Kiliarïftiiii.i'i a ir In Breda heeft men daarmee aardige er varingen opgedaan. Men nodigde een aantal personen uit om hutspot te komen eten. Dit gerecht was in twee minuten tijds bereid, maar nochtans viel het zeer in de smaak. In de keuken had men een hoeveelheid gedroogd witrood haksel op de borden geschud en daar een bepaalde hoeveelheid kokend water dooreenge- mengd. Wanneer men dit leest denkt men: daar komt niets van terecht, maar de verklaringen van de proefpersonen, die niet beter wisten of ze aten hutspot die op de traditionele manier was klaar gemaakt, liegen er niet om. Hiermede is het bewijs geleverd dat er een revolutionaire ontwikkeling aan de gang is op het gebied van de voedselbe- handeling. Instant food is in opmars. Overzicht van het Preservenhedrijf, fabriek en kantoor. OOK NIBB-IT KOMT UIT HET PRESERVENBEDRIJF Aan de Haagweg, die Breda met het vroegere Princenhage verbindt ligt een bedrijf dat men in de omgeving hardnekkig de Oude Jam blijft noemen. Het werd driekwart eeuw geleden opgericht als jamfabriek, maar heet al sinds jaren N.V. Preservenhedrijf. Deze onderneming is nauw aan de Amstel Brouwerij verbonden en haar productie apparaat staat op zeer hoog internationaal niveau. Als conservenbedrijf is het een der oudste in Nederland en het brengt een keur van artikelen op de (voor negentig procent buitenlandse) markt. Ook Nibb-it komt er vandaan. r)e N.V. Preservenhedrijf is eigenlijk een grote keuken, waar dagelijks duizenden kilo's groenten worden gesorteerd, schoongemaakt, gewassen, ge sneden en gedroogd. Veelal gaat dit me chanisch: er zijn machines die met een fotoelectrische cel zonder fouten in ra zendsnel tempo groenten sorteren. De grootste klanten zijn de fabrieken waar men gedroogde soepen maakt. Er zijn veel mensen die zonder bezwaar gedroogde pruimen, rozijnen e.d. eten, maar die bedenkelijk kijken als het gaat over gedroogde groenten. Er gaat niets boven groenten die zo van de veiling komen, vinden ze. Toch is het moeilijk, zo niet onmogelijk te bepalen of de groente die men op zijn bord heeft uit een conservenfabriek komt dan wel zo van de groenteman. Men zou instant food kunnen vertalen met panklaar (of zelfs bordklaar) voed sel. Een merkwaardig voorbeeld van panklaar voedsel is de gedroogde kip, die het Pre servenhedrijf aflevert. Dagelijks worden negenhonderd kippen gevriesdroogd bij een temperatuur van 20 gr C. De ge bruiker heeft niets anders te doen dan water op de kip te gieten en op te war men. Het zijn vreemde dingen die men bij het Preservenhedrijf laat zien, maar de grote Elektronische sorteermachine, rechts de heer P. Verdulst.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1962 | | pagina 8