Kiliarïftiiii.i'i a
ir
In Breda heeft men daarmee aardige er
varingen opgedaan. Men nodigde een
aantal personen uit om hutspot te komen
eten. Dit gerecht was in twee minuten
tijds bereid, maar nochtans viel het zeer
in de smaak. In de keuken had men een
hoeveelheid gedroogd witrood haksel op
de borden geschud en daar een bepaalde
hoeveelheid kokend water dooreenge-
mengd. Wanneer men dit leest denkt
men: daar komt niets van terecht, maar
de verklaringen van de proefpersonen,
die niet beter wisten of ze aten hutspot
die op de traditionele manier was klaar
gemaakt, liegen er niet om.
Hiermede is het bewijs geleverd dat er
een revolutionaire ontwikkeling aan de
gang is op het gebied van de voedselbe-
handeling. Instant food is in opmars.
Overzicht van het Preservenhedrijf, fabriek en kantoor.
OOK NIBB-IT KOMT UIT HET PRESERVENBEDRIJF
Aan de Haagweg, die Breda met het vroegere Princenhage verbindt ligt een bedrijf dat
men in de omgeving hardnekkig de Oude Jam blijft noemen. Het werd driekwart
eeuw geleden opgericht als jamfabriek, maar heet al sinds jaren N.V. Preservenhedrijf.
Deze onderneming is nauw aan de Amstel Brouwerij verbonden en haar productie
apparaat staat op zeer hoog internationaal niveau. Als conservenbedrijf is het een der
oudste in Nederland en het brengt een keur van artikelen op de (voor negentig procent
buitenlandse) markt. Ook Nibb-it komt er vandaan.
r)e N.V. Preservenhedrijf is eigenlijk
een grote keuken, waar dagelijks
duizenden kilo's groenten worden
gesorteerd, schoongemaakt, gewassen, ge
sneden en gedroogd. Veelal gaat dit me
chanisch: er zijn machines die met een
fotoelectrische cel zonder fouten in ra
zendsnel tempo groenten sorteren.
De grootste klanten zijn de fabrieken
waar men gedroogde soepen maakt.
Er zijn veel mensen die zonder bezwaar
gedroogde pruimen, rozijnen e.d. eten,
maar die bedenkelijk kijken als het gaat
over gedroogde groenten. Er gaat niets
boven groenten die zo van de veiling
komen, vinden ze. Toch is het moeilijk,
zo niet onmogelijk te bepalen of de
groente die men op zijn bord heeft uit
een conservenfabriek komt dan wel zo
van de groenteman.
Men zou instant food kunnen vertalen
met panklaar (of zelfs bordklaar) voed
sel.
Een merkwaardig voorbeeld van panklaar
voedsel is de gedroogde kip, die het Pre
servenhedrijf aflevert. Dagelijks worden
negenhonderd kippen gevriesdroogd bij
een temperatuur van 20 gr C. De ge
bruiker heeft niets anders te doen dan
water op de kip te gieten en op te war
men.
Het zijn vreemde dingen die men bij het
Preservenhedrijf laat zien, maar de grote
Elektronische sorteermachine, rechts de heer
P. Verdulst.