Ir. j. boonen - WAAROM WE BREKEN EN BOUWEN We zullen het niemand kwalijk nemen dat hij zo langzamerhand dat breken en bouwen in ons bedrijf vervelend en storend gaat vinden, want dat is het ook. Alleen het is hoogst noodzakelijk, want niet alleen moet gedeeltelijk versleten en verouderde apparatuur vervangen worden, maar de productie-capaciteit moet worden vergroot met honderd duizenden hectoliters. IA eze verbouwing en nieuwbouw moe ten gebeuren op hetzelfde grond oppervlak als dat van de bestaande brouwerij, terwijl er tegelijkertijd een topproductie geleverd moet worden. De productie moet dus ongestoord voortgang kunnen vinden, d.w.z. er moeten vaak ingrijpende noodvoorzieningen getroffen worden om aan deze eis te kunnen vol doen. Steeds stuiten we hierbij op het grote gebrek aan ruimte. Willen we nu duidelijk maken waar en waarom we breken en bouwen dan is de meest praktische oplossing: de productie gang volgen en overal even stilstaan waar veranderingen plaatsgrijpen. MOUTERIJ We beginnen dan in de mouterij, waar de gerst tot ontkieming wordt gebracht, tot groenmout wordt, waarna door eesten (verwarmen) mout ontstaat. Hier zijn geen spectaculaire vernieuwingen en uit breidingen onderhanden, Wel is er de laatste jaren veel gedaan aan de program mabesturing en de centrale bediening, zo dat met een minimum aan mensen deze belangrijke productie-afdeling bediend kan worden. Ondanks het feit dat er con tinu wordt gewerkt, zijn er niet meer dan vijftien mensen nodig die in ploegen dienst doen. Er is een modernisering van het pneuma tisch transport aan de gang, terwijl tevens een meer dan normale aandacht wordt besteed aan het onderhoud en de daarbij noodzakelijke vernieuwingen. Ruim an derhalf jaar geleden werden twee kiem- trommels toegevoegd aan de bestaande, waardoor een productievergroting moge lijk is. Ook voor de eesten zijn plannen in voor bereiding. De bouw van het nieuwe brouwhuis brengt i.v.m. de nieuw te cre- eren silo's ook voor de mouterij ingrij pende veranderingen in het verschroten (malen) van het mout, het transport van het mout en de opslag daarvan met zich mede. BROUWHUIS In het brouwhuis staan een aantal rood koperen ketels waarin gemalen mout met water wordt gekookt, waarna dit meng sel naar de klaringskuipen gaat en ont daan van de vaste bestanddelen als extract in de bierkelder loopt; hier wordt het gekookt met hop en de vloeistof, die nu wort heet, komt via pijpleidingen in het koellokaal terecht. Hoewel er aan de principiële gang van zaken in het brouw huis niets wordt veranderd, bouwen we toch een nieuw brouwhuis. Waarom? Deze bouw is noodzakelijk geworden door de jaarlijkse aanzienlijke stijging van de bieromzet en verder doordat een deel van de bestaande apparatuur aan een hoogste noodzakelijke vernieuwing toe is. Door plaatsing van twee extra klarings kuipen (ruim twee jaar geleden) en door versnelde werkmethoden en mede door tijdens de weekends door te werken wordt het maximaal mogelijke met dit brouwhuis geproduceerd. Voor deze af deling komt nu een zeer moeilijke tijd, want gedurende de nieuwbouw en uit breiding zal de productie de stijgende bieromzet toch moeten kunnen bijhouden. Half juni begint de firma Weigelwerk te Essen de apparatuur voor een dubbel brouwhuis af te leveren. Eind 1963 zal het gehele geautomatiseerde brouwhuis gereed moeten zijn en zullen we de ver- U itbreiding brouwhuis

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1962 | | pagina 5