Brouwhuis wordt geautomatiseerd De capaciteit van het brouwhuis wordt verdubbeld en daarvoor zijn behalve enkele nieuwe ketels ook andere voorzieningen nodig en een daarvan is de automatisering. Deze zal het mogelijk maken het brouwproces nauivkeurig te beheersen en vele noodzakelijke hande lingen van één centraal punt uit te verrichten. Deze automatisering wordt uitgevoerd door Honeywell N.V., een bedrijf dat gevestigd is aan de Wibautstraat naast het Belastingkantoor. Deze nabuurschap is gunstig, want reserveonderdelen en technici zijn vlakbij. Honeywell heeft een grote er varing in het ontwerpen en leveren van gecompliceerde complete regelsystemen en hun mensen zullen de onze opleiden in de meet- en regeltechniek. Het uitvoeren van het werk is bijzonder ingewikkeld want de installatie kan niet in één keer worden geleverd. Tijdens de ver bouwing moet het brouwen kunnen door gaan en daarom kan de vernieuwing slechts bij stukjes en beetjes geschieden. Regelrecht (leuke naam!), het personeels blad van Honeywell, wijdt aandacht aan deze zaak en het blad schrijft: „Voor de eerste twee nieuwe ketels, die in bedrijf zijn, werd een noodpaneel ge leverd, zodat de brouwers reeds nu ge deeltelijk met het nieuwe systeem kunnen werken en alvast eraan kunnen wennen. Het paneel dat nodig is voor de bedie ning van het gehele nieuwe brouwhuis, zal acht meter lang en twee meter hoog zijn. De brouwer krijgt op dit paneel een volledig overzicht van het brouw proces. Alle ketels, leidingen, afsluiters, filters enz. zijn hierop in kleuren aan gegeven, volledig overeenkomstig de wer kelijke opstelling. In dit paneel worden enige honderden relais (elektrische scha kelaars), micro switch drukknoppen, tientallen water- en hoeveelheidsmeters, miniatuurregelinstrumenten, niveaumeters en temperatuurmeters verwerkt. Tenmin ste zesig regelafsluiters van Honeywell zult u straks in dit brouwhuis kunnen vinden. Alle automatische handelingen zullen t.o.v. elkaar vergrendeld zijn, zodat fou ten nagenoeg zijn uitgesloten." Met veel vernuft en vakbekwaamheid wer ken de technici van Honeywell en van onze Technische Dienst samen. De foto hiernaast geeft een indruk van de moeilijke omstandigheden waaronder moet worden gewerkt. De architect spreekt een woordje mee waar het gaat om een goede kleuren- harmonie met de omgeving. Het paneel wordt overhuifd door een ba lustrade, van waaraf bezoekers de werk zaamheden in het brouwhuis kunnen gade slaan. Het behoeft geen betoog dat de barre weersomstandigheden het werktempo niet onaanzienlijk vertragen. Dit is in bijzon dere mate het geval met enkele grote tanks voor de legerkelder. De schepen die deze tanks uit Duitsland hierheen zouden bren gen, hebben geruime tijd ingevroren ge legen in de buurt van Tiel. Over de weg konden ze niet vervoerd worden, want daar zijn onze viaducten weer te laag voor. De zorgen voor onze Technische Dienst, de architect en de aannemer beginnen al vroeg in 1963. Brou werskoffie Brouwerskoffie wordt niet met water maar met bier gezet. U zet dus koffie zoals u het altijd doet, u filtreert of gebruikt oplos- koffie of maakt espresso, maar nu met pils. U schenkt de koffie in glazen en doet er suiker naar behoefte bij en slagroom. Ook als koude drank is deze koffie bijzonder smakelijk. Probeer het eens, u zult ver steld zijn. 6

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1963 | | pagina 8