Wat gaan we daar bouwen? In de eerste plaats een legerkelder, want die hebben we in de toekomst hard nodig. Daarbij komt dan een filterkelder en een bottelarij met tapkelder. Hierbij kunnen een machinekamer, een kantine en een klein kantoor niet gemist worden. Het halfprodukt dus het jong bier uit de gistkelder wordt met tankwagens naar Helmond vervoerd en daar gelegerd, gebotteld of in fusten getapt. Dit bier gaat naar de zuidelijke provincies Limburg, Bra bant en Zeeland, maar ook naar export- gebieden zoals België, Frankrijk en Duits land. De capaciteit van dit verwerkingsbedrijf is opgezet voor 250.000 hl. Het terrein dat wij hebben gekocht meet ruim 12^2 ha, een oppervlakte die zeer veel expansie mogelijkheden biedt. Er kan dus een gehele brouwerij gebouwd worden zodra dit nodig mocht zijn. ANDERE OPZET De opzet is in Helmond anders dan hier, omdat wij in Helmond alles gelijkvloers zullen bouwen met uitzondering van de legerkelder en een toekomstig brouwhuis. Vlak langs het terrein loopt een insteek- haven die aansluiting geeft op de Zuid- Willemsvaart. Verder is het aan de rand van de stad gelegen en de wegenaansluiting zowel naar het Roergebied als naar België is gunstig, terwijl de geprojecteerde weg Eindhoven-Zwolle een goede noord-zuid- verbinding zal geven. Bovendien is op eenvoudige wijze een aansluiting te bewerk stelligen op de spoorlijn, zodat wagons tot op het terrein kunnen komen. Resumerend zullen wij dus zien, dat in de eerste fase gebouwd zullen worden een bottelarij, een opslag voor lege en volle kisten, een spoelplaats, een tapkelder, een magazijn en een werkplaats. Een apart gebouw zal als legerkelder wor den ingericht. Verder zullen er enkele be drijfswoningen, een hoofdkantoortje en een portiershuisje verrijzen, terwijl een ruime parkeerplaats zal worden ingericht. Het water van Helmond is uitmuntend en gelijk te stellen met het originele water uit Pilsen, dat zoveel heeft bijgedragen tot de grote populariteit van het Pilsener bier. Er is ook ruim voldoende water. Dat moet cok, want wij zullen in de wat verdere toekomst er dagelijks 5.000 m3 van gebrui ken. Wat gaan we stoken? Olie of gas? We weten het nog niet, maar het kan zijn dat er tegen de tijd dat we hieromtrent een beslissing moeten nemen al een aardgas leiding aanwezig is. GEDENKWAARDIGE DAG De heer Van Marwijk Kooy had uiteraard een zeer aandachtig gehoor. En geen wonder. Het was een gedenkwaardige dag voor de Amstel Brouwerij en „dit ambitieuze plan kan een omwenteling betekenen in onze historie". Als alles goed gaat zullen we over ongeveer anderhalf jaar de nieuwe vestiging kunnen betrekken of om in de beeldspraak van de aanvang te blijven dan zal het kind geboren worden. Ir. Van Marwijk Kooy sprak de hoop uit, dat de geboorte voorspoedig zou zijn. De toekomst moet evenwel waar worden ge maakt. Ons aller inzet wordt gevraagd. Verwacht moet worden dat de trend van de afgelopen jaren, namelijk een voortdu rende stijging van lonen en grondstoffen, zich zal voortzetten zodat het belangrijk is door omzetstijging en door verbetering van de efficiency, zowel binnen als buiten het bedrijf, deze kostenstijging zoveel mogelijk te compenseren. De heer Van Marwijk Kooy, die er zijn spijt over uitsprak dat niet ieder van het personeel aanwezig kon zijn vanwege de te kleine ruimte, gaf uiting aan zijn ver trouwen dat met de inzet van allen, ook van degenen die niet aanwezig waren, de kleine dochter spoedig op eigen benen zou kunnen staan en dat zij een voorspoedig leven tegemoet zou gaan. „Het is een groots plan, maar we durven het aan omdat we vertrouwen hebben in onze mensen en in ons produkt." Een hartelijk en langdurig applaus onder streepte deze woorden waarop een toost werd uitgebracht op het welslagen van het plan en het heil van de Amstel Brouwerij. In Griekenland ivordt druk gebouwd aan de Atheense brouwerij, die al ettelijke me ters boven de grond uitrijst, zoals de foto duidelijk laat zien. 2

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1963 | | pagina 4