----- hulp geroepen: meisjes controleren de kroonkurken. Vele miljoenen per dag De kroonkurk is klein maar dapper, want eenmaal op de fles moet hij een koolzuurdruk van een kleine vijftig kilo kunnen weerstaan. Onze kroonkurken hebben een middellijn van slechts 26 mm. Nog twee andere maten worden gemaakt: 36 mm voor de flessen met babyvoeding, 43 mm voor de zuivelindustrie (vla). Het is jammer dat een kroonkurk slechts eenmaal gebruikt kan worden. Praktisch is het mogelijk om hem zijn originele vorm na het gebruik te hergeven, maar dit is zeer kostbaar. Het is goedkoper om een hele nieuwe kroonkurk te maken. In een laboratorium wordt het blik ge test, de lak aan proeven onderworpen en het vernis krijgt het er vaak heel erg hard te verduren, maar dit is allemaal nodig, want anders zou de kans groot zijn, dat de kroonkurk er met zijn pet naar zou gaan gooien, wat vaak zeer kostbare gevolgen kan hebben. Het maken van kroonkurken is een grote industrie en als men gezien heeft wat er allemaal nodig is om deze hermetische en hygiënische sluiting te fabriceren, kijkt men in het vervolg met een beetje meer respect naar dat kleine stukje metaal, dat ons in staat stelt ons bier te pasteuriseren en lange tijd houdbaar te maken. M. E. STAL In 1912 werd de nieuwe stal van de Amstel Brouwerij gebouwd; capaciteit 54 paarden, paardenfziekenzaal en stalbaaswoning. WIE AMSTEL ZIET DRINKEN Dit is het olijke dochter tje van het echtpaar Met- tes te Amsterdam. Hoe de foto tot stand gekomen is, vermeldt de historie niet, maar wij dachten dat ze ons Amstelgebaar op per fecte wijze maakt en zo te zien helemaal niet te gen haar zin. Een blij plaatje, dat we met ge noegen een groot plaatsje geven in ons blad. (Foto Reporta) 4

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1962 | | pagina 6