Wat gaan we daar bouwen?
In de eerste plaats een legerkelder, want
die hebben we in de toekomst hard nodig.
Daarbij komt dan een filterkelder en een
bottelarij met tapkelder. Hierbij kunnen
een machinekamer, een kantine en een
klein kantoor niet gemist worden.
Het halfprodukt dus het jong bier uit
de gistkelder wordt met tankwagens
naar Helmond vervoerd en daar gelegerd,
gebotteld of in fusten getapt. Dit bier gaat
naar de zuidelijke provincies Limburg, Bra
bant en Zeeland, maar ook naar export-
gebieden zoals België, Frankrijk en Duits
land.
De capaciteit van dit verwerkingsbedrijf is
opgezet voor 250.000 hl. Het terrein dat
wij hebben gekocht meet ruim 12^2 ha,
een oppervlakte die zeer veel expansie
mogelijkheden biedt. Er kan dus een gehele
brouwerij gebouwd worden zodra dit nodig
mocht zijn.
ANDERE OPZET
De opzet is in Helmond anders dan hier,
omdat wij in Helmond alles gelijkvloers
zullen bouwen met uitzondering van de
legerkelder en een toekomstig brouwhuis.
Vlak langs het terrein loopt een insteek-
haven die aansluiting geeft op de Zuid-
Willemsvaart. Verder is het aan de rand
van de stad gelegen en de wegenaansluiting
zowel naar het Roergebied als naar België
is gunstig, terwijl de geprojecteerde weg
Eindhoven-Zwolle een goede noord-zuid-
verbinding zal geven. Bovendien is op
eenvoudige wijze een aansluiting te bewerk
stelligen op de spoorlijn, zodat wagons tot
op het terrein kunnen komen.
Resumerend zullen wij dus zien, dat in de
eerste fase gebouwd zullen worden een
bottelarij, een opslag voor lege en volle
kisten, een spoelplaats, een tapkelder, een
magazijn en een werkplaats.
Een apart gebouw zal als legerkelder wor
den ingericht. Verder zullen er enkele be
drijfswoningen, een hoofdkantoortje en een
portiershuisje verrijzen, terwijl een ruime
parkeerplaats zal worden ingericht.
Het water van Helmond is uitmuntend en
gelijk te stellen met het originele water
uit Pilsen, dat zoveel heeft bijgedragen tot
de grote populariteit van het Pilsener bier.
Er is ook ruim voldoende water. Dat moet
cok, want wij zullen in de wat verdere
toekomst er dagelijks 5.000 m3 van gebrui
ken.
Wat gaan we stoken? Olie of gas?
We weten het nog niet, maar het kan zijn
dat er tegen de tijd dat we hieromtrent een
beslissing moeten nemen al een aardgas
leiding aanwezig is.
GEDENKWAARDIGE DAG
De heer Van Marwijk Kooy had uiteraard
een zeer aandachtig gehoor.
En geen wonder.
Het was een gedenkwaardige dag voor de
Amstel Brouwerij en „dit ambitieuze plan
kan een omwenteling betekenen in onze
historie". Als alles goed gaat zullen we
over ongeveer anderhalf jaar de nieuwe
vestiging kunnen betrekken of om in
de beeldspraak van de aanvang te blijven
dan zal het kind geboren worden.
Ir. Van Marwijk Kooy sprak de hoop uit,
dat de geboorte voorspoedig zou zijn. De
toekomst moet evenwel waar worden ge
maakt. Ons aller inzet wordt gevraagd.
Verwacht moet worden dat de trend van
de afgelopen jaren, namelijk een voortdu
rende stijging van lonen en grondstoffen,
zich zal voortzetten zodat het belangrijk is
door omzetstijging en door verbetering van
de efficiency, zowel binnen als buiten het
bedrijf, deze kostenstijging zoveel mogelijk
te compenseren.
De heer Van Marwijk Kooy, die er zijn
spijt over uitsprak dat niet ieder van het
personeel aanwezig kon zijn vanwege de
te kleine ruimte, gaf uiting aan zijn ver
trouwen dat met de inzet van allen, ook
van degenen die niet aanwezig waren, de
kleine dochter spoedig op eigen benen zou
kunnen staan en dat zij een voorspoedig
leven tegemoet zou gaan.
„Het is een groots plan, maar we durven
het aan omdat we vertrouwen hebben in
onze mensen en in ons produkt."
Een hartelijk en langdurig applaus onder
streepte deze woorden waarop een toost
werd uitgebracht op het welslagen van het
plan en het heil van de Amstel Brouwerij.
In Griekenland ivordt druk gebouwd aan
de Atheense brouwerij, die al ettelijke me
ters boven de grond uitrijst, zoals de foto
duidelijk laat zien.
2