Deze maand
Dickens
Laten wij meer denken aan onze zege
ningen van vandaag (iedereen kan er
ettelijke opnoemen) en minder aan
hetgeen ons in het verleden allemaal,
mislukt is (iedereen heeft dat weieens
meegemaakt)
hebben wij het bierviltje tot onder
werp van een artikel gemaakt. Het zijn
veel geplaagde en veel misbruikte din
gen, die net als paperclips voor alles wor
den gebruikt, zelfs ook weieens voor het
doel waarvoor ze gemaakt zijn.
Viltjes worden hoofdzakelijk gebruikt in
café's en restaurants, maar zelden in de
huiskamer. Men gebruikt thuis vaak on
diepe bakjes om de glazen op te zetten
en deze zijn soms van kostbaar kristal ge
maakt en kunstig gegraveerd. Toch zijn cr
mensen die graag viltjes in huis zouden
hebben, als zij eraan zouden kunnea
komen. Daarom heeft de Amstel Brou-
werij enige tijd geleden het publiek in de
gelegenheid gesteld bij de slijters en win
keliers viltjes te kopen. Bij aankoop van
zes flesjes Amstel bier kon men voor een
kwartje een kleurige houder van plastic
met bierviltjes krijgen. Nu deze actie op
zijn eind loopt is het ook voor het perso
neel mogelijk zo'n houder met viltjes te
kopen. Men kan dit doen bij de afdeling
Thuisverbruik, de heer Van Buren, op de
eerste verdieping van het hoofdkantoor,
telefoon 259.
Mei. De nieuwe lente betekent voor ons
altijd een oud geluid in de vorm van het
jaarverslag dat in grote trekken het rei
len en zeilen van ons bedrijf in het af
gelopen jaar openbaar maakt. De belang
rijkste punten vindt u verderop.
Men kan overigens wel andere dingen
meemaken, die erg opzienbarend zijn. Het
Nieuwe Dagblad in Rotterdam nam op
zes april j.l. een artikel op over een
oude brouwerij in Dordrecht en daarin
zegt de (waarschijnlijk zeer jonge) schrij-
ver:
„Het bier, dat in dichterlijke taal ook wel
'gerstenat' wordt genoemd, moet vroeger
inderdaad ook uit gerst zijn bereid. In
sommige landbouwstreken geschiedt dat
nog wel (clandestien) ter gelegenheid van
de oogstfeesten."
(Wij zouden deze journalist willen toe
fluisteren onder strenge geheimhou
ding dat er ook in streken waar geen
landbouw wordt bedreven, nog wel bier
van gerst(emout) wordt gemaakt. Het
gaat tamelijk clandestien, maar de fiscus
zit mede in het complot.)
Verderop staat hij stil bij het feit dat men
vroeger geen water dronk. „Waarschijn
lijk wel niet, omdat men het minderwaar
dig vond maar eenvoudig, omdat men
wist, dat het dikwijls zeer gevaarlijk was.
Als men in die tijd wat van bacteriolo
gie had geweten, zou men het eenvoudig
hebben gekookt In plaats daarvan
bereidde men uit water en gerst en (mis
schien) nog wat, een eenvoudig soort
bier, waarin wellicht door het gistings
proces de schadelijke bacteriën automa
tisch werden gedood."
(Na dit driewerf 'eenvoudig' zouden we
de schrijver willen wijzen op het bier-
koken dat sinds mensenheugenis een van
de voornaamste bewerkingen in het
brouwhuis is. Bier is nog steeds eenvou
dig al komt er heel wat kijken eer het
bier voor u staat. Water en gerst en (mis
schien) nog wat Even verder weet
hij dat er ZEKER nog wat in ging: „Het
bierbrouwen werd later door allerlei rech
ten beschermd, zeker ook in Dordrecht,
met zijn vele grafelijke 'Gruythuysen',
waar de brouwers verplicht waren tegen
betaling hun gruit of grute te betrekken
een mengsel van kruiden, dat nodig was
voor de bereiding van bier."
(Dat waren overigens fijne rechten, waar-
toe ze verplicht waren. De brouwers heb-
ben tegenwoordig nog zulk soort rech
tenze betalen jaarlijks miljoenen aan
accijnzen.)
HALVE EEUW
Op het uitzonderlijke jubileum van de heer
J. B. M. Schoonhovendie op 1 rtei vijftig
jaar in dienst was en welk jubileum op in
drukwekkende wijze is gevierdkomen wtj
in het volgende nummer uitvoerig terug.