Van schoenspijkers en trillende legvaten Van de zes brouwerijen die Amsterdam in 1910 telde hadden er drie een moute rij een daarvan was de Amstel Brou werij Hiermede hield verband de gerstbehan deling: lossen uit de lichters, het scho nen en daarna opslag en mouten. Over dat schonen schreef ir. F. Muller, leider van de technische dienst in 1910, in een artikel in het blad De Ingenieur, het vol gende: „Eerst komen de scheidingstoestellen, die lichtere en zwaardere voorwerpen verwijde ren, ventilatoren en zeven, dan de magne ten, welke ijzerdelen (veelal schoenspijkers van de dorsers) tegenhouden en eindelijk de trieurwerktuigen, die de halve korrels en zaden afscheiden. Per uur worden aldus 3-500 kg gerst verwerkt." De heer Aalbers, chef van de mouterij, vertelde ons dat er nu beslist geen schoen spijkers van de dorsers meer in de gerst zitten, veeleer een boutje of een moertje van de dorsmachine, maar ook kroonkur- ken. Overigens kunnen wij geen reële ver- Onze bus stak de neus in een smal straat je en... daar was het op eens: een hon derd procent brokje Nederland, in de vorm van een verlichte witrode lichtbak: AMSTEL HOLLAND BEER. „Verroest, kijk nou toch eens even", riep Kees de Jongh of Miel Verstraete, dat weet ik niet precies meer. En één van de andere jongens: „Jeetje, Amstel is d'r ook. Dan zitten we toch niet helemaal buiten de wereldEnfin, er werd een beetje heen en weer gebabbeld, er werd plotseling weer gelachen. De jongens waren in hun gebruikelijke stemming, ze konden weer tegen een stootje. Wie dit verhaaltje thuis hoog en droog in eigen land leest, denkt wel licht: wat een aanstellerij. Doch ge kunt het zonder meer van mij aannemen, der gelijke zogenaamde kleinigheden kunnen heel belangrijk zijn. Ik zeg u, Amstel had voor onze wielrenners precies op de goede plaats die fleurige, voor hen zo vertrouwde reclame neergehangen. Voor anderen slechts een aanduiding dat er een café-met-goed-bier is, voor onze Tourhelden een heerlijk, fleurig stukje Nederland. Precies genoeg om de, even verdwenen, morele veerkracht terug te vinden, om weer eens hard op te kunnen zeggen: Holland spreekt om de duvel wel een woordje mee! gelijking maken met vroeger als we het hebben over de snelheid waarmee de gerst gereinigd wordt, omdat wij nu voorreini- gen en de nareiniging pas geschiedt zodra de gerst gemout moet worden, dus na een periode van opslag. Die nareiniging gaat evenwel met een snelheid van 12.000 kg per uur. Sprekend over de machinekamer, zegt de heer Muller Van de hoofdbedrijfsmachine hebben wij nogal tegenspoed ondervonden, welke voor een deel te wijten is aan de opstelling, hoog boven de grond. Al spoedig na de indienstneming openbaarde zich een tril ling in de gebouwen die zich tot de verst gelegen legkelders voortplantte, zodat men zelfs aan de vrij elastisch opgestelde leg vaten het aantal omwentelingen der ma chine kon tellen." Men heeft het trillen van deze tandem- compound-machine verholpen door tegen over de kruk een contragewicht te plaatsen en een met lood verzwaarde balanceerschijf op de as naast het vliegwiel te monteren. Mijn naam is Amstel Groepjes Amerikanen die de Amstel Brou werij bezoeken zijn geen zeldzaamheid. Wel zeldzaam was de Amerikaanse student die onlangs met enkele vrienden de Gijs- breghtkelder binnenkwam en er op stond dat de rondleider zijn paspoort inzag. Hij bleek Mark S. Amstel te heten. Naar zijn weten was hij niet van Neder landse afkomst. Hij studeerde in Genève, sprak vloeiend Frans, hetgeen hem ander maal tot een zeldzame Amerikaan stem pelde. „Altijd drink ik Amstel", zei hij opgeto gen en alle omstanders waren daar bijzon der blij om. Er werd nog eens ingeschonken en nog eens geklonken. Hij kreeg een paar Amstelglazen als aandenken en onderwijl ging zijn paspoort van hand tot hand. Tot iemand aan de hand van zijn geboortedatum snel uitrekende dat onze flink uit de klui ten gewassen Mark net veertien jaar was geweest, hetgeen hij stralend toegaf. Toen is de bierkraan wat minder vlot voor hem opengegaan en Mark besefte dat het over handigen van een paspoort ook zijn na delen heeft.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1962 | | pagina 10