Dat xeiden de cursisten van de CBO-Paasstage
Ook dit jaar zijn in de Paasvakantie enige leerlingen van de hoogste klassen van gymnasia
en hbs'en door bemiddeling van de Stichting Contactcentrum Bedrijfsleven Onderwijs vier
dagen de gast van de Amstel Brouwerij geweest.
Dit CBO verstrekte in de loop van het tweede trimester een krant aan de leerlingen
en daarin werden een zestigtal bedrijven genoemd, die bereid waren gedurende enkele
dagen in de Paas- en/of grote vakantie een groepje leerlingen enigszins wegwijs te maken
in het labyrint van functies dat na het eindexamen voor hen opengaat.
„De bedoeling was om op een formu
lier vier bedrijven in te vullen waarvoor
je belangstelling had. Zo werd mij de
Amstel Brouwerij toegewezen, waar ik
met veertien andere jongens vier prettige
en leerzame dagen heb doorgebracht", zo
schrijft een van de deelnemers in zijn
verslag. „De problemen die we behan
delden lagen op zeer verschillend gebied.
Allereerst werden we geconfronteerd met
de wijze waarop het produktieproces
plaatsvindt. Daarnaast scheikunde, micro
biologische en maatschappelijke proble
men
Een ander schreef:
„De lezingen over personeelszaken, perso
neels'instruktie, dochterondernemingen,
ontwikkeling biermarkt en t.v.-reklame
waren zeer interessant, maar een ware
bekoring ging toch uit van de appara
tuur, zoals de enorme batterij legertanks,
of b.v. de immens hoge hoekpijpketel.
Een man aan het schakelbord heeft met
en'ge regelaars de stoomproduktie van
deze kolos in handen. Het lawaai van het
ketelhuis stond in lijnrechte tegenstelling
tot de doodse stilte van de gist- en le-
gerkelders, waar 160.000 hl bier lang
zaam ligt te gisten en rijpen tot het klaar
is om gedronken te worden.
Al met al hebben deze vier dagen een
buitengewone indruk op mij gemaakt, en
ik ben zowel de heren van de brouwerij,
het C.B.O. en de schoolrector uitermate
dankbaar, dat zij mij in de gelegenheid
hebben gesteld mijn vakantie op een zo
boeiende en nuttige wijze door te bren
gen."
„De volgende morgen mochten we met
een paar doorgewinterde bakteriënjagers
kennis maken. Zij moeten er voor zorgen
dat er geen schadelijke bakteriën in de
gistbakken of elders aanwezig zijn. We
mochten meegaan bij het monsters ne
men in de gistkelders, de ideale voe
dingsbodem voor allerlei schadelijk
heden. Het bier wordt hier ook op zijn
bestendigheid beproefd, door het onder
omstandigheden te brengen, waarbij er
gemakkelijk neerslag ontstaat of waarbij
bakteriën een kans geboden wordt zich
te ontwikkelen. Bovendien houdt men
zich bezig met het kweken van gistkul-
tures. Wanneer men dit opkweken gaat
beschrijven, komt men haast in iedere re
gel het woord „steriel" tegen. Naar mijn
mening was dit de meest interessante
ochtend van mijn verblijf op de brouwe
rij."
„Vrijdagmiddag 19 april 1963,de
kursus bij de Amstel Brouwerij N.V. was
bijna afgelopen. Nog slechts de sluiting
in de Gijsbreghtkelder scheidde ons van
het einde van deze wel zeer geslaagde
kursus.
Geslaagd in elk opzicht mag ik wel zeg
gen. De opzet „Het verschaffen van enig
inzicht in de brouwerij-industrie, toepas
sing van de biochemie en de beroeps
mogelijkheden in deze bedrijfstak" is vol
komen geslaagd. Ik heb een veel beter
inzicht gekregen dan ooit op een werk
week of excursie mogelijk is. Bij deze
kursus werd alles kalm aan gedaan en
hadden we de gelegenheid alles goed te
bekijken en goed in ons op te nemen.
Meer hoef ik hier niet aan toe te voe
gen, dat is bij de sluiting in de kelder al
gebeurd en ik beëindig het verslag van
de Amstel Brouwerij N.V. met in het bij
zonder de heer X te danken voor zijn fan
tastische leiding van de kursus
Str.
Bijna vier miljoen liter bier
De onder dit kopje in het vorige nummer
vermelde cijfers waren niet allemaal juist.
Zo waren de in- en uitvoerpercentages ver
wisseld: in 1962 werd 0,7 procent meer
bier uitgevoerd dan in 1961, de invoer was
19,7 procent hoger. In 1962 werd 4,55 pro
cent meer bier geproduceerd dan in het
voorafgaande jaar. België was weer de
natie die het meeste bier dronk (115 liter),
gevolgd door Duitsland met 105 liter per
hoofd per jaar.
22