we uit enkele gistcellen nieuwe, ongede-
genereerde gist kweken) krijgt ook een
nieuw onderkomen, op de plaats waar
vroeger de oude gistkelderluchtkoeling
stond.
Een gistverwerkingsafdeling is in aan
bouw. Tijdens het gisten vermeerdert de
biergist aanzienlijk en wordt gedeeltelijk
weer voor volgende brouwsels benut, an
derdeels gedroogd en verkocht dan wel
door de Poviet gebruikt voor farmaceu
tische doeleinden.
LEGERKELDERS
Na twee weken in de gistkelder te zijn
geweest stroomt het jongbier naar de
legerkelders. Hier gist het bier na en
komt het tot rijping. Aangezien elk
brouwsel twee maanden legert kan iedere
<■9 tank zesmaal per jaar gevuld worden. In
verband met de grotere capaciteit van
het brouwhuis zal de legercapaciteit naar
evenredigheid moeten worden vergroot.
Kortgeleden heeft in Het Spongat een
foto gestaan van een gedeelte van de uit
breiding en deze gaat in enkele etappes
verder, tot de gewenste capaciteit bereikt
is.
De legertanks in onze laatste uitbreiding
zijn liggende tanks van staalplaat (ca.
10 mm dik) en inwendig geëmailleerd.
Nagenoeg afgebouwd zijn achttien beton
nen tanks met een totale inhoud van
13.500 hl.
EILTERKELDER
Een van de spectaculairste afdelingen van
de legerkelder is de anderhalf jaar ge
leden gereedgekomen filterkelder. Hier
wordt het bier gefiltreerd maar tevens
gekoeld door middel van Laval platen-
koelers. Enkele niagarafilters staan hier
opgesteld; deze werken met kiezelgoer.
Verder zijn er massafilters, waarvan wij
de filtermassa zelf regenereren; tenslotte
enkele Seitzfilters, waarvan we het filter-
materiaal kopen.
Afhankelijk van de bestemming (export,
binnenland, vatbier) wordt het bier een-
of meermalen gefiltreerd door een van
de genoemde filters.
Na filtrering stroomt het bier naar de
kelderbiertanks en vandaar naar de tap-
kelder en bottelarij, waar het in respec
tievelijk vaten, flessen en blikjes wordt
gebracht.
TAPKELDER
De gebruikte vaten komen op de spoel-
plaats binnen, worden op de zg. Gusto-
baan (een transportbaan) geplaatst, in-
weekwater wordt op en in de vaten ge
spoten en ze lopen nu eenmaal op deze
baan rond, Daarna worden ze in de
Voor bezoekers van ons bedrijf is in de
verbouwde Hertenkamer van de Gijsbreght-
kelder een speciale ingang gemaakt. De
foto toont het stijlvolle portaal met de door
auerhaankoppen geflankeerde deur.
spoelmachine geplaatst en met warm wa
ter nagespoeld; capaciteit 600 vaten per
uur. Komen de vaten uit de spoelmachine
dan worden ze opgevangen in de tap-
kelder, op de tapbokken geplaatst en ge
vuld. Nog niet zo lang geleden zijn de
oude tapbokken vervangen door twaalf
nieuwe, waaraan normaal drie man wer
ken, die duizenden vaten per dag vullen.
BOTTELARIJ
In de bottelarij wordt het bier in flessen
en blikjes gebracht. Op deze afdeling
staan colonnes opgesteld, die achtereen
volgens bestaan uit een uitpakmachine,
spoelmachine, een tapmachine, een pas-
teuriseermachine, een etiketteermachine
en een inpakmachine, onderling verbon
den door de nodige transportbanen. Zon
serie heeft een capaciteit van ongeveer
17.000 flessen (van 30 cl) per uur.
De blikserie kan 13.000 blikjes per uur
vullen. De lege blikjes komen aan in
dozen; nadat deze dozen geledigd zijn
gaan ze via een transportinstallatie, die
kortgeleden gereedgekomen is, naar de
andere zijde waar ze met de volle blikjes
worden gevuld.
Op de bottelarij wordt veel getranspor
teerd: voortdurend komen er kisten met
lege flesjes binnen en moeten de kisten
met de volle flessen naar de expeditie of
de kistenkelder worden gereden.
Vroeger was die kistenkelder enkele ver
diepingen lager dan de bottelarij, maar
nu is de kistenopslag op bottelarijhoogte
en biedt plaats aan 50.000 kisten. Uiter
aard was dit een grote verbetering want
nu behoefden voor dit transport de liften
niet meer gebruikt te worden. Op de
plaats van de ijsfabriek komt, weer op