Doe eens bier in de soep Biersoep wordt in onze streken niet veel gegeten. Althans, wij zijn nog nooit ergens uit eten geweest waar biersoep op het menu stond en ook in restaurants hebben we het nooit op de spijskaart zien staan. Maar, gezien de vele recepten voor biersoep die wij in ons bezit hebben, moet het een smakelijk gerecht zijn en wij zouden zeggenprobeert u ze eens. Warme biersoep 2 flesjes Münchener bier 30 gr boter of margarine 30 gr bloem 1 eetlepel suiker en een stukje pijpkaneel. Koude biersoep Men koke een halve liter pils, een halve liter melk, pijpkaneel, twee kruidnagels, citroen schil met elkaar en bindt dit met een volle eetlepel maizena, die koud is aangemaakt. Nu voege men een half kopje koude room en een eierdooier toe. De soep afmaken met suiker en koud wegzetten. Een Amerikaans recept verschaft vier per sonen een bieruiensoep. 6 middelgrote uien laurierblad 4 eetlepels boter beetje peper 1 eetlepel bloem l/2 theelepel zout 1 eetlepel suiker 2 kopjes bouillon 1 kruidnagel 1 kopje pils De uien worden geschild, gevierendeeld en in dunne plakjes gesneden. Dan in de boter braden zonder dat ze bruin worden. De bloem en de suiker ermee vermengen, de kruiden en de bouillon erbij. Nu koken tot de uien zacht zijn. Even voor het op dienen het bier toevoegen en aan de kook brengen. Garneer de schotel met ronde stukjes toost die bestrooid zijn met ge raspte Parmezaanse kaas. Wilt u voor vier personen een Canadese kaassoep bereiden dan gaat dat zo i/2 kopje blokjes selderij 1/2 kopje stukjes peen 1 theelepel gehakte ui 3 eetlepels boter 3 eetlepels bloem 1/2 theelepel zout 2 kopjes kippebouillon of water 2 kopjes melk 100 gr blokjes jonge kaas 1 theelepel gehakte peterselie V2 kopje pils De selderij, peen en uien zachtjes koken in boter gedurende vijf minuten; bloem en zout toevoegen. Dan de bouillon en laten sudderen, roeren tot de groenten zacht zijn. Melk en kaas toevoegen en verwarmen tot de kaas gesmolten is. Vlak voor het op dienen de peterselie en het bier er door heen roeren. Amstel Gold komt te pas aan het volgende gerecht Men neemt voor vier personen vier flinke karbonaden en braadt die op de normale wijze. In de resterende boter fruit men een uitje en voegt paprika, thijm, laurier, peper, zout, een eetlepel azijn, een snuifje suiker, soeparoma en de inhoud van een flesje Gold toe. Dit alles even laten trekken en dan binden met aardappelmeel, waarna het over het vlees wordt uitgegoten. Opdienen met verse peterselie. U ziet wel dat deze recepten er aanlokke lijk uitzien en u hebt nu ook wel begrepen dat biersoep iets anders is dan soepbier. Dit laatste is een glas bier waarin noedels en soepballen drijven. Er zijn enige men sen die dit lekker vinden en zij hebben met zijn vijven een clubje opgericht; zij komen op gezette tijden bij elkaar eten. Zodra het soepbier wordt opgediend nemen zij een dappere houding aan, heffen het glas en werken de inhoud naar binnen. Geen van hen durft evenwel ooit te zeggen 'eet smakelijk'. Maar als het om biersoep gaat zeggen wij wel degelijk: smakelijk eten! DANKBETUIGING Mede namens mijn vrouw wil ik de direc tie en de heren van de afdeling Thuisver- bruik danken voor de belangstelling en de prachtige fruitmand, bij de geboorte van onze zoon. H. F. Piek. DIE BELANGRIJKE KOMMA Zij waren het er over eens dat dat dat dat dat jongetje had geschreven niet goed was. Een onbegrijpelijke zin zonder komma's. Zo gaat bet beterZij waren het erover eens, dat dat dat, dat dat jongetje had geschreven, niet goed was. Hoe belangrijk kan de komma zijn 20

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1963 | | pagina 20