-----
hulp geroepen: meisjes controleren de
kroonkurken. Vele miljoenen per dag
De kroonkurk is klein maar dapper,
want eenmaal op de fles moet hij een
koolzuurdruk van een kleine vijftig kilo
kunnen weerstaan. Onze kroonkurken
hebben een middellijn van slechts 26 mm.
Nog twee andere maten worden gemaakt:
36 mm voor de flessen met babyvoeding,
43 mm voor de zuivelindustrie (vla).
Het is jammer dat een kroonkurk slechts
eenmaal gebruikt kan worden. Praktisch
is het mogelijk om hem zijn originele
vorm na het gebruik te hergeven, maar
dit is zeer kostbaar. Het is goedkoper
om een hele nieuwe kroonkurk te maken.
In een laboratorium wordt het blik ge
test, de lak aan proeven onderworpen en
het vernis krijgt het er vaak heel erg
hard te verduren, maar dit is allemaal
nodig, want anders zou de kans groot
zijn, dat de kroonkurk er met zijn pet
naar zou gaan gooien, wat vaak zeer
kostbare gevolgen kan hebben.
Het maken van kroonkurken is een grote
industrie en als men gezien heeft wat er
allemaal nodig is om deze hermetische
en hygiënische sluiting te fabriceren, kijkt
men in het vervolg met een beetje meer
respect naar dat kleine stukje metaal, dat
ons in staat stelt ons bier te pasteuriseren
en lange tijd houdbaar te maken.
M. E.
STAL
In 1912 werd de nieuwe stal van de
Amstel Brouwerij gebouwd; capaciteit
54 paarden, paardenfziekenzaal en
stalbaaswoning.
WIE AMSTEL ZIET
DRINKEN
Dit is het olijke dochter
tje van het echtpaar Met-
tes te Amsterdam. Hoe de
foto tot stand gekomen is,
vermeldt de historie niet,
maar wij dachten dat ze
ons Amstelgebaar op per
fecte wijze maakt en zo
te zien helemaal niet te
gen haar zin. Een blij
plaatje, dat we met ge
noegen een groot plaatsje
geven in ons blad.
(Foto Reporta)
4