Verspilling tegengaan
Hoe warm het was en hoe gezellig
Wanneer wij aan het woord verspillen denken, koppelen we dit begrip meestal aan tijd
of geld. Maar we kunnen meer verspillen. In niet mindere mate kan verspillen gelden
voor materialen, gereedschappen, electriciteit, water, enz.
In ieder bedrijf komt verspilling voor; het is niet aan een bepaalde afdeling gebonden.
Zowel op kantoor als in de fabriek kan men ermee te kampen hebben. Als de verspilling
nu maar duidelijk zichtbaar was, dan kon er direct actief tegen worden ingegaan, maar zij
treedt meestal niet duidelijk zichtbaar op. Maar wat veel erger is, zij verhoogt onnodig
de kosten.
Om verspilling tot een minimum terug te brengen, is in de eerste plaats een juiste men
taliteit nodig en in de tweede plaats een goed besef van de kosten.
Een juiste mentaliteit t.o.v. verspilling bezit de doorsnee mens wél. Hoe dikwijls hoort u
niet om u heen zeggen: „Dat is zonde!"
Ten opzichte van het kostenbesef blijft men echter nogal eens in gebreke; het spreekt
niet aan.
Dit is te wijten aan het feit, dat men niet weet wat iets gekost heeft.
Wanneer men thuis b.v. iets te gemakkelijk omspringt met electriciteitsverbruik, krijgt
men aan het einde van de maand de rekening gepresenteerd en men voelt het in de eigen
portemonnaie.
Het zou misschien nuttig kunnen zijn een actie op touw te zetten om het kostenbesef te
verhogen en mede daardoor de verspilling te doen afnemen.
Het zijn juist vaak de kleine verspillingen, die de kosten omhoog jagen en geen verspil
ling is te klein om haar te mogen verwaarlozen.
enorme dorst gelest. Het was prima ver
zorgd.
Voldaan begaf iedereen zich hierna naar
de Efteling om daar in het mooie bos
te wandelen en te genieten van de sprook
jes die iedereen nog uit zijn jeugd kent.
Velen zag men in de speeltuin om hun
krachten daar nog eens te beproeven. Het
theehuis was erg in trek om bij te komen
van alle vermoeienissen.
Na een vlotte terugreis werd om onge
veer half negen bij de brouwerij halt ge
houden, waar velen na deze bijzonder
plezierige dag weer voor een jaar van el
kaar afscheid namen.
(Slot vnn pag. 8
wees van de Noordzeekust tot vlak bij de
Franse, Luxemburgse en Duitse grens.
Er worden daar grote afstanden afgelegd.
Alle collega's van het Belgische kantoor
spreken Nederlands en Frans en hun ge
zellige gastvrijheid (dank voor de heer
lijke filter) en vriendelijke bereidwillig
heid (niet alleen om te poseren) heb
ben gemaakt dat wij met plezier terug
denken aan de kennismaking. De foto's
bij dit artikel geven een indruk van het
kantoor en de mensen die er werken en
die dagelijks doende zijn met ons Am-
stel bier.
In de vroege ochtend van de zesde ju
ni vertrokken zes autobussen waarin
zij zaten, die eens Amstels jeugd
waren. Aanvankelijk viel er een druile
rige regen, die echter de vrolijke stem
ming toch niet kon bederven.
In Zandvoort werd de Tarzanbocht met
groot bravoure genomen en men zegt
zelfs, dat snelheden boven de 150 km
per uur genoteerd werden.
De race eindigde bij het circuitrestaurant
„de la Course", waar.een heerlijk kopje
koffie met een slagroomgebakje gecon
sumeerd werden. Dat een der directeuren,
de heer Kranenberg, de gepensioneerden
hier kwam opzoeken werd door iedereen
zeer op prijs gesteld.
In een spontaan speechje dankt de heer
Kranenberg namens de directie allen voor
de toewijding en de zorg die ieder op
zijn eigen manier aan de brouwerij ge
geven had.
Hierna stapte een ieder weer in de bus
sen om door de bollenstreek via Rotter
dam naar de Efteling te toeren.
Onderweg brak de zon door, waardoor
de stemming nog eens extra verhoogd
werd. Iedereen genoot van de tocht.
In de buurt van de Efteling werd een
diner aangeboden in hotel Euphonia. In
een minimum van tijd werden ongeveer
214 hongerige magen gevuld en een
9