De produktieafdeling met de inleg- en oplegmachines, waar de schijfjes kurk en de
metalen plaatjes worden aangebracht.
bak ligt het einde van een pijp, waardoor
een luchtstroom de krukschijfjes toevoert.
De kroonkurken gaan met de schijfjes
snel één voor één door de inlegmachine;
een vernuftig instrument laat een druppel
lijm in de metalen kroonkurk vallen, het
kurkschijfje wordt in een oogwenk op de
lijm gedrukt en beide verdwijnen in een
droogtrommel waar een temperatuur
heerst van 130 graden Celsius. Met ge
droogde lijm en vrijwel steriel komen zij
weer te voorschijn en in vele gevallen is
de kroonkurk dan klaar. Electronische
tellers laten 7.500 stuks passeren, die in
een doos vallen. Is dit aantal bereikt, dan
wordt de toevoer automatisch overge
schakeld op een volgende doos.
Er zijn echter klanten, zoals de Amstel
Brouwerij, die bang zijn dat er toch nog
iets van de smaak van de kurk zou kun
nen overgaan op de vloeistof, in ons ge
val het bier. Het schijfje kurk wordt
daarom sinds 1916 voorzien van een be
schuttingsplaatje van aluminium of plas
tic. De kroonkurken die zo een plaatje
moeten krijgen, worden in plaats van in
dozen, in manden opgevangen, als zij uit
de inlegmachine komen en gebracht naar
de z.g. oplegmachine. De plaatjes wor
den gesneden uit een lange band alumi
nium of plastic. De kurk in de kroon
kurk wordt even verwarmd, het plaatje
wordt een ogenblik verhit, waardoor de
gom die zich aan de achterkant bevindt
smelt, en het plaatje blijft op de kurk
plakken. Nog even een druk door de
machine en de kroonkurk in luxe uitvoe
ring is klaar.
HERMETISCH EN HYGIËNISCH
Voordat de kroonkurken verpakt worden,
moeten ze eerst zorgvuldig worden gecon
troleerd. Zijn zij slechts voorzien van een
kurkschijfje, dan kan de controle electro-
nisch gebeuren, maar het wordt moei
lijker wanneer zij ook een beschuttings
plaatje hebben. Er is nog geen machine
uitgevonden, die dergelijke kroonkurken
kan controleren en de mens wordt te
3