e Fabriek of Brouwerij Geslaagd „Die jurk, heb ik zelf gemaakt"zegt een meisje, terecht trots op haar prestatie. Haar vriendinnen kijken geïnteresseerd en hebben respect voor dit staaltje huisvlijt. Een man tenzij hij kleermaker is kan dat nooit van zijn kostuum zeggen, maar maatkleding is voor hem toch ook een stille wens. Maatschoenen draagt nagenoeg nie mand, tenzij de voet geen normale schoen verdraagt. Maar toch een met de hand gemaakte schoen zal met extra aandacht bekeken worden. r hangt om gebruiksvoorwerpen die met 1 de hand zijn gemaakt de sfeer van het oude ambacht en... men weet dat voor dergelijke artikelen nooit minderwaardig materiaal wordt gebruikt. BIERFABRIEK Natuurlijk zou er groot gebrek ontstaan als alles met de hand werd gemaakt, om nog maar te zwijgen van de hoge aan schaffingsprijs. Gelukkig kunnen talrijke artikelen in fabrieken gemaakt worden waardoor de prijs laag kan zijn. Maar wat ook machinaal gefabriceerd kan worden bier niet. Daarom spre ken we ook niet van bierfabriek; we houden ons bij het woord brouwerij. Zo is het al eeuwen lang geweest en dat komt misschien ook wel een beetje om dat er in de manier van brouwen in wezen zo weinig veranderd is. Vroeger werd de gerst in zakken gedaan en door mannen met kapzakken op het hoofd gelost uit de lichter. Ze liepen dan met kleine pasjes vanwege de zware last; vandaar ook dat in zakkendragers huisjes en oude graanpakhuizen de trap treden zo smal en laag zijn. Nu wordt de gerst pneumatisch gelost. Vroeger bezaten we een vloermouterij, waar de gerst op de grond lag uitge spreid om zo tot ontkieming te komen. Na de brand die in 1902 onze mouterij verwoestte werd een pneumatische mou terij gebouwd en kwamen er kiemtrom- mels. Deze werden mechanisch rondge draaid; eerst liepen ze alle op één motor, nu worden ze individueel door een elec tromotor aangedreven. Hierdoor is het mogelijk geworden de capaciteit van 11,5 ton per trommel op te voeren tot 16 ton. Vroeger werden onder de ketels in het brouwhuis vuren gestookt, nu worden het beslag en de wort met stoom op de juiste temperatuur gebracht. PEKKEN In onze legerkelders stonden vroeger reusachtige houten vaten, die om de twee jaar gepekt moesten worden. Nu zijn ze van staal en het moeizame schrobben van het inwendige is grotendeels onnodig ge worden daar we over een kanon beschik ken dat een waterstraal met een kracht van 30 tot 40 atmosfeer uitspuit. Zo zouden we kunnen doorgaan, maar u voelt wel dat die verschillen niet wezen lijk zijn. We hebben allerlei hulpmidde len aangeschaft en deze vereenvoudigen of verlichten het werk, maar brouwen is hetzelfde ambacht gebleven. Als de brou wer vroeger eigenhandig in de klarings- kuip roerde, laat hij dit nu door een machine doen, maar geklaard moet er worden en daaraan is niets te veranderen. Daarom blijft ons bedrijf een brouwerij en zal het nooit een fabriek worden. Wij weten dit en laten dit in onze uitin gen blijken: „Hij is niet op de brouwe rij", zeggen we, of „Ga je naar de brou werij Dit is zo vanzelfsprekend dat we raar zouden opkijken als iemand zou zeggen: „Ik werk al jaren in de fabriek". Men ziet dit meer gebeuren: de timmer man spreekt van de timmerwinkel en hij doet dat waarlijk niet omdat hij timmer manswerkplaats te lang vindt. De smidse is er helemaal uit en men houdt het op smederij, ook al gebeurt er bij ons veel meer dan alleen smeden in die werkplaats. Mechanische werkplaats is natuurlijk een betere benaming, maar dat wordt niet gezegd. Tenslotte houden wij het ook op stopcontact al zegt de electricien wand contactdoos. En de vrouwen blijven naar de slager gaan, ook al schrijft die man vleesbedrijf op zijn raam De W. Wij mogen de heren A. Klootwijk en H. G. Smit wel namens u feliciteren, want zij hebben de laatste jaren in avonduren kans gezien resp. het staatsdiploma HBS-A en Gymnasium-A te behalen. De heer Smit, die (nu weer) op de af deling van de heer Eyking zit heeft er vier jaar over gedaan en zal zich in oktober toe leggen op de studie Frans; de heer Kloot wijk, (van dezelfde afdeling) die er vijf jaar over heeft gedaan (door zijn verhui zing van Rotterdam naar Amsterdam is er vertraging ontstaan) ziet als voorlopig eind doel het notariaat. De cijferlijstjes van de heren bewijzen dat zij niet alleen gewerkt hebben, maar dat zij hard gewerkt hebben. Proficiat 1

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1962 | | pagina 3