we uit enkele gistcellen nieuwe, ongede- genereerde gist kweken) krijgt ook een nieuw onderkomen, op de plaats waar vroeger de oude gistkelderluchtkoeling stond. Een gistverwerkingsafdeling is in aan bouw. Tijdens het gisten vermeerdert de biergist aanzienlijk en wordt gedeeltelijk weer voor volgende brouwsels benut, an derdeels gedroogd en verkocht dan wel door de Poviet gebruikt voor farmaceu tische doeleinden. LEGERKELDERS Na twee weken in de gistkelder te zijn geweest stroomt het jongbier naar de legerkelders. Hier gist het bier na en komt het tot rijping. Aangezien elk brouwsel twee maanden legert kan iedere <■9 tank zesmaal per jaar gevuld worden. In verband met de grotere capaciteit van het brouwhuis zal de legercapaciteit naar evenredigheid moeten worden vergroot. Kortgeleden heeft in Het Spongat een foto gestaan van een gedeelte van de uit breiding en deze gaat in enkele etappes verder, tot de gewenste capaciteit bereikt is. De legertanks in onze laatste uitbreiding zijn liggende tanks van staalplaat (ca. 10 mm dik) en inwendig geëmailleerd. Nagenoeg afgebouwd zijn achttien beton nen tanks met een totale inhoud van 13.500 hl. EILTERKELDER Een van de spectaculairste afdelingen van de legerkelder is de anderhalf jaar ge leden gereedgekomen filterkelder. Hier wordt het bier gefiltreerd maar tevens gekoeld door middel van Laval platen- koelers. Enkele niagarafilters staan hier opgesteld; deze werken met kiezelgoer. Verder zijn er massafilters, waarvan wij de filtermassa zelf regenereren; tenslotte enkele Seitzfilters, waarvan we het filter- materiaal kopen. Afhankelijk van de bestemming (export, binnenland, vatbier) wordt het bier een- of meermalen gefiltreerd door een van de genoemde filters. Na filtrering stroomt het bier naar de kelderbiertanks en vandaar naar de tap- kelder en bottelarij, waar het in respec tievelijk vaten, flessen en blikjes wordt gebracht. TAPKELDER De gebruikte vaten komen op de spoel- plaats binnen, worden op de zg. Gusto- baan (een transportbaan) geplaatst, in- weekwater wordt op en in de vaten ge spoten en ze lopen nu eenmaal op deze baan rond, Daarna worden ze in de Voor bezoekers van ons bedrijf is in de verbouwde Hertenkamer van de Gijsbreght- kelder een speciale ingang gemaakt. De foto toont het stijlvolle portaal met de door auerhaankoppen geflankeerde deur. spoelmachine geplaatst en met warm wa ter nagespoeld; capaciteit 600 vaten per uur. Komen de vaten uit de spoelmachine dan worden ze opgevangen in de tap- kelder, op de tapbokken geplaatst en ge vuld. Nog niet zo lang geleden zijn de oude tapbokken vervangen door twaalf nieuwe, waaraan normaal drie man wer ken, die duizenden vaten per dag vullen. BOTTELARIJ In de bottelarij wordt het bier in flessen en blikjes gebracht. Op deze afdeling staan colonnes opgesteld, die achtereen volgens bestaan uit een uitpakmachine, spoelmachine, een tapmachine, een pas- teuriseermachine, een etiketteermachine en een inpakmachine, onderling verbon den door de nodige transportbanen. Zon serie heeft een capaciteit van ongeveer 17.000 flessen (van 30 cl) per uur. De blikserie kan 13.000 blikjes per uur vullen. De lege blikjes komen aan in dozen; nadat deze dozen geledigd zijn gaan ze via een transportinstallatie, die kortgeleden gereedgekomen is, naar de andere zijde waar ze met de volle blikjes worden gevuld. Op de bottelarij wordt veel getranspor teerd: voortdurend komen er kisten met lege flesjes binnen en moeten de kisten met de volle flessen naar de expeditie of de kistenkelder worden gereden. Vroeger was die kistenkelder enkele ver diepingen lager dan de bottelarij, maar nu is de kistenopslag op bottelarijhoogte en biedt plaats aan 50.000 kisten. Uiter aard was dit een grote verbetering want nu behoefden voor dit transport de liften niet meer gebruikt te worden. Op de plaats van de ijsfabriek komt, weer op

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1962 | | pagina 7