De produktieafdeling met de inleg- en oplegmachines, waar de schijfjes kurk en de metalen plaatjes worden aangebracht. bak ligt het einde van een pijp, waardoor een luchtstroom de krukschijfjes toevoert. De kroonkurken gaan met de schijfjes snel één voor één door de inlegmachine; een vernuftig instrument laat een druppel lijm in de metalen kroonkurk vallen, het kurkschijfje wordt in een oogwenk op de lijm gedrukt en beide verdwijnen in een droogtrommel waar een temperatuur heerst van 130 graden Celsius. Met ge droogde lijm en vrijwel steriel komen zij weer te voorschijn en in vele gevallen is de kroonkurk dan klaar. Electronische tellers laten 7.500 stuks passeren, die in een doos vallen. Is dit aantal bereikt, dan wordt de toevoer automatisch overge schakeld op een volgende doos. Er zijn echter klanten, zoals de Amstel Brouwerij, die bang zijn dat er toch nog iets van de smaak van de kurk zou kun nen overgaan op de vloeistof, in ons ge val het bier. Het schijfje kurk wordt daarom sinds 1916 voorzien van een be schuttingsplaatje van aluminium of plas tic. De kroonkurken die zo een plaatje moeten krijgen, worden in plaats van in dozen, in manden opgevangen, als zij uit de inlegmachine komen en gebracht naar de z.g. oplegmachine. De plaatjes wor den gesneden uit een lange band alumi nium of plastic. De kurk in de kroon kurk wordt even verwarmd, het plaatje wordt een ogenblik verhit, waardoor de gom die zich aan de achterkant bevindt smelt, en het plaatje blijft op de kurk plakken. Nog even een druk door de machine en de kroonkurk in luxe uitvoe ring is klaar. HERMETISCH EN HYGIËNISCH Voordat de kroonkurken verpakt worden, moeten ze eerst zorgvuldig worden gecon troleerd. Zijn zij slechts voorzien van een kurkschijfje, dan kan de controle electro- nisch gebeuren, maar het wordt moei lijker wanneer zij ook een beschuttings plaatje hebben. Er is nog geen machine uitgevonden, die dergelijke kroonkurken kan controleren en de mens wordt te 3

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1962 | | pagina 5