Doe eens bier in de soep
Biersoep wordt in onze streken niet veel gegeten. Althans, wij zijn nog nooit ergens uit
eten geweest waar biersoep op het menu stond en ook in restaurants hebben we het nooit
op de spijskaart zien staan. Maar, gezien de vele recepten voor biersoep die wij in ons
bezit hebben, moet het een smakelijk gerecht zijn en wij zouden zeggenprobeert u ze eens.
Warme biersoep
2 flesjes Münchener bier
30 gr boter of margarine
30 gr bloem
1 eetlepel suiker en een stukje pijpkaneel.
Koude biersoep
Men koke een halve liter pils, een halve liter
melk, pijpkaneel, twee kruidnagels, citroen
schil met elkaar en bindt dit met een volle
eetlepel maizena, die koud is aangemaakt.
Nu voege men een half kopje koude room
en een eierdooier toe. De soep afmaken met
suiker en koud wegzetten.
Een Amerikaans recept verschaft vier per
sonen een bieruiensoep.
6 middelgrote uien laurierblad
4 eetlepels boter beetje peper
1 eetlepel bloem l/2 theelepel zout
1 eetlepel suiker 2 kopjes bouillon
1 kruidnagel 1 kopje pils
De uien worden geschild, gevierendeeld en
in dunne plakjes gesneden. Dan in de boter
braden zonder dat ze bruin worden. De
bloem en de suiker ermee vermengen, de
kruiden en de bouillon erbij. Nu koken
tot de uien zacht zijn. Even voor het op
dienen het bier toevoegen en aan de kook
brengen. Garneer de schotel met ronde
stukjes toost die bestrooid zijn met ge
raspte Parmezaanse kaas.
Wilt u voor vier personen een Canadese
kaassoep bereiden dan gaat dat zo
i/2 kopje blokjes selderij
1/2 kopje stukjes peen
1 theelepel gehakte ui
3 eetlepels boter
3 eetlepels bloem
1/2 theelepel zout
2 kopjes kippebouillon of water
2 kopjes melk
100 gr blokjes jonge kaas
1 theelepel gehakte peterselie
V2 kopje pils
De selderij, peen en uien zachtjes koken
in boter gedurende vijf minuten; bloem en
zout toevoegen. Dan de bouillon en laten
sudderen, roeren tot de groenten zacht zijn.
Melk en kaas toevoegen en verwarmen tot
de kaas gesmolten is. Vlak voor het op
dienen de peterselie en het bier er door
heen roeren.
Amstel Gold komt te pas aan het volgende
gerecht
Men neemt voor vier personen vier flinke
karbonaden en braadt die op de normale
wijze. In de resterende boter fruit men een
uitje en voegt paprika, thijm, laurier, peper,
zout, een eetlepel azijn, een snuifje suiker,
soeparoma en de inhoud van een flesje Gold
toe. Dit alles even laten trekken en dan
binden met aardappelmeel, waarna het over
het vlees wordt uitgegoten. Opdienen met
verse peterselie.
U ziet wel dat deze recepten er aanlokke
lijk uitzien en u hebt nu ook wel begrepen
dat biersoep iets anders is dan soepbier.
Dit laatste is een glas bier waarin noedels
en soepballen drijven. Er zijn enige men
sen die dit lekker vinden en zij hebben
met zijn vijven een clubje opgericht; zij
komen op gezette tijden bij elkaar eten.
Zodra het soepbier wordt opgediend nemen
zij een dappere houding aan, heffen het
glas en werken de inhoud naar binnen.
Geen van hen durft evenwel ooit te zeggen
'eet smakelijk'.
Maar als het om biersoep gaat zeggen wij
wel degelijk: smakelijk eten!
DANKBETUIGING
Mede namens mijn vrouw wil ik de direc
tie en de heren van de afdeling Thuisver-
bruik danken voor de belangstelling en de
prachtige fruitmand, bij de geboorte van
onze zoon.
H. F. Piek.
DIE BELANGRIJKE KOMMA
Zij waren het er over eens dat dat dat dat
dat jongetje had geschreven niet goed was.
Een onbegrijpelijke zin zonder komma's.
Zo gaat bet beterZij waren het erover
eens, dat dat dat, dat dat jongetje had
geschreven, niet goed was.
Hoe belangrijk kan de komma zijn
20