/TÏÏTm \V\T777 Ideeën beloond 4 De heer Brugman (links) bij de montage van een etiketteermachine. AMSTEL IDEEEN Nr. 153: de heer Roymans (Gijbreghtkelder) stelde voor aan de gevel van het hoofdkantoor een bord te bevestigen waarop in drie talen de excursie-uren vermeld staan. Dit idee zal uitgevoerd worden en is be loond met 25,-. nr. 163: de heer Warmenhoven (Gijsbreghtkelder) stelde voor de vuilnisbakken en limo nadekratten op de „driehoek" een andere plaats te geven. Dit idee is uitgevoerd en gehonoreerd met 25,-. AANMOEDIGINGSPREMIES: nr. 81: Mevr. Mulckhuyse-Smink en de heer van Brunschot (Personeelszaken Bedrijf): 25,-. nr. 91: de heer Veenbrink (Controleur): 10,-. nr. 126: de heer Diederich (Mach. Kamer): 15,-. nr. 156: de heer Batenburg (Expeditie): 10,—. nr. 157: de heer van Erp (Helmond): 25,-. nr. 167: de heer Sprengers (Lagerkelder Hel mond): 10,—. AFGEWEZEN ZIJN DE IDEEËN: 106, 121, 146, 154, 155, 158, 160, 177, 169, 170 en 179. Curagao (slot) machine. Het bedienend personeel draagt de wettelijk voorgeschreven bescherm- kap voor eventueel rondspringende glas scherven. Het ding zit hem blijkbaar niet gemakkelijk Of de wetgever het nu zo bedoeld heeft? Op de achtergrond ziet u duidelijk, dat bottelarij en opslag plaats niet zijn gescheiden. Behalve flessen verkopen we ook fusten, hiervoor staan bij een veertigtal hotels en restaurants tapinstallaties. Het onder houd van deze „taps" geschiedt door personeel van de brouwerij, we hebben dus een eigen bierwacht. Onze bier wachters hebben het niet altijd gemakke lijk, daar ze soms op groot onbegrip stuiten voor hun noodzakelijk werk. Heet water om een bierleiding schoon te maken is vaak niet te krijgen, terwijl sommige lastige caféhouders zelfs het gebruik van electriciteit verbieden. „Daar moeten jullie zelf maar voor zorgen". Wat zou u zeggen, wanneer u vijfentwintig km over een slechte weg moest rijden om een fust te brengen en u krijgt te horen dat de koolzuurcilinder net leeg is en men vergeten is een nieuwe te bestellen? „Brengt u hem direct nog?" Tot slot nog een bijzonderheid. Zoals u wellicht bekend is, waren er in de Mid deleeuwen bierbrouwerijen die bier maakten van water dat ze uit de gracht pompten. Hoe is het mogelijk! Welnu, wij maken ons bier van zeewater. Op Curasao valt zeer weinig regen, terwijl het bronwater meestal van slechte kwa liteit is - brak. Men heeft daarom een waterfabriek gebouwd, die zeewater des tilleert; echte destillatie, dus zeewater verdampen, en de damp condenseren. Het aldus verkregen zoete water wordt gepompt door het leidingnet van 's Lands Watervoorziening, waarvan de brouwerij al haar brouw- en bedrijfswater betrekt. De kwaliteit van het water is prima. Het zal u nu duidelijk zijn, waarom het water zo duur is en waarom het zo warm uit de leiding komt. We zijn trots op ons bedrijf en we zijn er trots op, dat ons Amstel bier thans verreweg het meest gedronken bier is op de Nederlandse Antillen. De goed kope tarieven van de KLM maken dat een reis over de oceaan niet meer zo ver buiten het bereik ligtU bent welkom op Curasao! KI. Ir H. Kluyver, de schrijver van dit artikel.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1965 | | pagina 4