wachte omzetstijging volledig kunnen op vangen, zelfs met handhaving van de vijfdaagse werkweek en bij een normaal brouwtempo. De nieuwe brouwketels zijn van koper en wegen totaal ca. zestig ton; zij heb ben een inhoud van 800 hl die met stoom verwarmd wordt. Per week kunnen 55 brouwsels gemaakt worden. Ook in het dubbel uitgevoerde brouwhuis zal, evenals nu. werk blijven voor twee personen, want door een ver doorgevoer de automatisering kan met hetzelfde aan tal mensen een dubbele capaciteit gehaald worden. SILO'S Voor opslag van de grondstoffen zijn twaalf silo's geraamd die boven het brouwhuis gebouwd worden; boven deze silo's komen de schrootmolens, die de schroot (gemalen mout) in de silo's stor ten. De uitlaatschuiven en het wegen van de nodige storting voor het maken van een brouwsel worden op afstand in het brouwhuis bediend. De bouw van het nieuwe brouwhuis schiet goed op. Er zijn 177 palen (met een draagvermogen van 50.000 kg elk) geheid. Daaroverheen is het fundament gestort waarin 600 m3 beton en 60.000 kg betonijzer zijn verwerkt. Het brouwhuis, dat nu is genaderd tot een hoogte van 16,64 m (het vloerdak van het brouw huis) zal een totale hoogte krijgen van 44,60 m en geheel* worden opgetrokken van gewapend beton met aluminium ramen. Een liftinstallatie met zestien stop plaatsen zal alle verdiepingen in dit ge bouw eveneens met de bestaande mouterij verbinden. Bovenin het gebouw komt een opslagruimte voor warm en koud water, speciaal voor het brouwhuis, inhoud 200 m3. Voor het opwarmen van het brouw- water wordt weer gebruik gemaakt van de warmte die tijdens het koken van de bierpannen vrijkomt. Wat dat betreft kan het brouwhuis dus voor zichzelf zorgen. WORTKOELING Van het brouwhuis gaat de wort door koperen leidingen naar de gistkelder, maar niet voordat zij in het koelschip tot ca. 85 gr C is afgekoeld en in een koeler tot een temperatuur van 5 gr C is ge bracht. Ook hierin gaat een grote veran dering komen, want het koelschip komt te vervallen en daarvoor in de plaats komen zg. Ausschlagbottiche, grote ronde vaten met een kegelvormige bodem, ieder met een inhoud van ca. 600 hl. Na het verlaten van de Ausschlagbottiche wordt de wort gekoeld. Dit doen we nu met een Laval platenkoeler: in de eerste sectie is water het koelmiddel en in de tweede sectie is dat pekel. Die pekelkoeling moet vervallen, want de pekel kwam uit de ijsfabriek waar het in grote bakken met behulp van ammoniak werd gekoeld. Door de uitbreiding van de gist- en legerkelder moesten we de ijsfabriek de oudste afdeling van het bedrijf slo pen, want hier moeten de genoemde kel ders en de opslagplaatsen voor de botte larij komen. Pekel koelen kunnen we dus niet meer en we moeten dus water en ammoniak als koelmiddel gaan gebruiken. In het koellokaal komen daarom een pla tenkoeler en een buizenkoeler van roest vrij staal. In de platenkoeler wordt de wort van 85 gr C gekoeld en in de bui zenkoeler wordt deze van 25 tot 5 gr C gebracht. De temperatuurregeling gaat automatisch. GISTKELDER De uitbreiding van het brouwhuis gaat in één etappe, die van de gistkelder in drie en elk van die etappes resulteert in een capaciteitvergroting van 10.000 hl; de eerste is reeds voltooid, de E-kelder. Aan de volgende wordt gewerkt en wel op de plaats van de ijsfabriek. Ruim anderhalf jaar geleden is de lucht- koeling van de gistkelder gereedgekomen; deze is gebaseerd op de uiteindelijke maximale uitbreiding van de gistkelder. Ventilators blazen via filters 60.000 m3 gekoelde lucht per uur de kelders in; die lucht heeft een temperatuur van 5 gr C en loopt via een kanalenstelsel van as- bestcement. De reinkultuur (dat is de afdeling waar Compressor van de nieuwe ammoniak- koeling 4

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1962 | | pagina 6