Bier brouwen
en gom kauwen
T n Afrika kan maar op beperkte schaal
kauwgom verkocht worden. De O-
vambo's en andere primitieve stam
men in Z.W.-Afrika kauwen niet alleen
geen gom, maar de kans is zeer groot,
dat ze het nooit zullen gaan doen ook.
De reden is van principiële aard, die te
ruggaat tot de vroege geschiedenis van
primitieve volkeren over de hele aarde.
Of zij potentiële gomkauwers zijn of niet
hangt af van de traditionele manier waar
op zij bier en andere dranken maken.
Stammen in ongeveer de halve wereld
kunnen goede klanten worden van de
kauwgomfabrikanten omdat zij sinds on
heuglijke tijden hun dranken bereidden
door graan te kauwen om de vergisting
te stimuleren daar er op deze manier en
zymen dooreengemengd werden. Primi
tieven in de rest van de wereld kauwen
niet omdat hun gegiste dranken van ge
kiemde graankorrels komen.
De scheiding tussen de twee manieren is
in Egypte of Babyion begonnen. De kauw-
neiging kwam naar voren in het oude
China, de eilanden van de Stille Oceaan A
en in Zuid-Amerika. De niet-kauwers
worden gevonden in Afrika, Eurazië en
India. Hoewel de moderne Chinezen nu
geen graankorrels meer kauwen voor de
drankbereiding ligt de scheidingslijn in
Birma.
De primitieven van Peru en Brazilië wa
ren de eersten die met het kauwen van
gom zijn begonnen. Zij kauwden chicle
in de wouden van het Amazonegebied,
waarschijnlijk al 2.000 jaar geleden.
Dit zijn enige bevindingen van dr. Edwin
M. Loeb, etnoloog en antropoloog aan de
universiteit van Californië, die een studie
reis heeft gemaakt naar Ovamboland in
Z.W.-Afrika.
klok namelijk aangeboden en plechtig
onthuld.
Het zal de aandachtige beschouwer op
vallen, dat de plaat genomen is voor de
expeditieruimte, hetgeen wil zeggen dat
er geen vaatje bier uit kon. Dit doet
vermoeden dat er die dag geen bier werd
afgeleverd.
En hiermee zijn wij gekomen aan de
keerzijde van de eerste steen. Want juist
als wij de verjaardag van de Amstel
Brouwerij willen gaan vieren, is het
hoogzomer, waarin ons weinig tijd ge
laten wordt voor terugblikken. De vraag
rijst: zullen wij, zakelijk gezien, nog wel
KUNNEN feestvieren in de toekomst?
In 1920 werkten de Amstelmensen 45 uur
per week en was het hoofdelijk verbruik
liter bier, maar er waren 257 brou
werijen.
Nu werken we veel korter, is het hoofde
lijk verbruik ruim 26 liter en zijn er nog
maar 32 brouwerijen.
Hoe zal dat zijn in 1970? Bij ons hon
derdjarig bestaan?
Wij twijfelen er niet aan of het wordt
een feestdag. We kunnen dan wel niet
met zijn allen op de foto en de mannen
zullen heus geen strohoeden dragen, maar
de dames dragen gegarandeerd fleurige
toiletjes en ach mocht er één knappe
jonge vrouw zijn die haar hand op de
schouder van een oudere heer wil leg
gen, dan kan dat echt wel, want het is
immers feest