Ir. j. boonen - WAAROM WE BREKEN EN BOUWEN
We zullen het niemand kwalijk nemen dat hij zo langzamerhand dat breken en bouwen
in ons bedrijf vervelend en storend gaat vinden, want dat is het ook. Alleen het is
hoogst noodzakelijk, want niet alleen moet gedeeltelijk versleten en verouderde apparatuur
vervangen worden, maar de productie-capaciteit moet worden vergroot met honderd
duizenden hectoliters.
IA eze verbouwing en nieuwbouw moe
ten gebeuren op hetzelfde grond
oppervlak als dat van de bestaande
brouwerij, terwijl er tegelijkertijd een
topproductie geleverd moet worden. De
productie moet dus ongestoord voortgang
kunnen vinden, d.w.z. er moeten vaak
ingrijpende noodvoorzieningen getroffen
worden om aan deze eis te kunnen vol
doen. Steeds stuiten we hierbij op het
grote gebrek aan ruimte.
Willen we nu duidelijk maken waar en
waarom we breken en bouwen dan is de
meest praktische oplossing: de productie
gang volgen en overal even stilstaan
waar veranderingen plaatsgrijpen.
MOUTERIJ
We beginnen dan in de mouterij, waar
de gerst tot ontkieming wordt gebracht,
tot groenmout wordt, waarna door eesten
(verwarmen) mout ontstaat. Hier zijn
geen spectaculaire vernieuwingen en uit
breidingen onderhanden, Wel is er de
laatste jaren veel gedaan aan de program
mabesturing en de centrale bediening, zo
dat met een minimum aan mensen deze
belangrijke productie-afdeling bediend
kan worden. Ondanks het feit dat er con
tinu wordt gewerkt, zijn er niet meer
dan vijftien mensen nodig die in ploegen
dienst doen.
Er is een modernisering van het pneuma
tisch transport aan de gang, terwijl tevens
een meer dan normale aandacht wordt
besteed aan het onderhoud en de daarbij
noodzakelijke vernieuwingen. Ruim an
derhalf jaar geleden werden twee kiem-
trommels toegevoegd aan de bestaande,
waardoor een productievergroting moge
lijk is.
Ook voor de eesten zijn plannen in voor
bereiding. De bouw van het nieuwe
brouwhuis brengt i.v.m. de nieuw te cre-
eren silo's ook voor de mouterij ingrij
pende veranderingen in het verschroten
(malen) van het mout, het transport van
het mout en de opslag daarvan met zich
mede.
BROUWHUIS
In het brouwhuis staan een aantal rood
koperen ketels waarin gemalen mout met
water wordt gekookt, waarna dit meng
sel naar de klaringskuipen gaat en ont
daan van de vaste bestanddelen als extract
in de bierkelder loopt; hier wordt het
gekookt met hop en de vloeistof, die nu
wort heet, komt via pijpleidingen in het
koellokaal terecht. Hoewel er aan de
principiële gang van zaken in het brouw
huis niets wordt veranderd, bouwen we
toch een nieuw brouwhuis.
Waarom?
Deze bouw is noodzakelijk geworden
door de jaarlijkse aanzienlijke stijging
van de bieromzet en verder doordat een
deel van de bestaande apparatuur aan een
hoogste noodzakelijke vernieuwing toe is.
Door plaatsing van twee extra klarings
kuipen (ruim twee jaar geleden) en door
versnelde werkmethoden en mede door
tijdens de weekends door te werken
wordt het maximaal mogelijke met dit
brouwhuis geproduceerd. Voor deze af
deling komt nu een zeer moeilijke tijd,
want gedurende de nieuwbouw en uit
breiding zal de productie de stijgende
bieromzet toch moeten kunnen bijhouden.
Half juni begint de firma Weigelwerk te
Essen de apparatuur voor een dubbel
brouwhuis af te leveren. Eind 1963 zal
het gehele geautomatiseerde brouwhuis
gereed moeten zijn en zullen we de ver-
U itbreiding brouwhuis