Deze maand Dickens Laten wij meer denken aan onze zege ningen van vandaag (iedereen kan er ettelijke opnoemen) en minder aan hetgeen ons in het verleden allemaal, mislukt is (iedereen heeft dat weieens meegemaakt) hebben wij het bierviltje tot onder werp van een artikel gemaakt. Het zijn veel geplaagde en veel misbruikte din gen, die net als paperclips voor alles wor den gebruikt, zelfs ook weieens voor het doel waarvoor ze gemaakt zijn. Viltjes worden hoofdzakelijk gebruikt in café's en restaurants, maar zelden in de huiskamer. Men gebruikt thuis vaak on diepe bakjes om de glazen op te zetten en deze zijn soms van kostbaar kristal ge maakt en kunstig gegraveerd. Toch zijn cr mensen die graag viltjes in huis zouden hebben, als zij eraan zouden kunnea komen. Daarom heeft de Amstel Brou- werij enige tijd geleden het publiek in de gelegenheid gesteld bij de slijters en win keliers viltjes te kopen. Bij aankoop van zes flesjes Amstel bier kon men voor een kwartje een kleurige houder van plastic met bierviltjes krijgen. Nu deze actie op zijn eind loopt is het ook voor het perso neel mogelijk zo'n houder met viltjes te kopen. Men kan dit doen bij de afdeling Thuisverbruik, de heer Van Buren, op de eerste verdieping van het hoofdkantoor, telefoon 259. Mei. De nieuwe lente betekent voor ons altijd een oud geluid in de vorm van het jaarverslag dat in grote trekken het rei len en zeilen van ons bedrijf in het af gelopen jaar openbaar maakt. De belang rijkste punten vindt u verderop. Men kan overigens wel andere dingen meemaken, die erg opzienbarend zijn. Het Nieuwe Dagblad in Rotterdam nam op zes april j.l. een artikel op over een oude brouwerij in Dordrecht en daarin zegt de (waarschijnlijk zeer jonge) schrij- ver: „Het bier, dat in dichterlijke taal ook wel 'gerstenat' wordt genoemd, moet vroeger inderdaad ook uit gerst zijn bereid. In sommige landbouwstreken geschiedt dat nog wel (clandestien) ter gelegenheid van de oogstfeesten." (Wij zouden deze journalist willen toe fluisteren onder strenge geheimhou ding dat er ook in streken waar geen landbouw wordt bedreven, nog wel bier van gerst(emout) wordt gemaakt. Het gaat tamelijk clandestien, maar de fiscus zit mede in het complot.) Verderop staat hij stil bij het feit dat men vroeger geen water dronk. „Waarschijn lijk wel niet, omdat men het minderwaar dig vond maar eenvoudig, omdat men wist, dat het dikwijls zeer gevaarlijk was. Als men in die tijd wat van bacteriolo gie had geweten, zou men het eenvoudig hebben gekookt In plaats daarvan bereidde men uit water en gerst en (mis schien) nog wat, een eenvoudig soort bier, waarin wellicht door het gistings proces de schadelijke bacteriën automa tisch werden gedood." (Na dit driewerf 'eenvoudig' zouden we de schrijver willen wijzen op het bier- koken dat sinds mensenheugenis een van de voornaamste bewerkingen in het brouwhuis is. Bier is nog steeds eenvou dig al komt er heel wat kijken eer het bier voor u staat. Water en gerst en (mis schien) nog wat Even verder weet hij dat er ZEKER nog wat in ging: „Het bierbrouwen werd later door allerlei rech ten beschermd, zeker ook in Dordrecht, met zijn vele grafelijke 'Gruythuysen', waar de brouwers verplicht waren tegen betaling hun gruit of grute te betrekken een mengsel van kruiden, dat nodig was voor de bereiding van bier." (Dat waren overigens fijne rechten, waar- toe ze verplicht waren. De brouwers heb- ben tegenwoordig nog zulk soort rech tenze betalen jaarlijks miljoenen aan accijnzen.) HALVE EEUW Op het uitzonderlijke jubileum van de heer J. B. M. Schoonhovendie op 1 rtei vijftig jaar in dienst was en welk jubileum op in drukwekkende wijze is gevierdkomen wtj in het volgende nummer uitvoerig terug.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1963 | | pagina 2