Dat xeiden de cursisten van de CBO-Paasstage Ook dit jaar zijn in de Paasvakantie enige leerlingen van de hoogste klassen van gymnasia en hbs'en door bemiddeling van de Stichting Contactcentrum Bedrijfsleven Onderwijs vier dagen de gast van de Amstel Brouwerij geweest. Dit CBO verstrekte in de loop van het tweede trimester een krant aan de leerlingen en daarin werden een zestigtal bedrijven genoemd, die bereid waren gedurende enkele dagen in de Paas- en/of grote vakantie een groepje leerlingen enigszins wegwijs te maken in het labyrint van functies dat na het eindexamen voor hen opengaat. „De bedoeling was om op een formu lier vier bedrijven in te vullen waarvoor je belangstelling had. Zo werd mij de Amstel Brouwerij toegewezen, waar ik met veertien andere jongens vier prettige en leerzame dagen heb doorgebracht", zo schrijft een van de deelnemers in zijn verslag. „De problemen die we behan delden lagen op zeer verschillend gebied. Allereerst werden we geconfronteerd met de wijze waarop het produktieproces plaatsvindt. Daarnaast scheikunde, micro biologische en maatschappelijke proble men Een ander schreef: „De lezingen over personeelszaken, perso neels'instruktie, dochterondernemingen, ontwikkeling biermarkt en t.v.-reklame waren zeer interessant, maar een ware bekoring ging toch uit van de appara tuur, zoals de enorme batterij legertanks, of b.v. de immens hoge hoekpijpketel. Een man aan het schakelbord heeft met en'ge regelaars de stoomproduktie van deze kolos in handen. Het lawaai van het ketelhuis stond in lijnrechte tegenstelling tot de doodse stilte van de gist- en le- gerkelders, waar 160.000 hl bier lang zaam ligt te gisten en rijpen tot het klaar is om gedronken te worden. Al met al hebben deze vier dagen een buitengewone indruk op mij gemaakt, en ik ben zowel de heren van de brouwerij, het C.B.O. en de schoolrector uitermate dankbaar, dat zij mij in de gelegenheid hebben gesteld mijn vakantie op een zo boeiende en nuttige wijze door te bren gen." „De volgende morgen mochten we met een paar doorgewinterde bakteriënjagers kennis maken. Zij moeten er voor zorgen dat er geen schadelijke bakteriën in de gistbakken of elders aanwezig zijn. We mochten meegaan bij het monsters ne men in de gistkelders, de ideale voe dingsbodem voor allerlei schadelijk heden. Het bier wordt hier ook op zijn bestendigheid beproefd, door het onder omstandigheden te brengen, waarbij er gemakkelijk neerslag ontstaat of waarbij bakteriën een kans geboden wordt zich te ontwikkelen. Bovendien houdt men zich bezig met het kweken van gistkul- tures. Wanneer men dit opkweken gaat beschrijven, komt men haast in iedere re gel het woord „steriel" tegen. Naar mijn mening was dit de meest interessante ochtend van mijn verblijf op de brouwe rij." „Vrijdagmiddag 19 april 1963,de kursus bij de Amstel Brouwerij N.V. was bijna afgelopen. Nog slechts de sluiting in de Gijsbreghtkelder scheidde ons van het einde van deze wel zeer geslaagde kursus. Geslaagd in elk opzicht mag ik wel zeg gen. De opzet „Het verschaffen van enig inzicht in de brouwerij-industrie, toepas sing van de biochemie en de beroeps mogelijkheden in deze bedrijfstak" is vol komen geslaagd. Ik heb een veel beter inzicht gekregen dan ooit op een werk week of excursie mogelijk is. Bij deze kursus werd alles kalm aan gedaan en hadden we de gelegenheid alles goed te bekijken en goed in ons op te nemen. Meer hoef ik hier niet aan toe te voe gen, dat is bij de sluiting in de kelder al gebeurd en ik beëindig het verslag van de Amstel Brouwerij N.V. met in het bij zonder de heer X te danken voor zijn fan tastische leiding van de kursus Str. Bijna vier miljoen liter bier De onder dit kopje in het vorige nummer vermelde cijfers waren niet allemaal juist. Zo waren de in- en uitvoerpercentages ver wisseld: in 1962 werd 0,7 procent meer bier uitgevoerd dan in 1961, de invoer was 19,7 procent hoger. In 1962 werd 4,55 pro cent meer bier geproduceerd dan in het voorafgaande jaar. België was weer de natie die het meeste bier dronk (115 liter), gevolgd door Duitsland met 105 liter per hoofd per jaar. 22

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1963 | | pagina 24