1
IN PARAMARIBO
VERBETERINGEN EN UITBREIDINGEN
MHHI
In Het Spongat van januari j.l. las ik een uitnodiging van de redactieraad tot het inzenden
van bijdragen, waarbij ook Paramaribo genoemd werd. Het Spongat wordt hier door allen
met graagte gelezen: het geeft ons regelmatig het nieuws over onze zo verafgelegen
moedermaatschappij in Amsterdam. Omgekeerd kan aangenomen worden, dat men bij de
Amstel Brouwerij geïnteresseerd is in het thans zesjarige dochtertje, de Surinaamse
Brouwerij. Reden, waarom ik de pen opneem om hierover iets te vertellen.
PRIMEUR
rT oen eind 1955 de brouwerij in be-
drijf ging, werd algemeen verwacht
dat de capaciteit voor vele jaren
voldoende zou zijn. Alras bleek, dat dit
niet het geval was en sindsdien zijn de
uitbreidingen niet van de lucht geweest.
In 1957 kwamen de nieuwe gistkelder,
legerkelder en de bottelarij uitbreiding tot
stand. In 1959'60 werd de gehele bot
telinstallatie vernieuwd en vergroot, ter
wijl een emballagemagazijn werd ge
bouwd.
In 1961 kwam een installatie in bedrijf
om ons overschot aan koolzuurgas, dat
bij de gisting vrijkomt, onder een druk
van 80 atm vloeibaar te maken. Wij zijn
er een beetje trots op, dat wij de eerste
zijn in de Amstelfamilie, die een derge
lijke installatie bezitten. Dit vloeibare
koolzuur wordt hier in stalen cilinders
afgevuld en voornamelijk aan de plaatse
lijke limonadefabrieken verkocht. Een ge
deelte wordt ook gebruikt voor het her
vullen van brandblusapparaten en gezien
de vrij grote aantallen, vooral bestemd
voor de bauxietmijnbedrijven (aluminum-
erts) en voor het houtverwerkingsbedrijf
van Bruynzeel, moet daar nog al eens iets
in de fik gaan!
In eigen beheer werd vorig jaar een stalen
prefabricated loods opgezet van 400 m2
(hier de Belgische loods genoemd, om
dat de staalconstructie uit België komt).
Deze wordt voornamelijk gebruikt als
fietsenberging (en bromfietsen ook niet
te vergeten!), kistenreparatiewerkplaats
e.d.
Vorig jaar begonnen we ook met de op
richting van een silogebouw met vier
plaatijzeren silo's met een inhoud van
200 ton mout. Deze werden in eigen be
heer gelast en gemonteerd. Ook zijn er
een pneumatische mouttransportinstalla-
tie, ontvangkaar en automatische weeg
schaal bijgekomen, die binnenkort in ge
bruik genomen zullen worden. Tot nu
toe werden de zakken met mout in de
schroterij opgeslagen en van daar uit
rechtstreeks in de schrootmolen gestort.
Deze ruimte was echter te klein en deze
werkwijze ook te omslachtig.
NIEUWE GISTKELDER
ln oktober j.l. werd de eerste hand ge
legd aan de bouw van de derde leger
kelder, die belegd wordt met zestien ge-
errailleerde tanks met een totaalinhoud
var: 300.000 liter bier. Tevens wordt de
ruimte voor gebotteld bier, waar de kis
ten drie pallets hoog kunnen worden ge
stapeld, met 200 m2 vergroot en een der
de gistkelder gebouwd. In deze gistkelder
zullen voorlopig nog geen gisttanks ko
men, de kelder wordt om bouwtechnische
redenen en met het oog op de toekomst
reeds nu gebouwd. Omdat de centrale
koelinstallatie al bijna op topcapaciteit
moet werken, zal deze derde legerkelder
worden uitgerust met een eigen volauto
matische koelinstallatie.
Installatie voor het vloeibaar maken van
koolzuur en het aftappen in cilinders.
De kelder in aanbouw, gezien vanaf mout-
silo.