1 IN PARAMARIBO VERBETERINGEN EN UITBREIDINGEN MHHI In Het Spongat van januari j.l. las ik een uitnodiging van de redactieraad tot het inzenden van bijdragen, waarbij ook Paramaribo genoemd werd. Het Spongat wordt hier door allen met graagte gelezen: het geeft ons regelmatig het nieuws over onze zo verafgelegen moedermaatschappij in Amsterdam. Omgekeerd kan aangenomen worden, dat men bij de Amstel Brouwerij geïnteresseerd is in het thans zesjarige dochtertje, de Surinaamse Brouwerij. Reden, waarom ik de pen opneem om hierover iets te vertellen. PRIMEUR rT oen eind 1955 de brouwerij in be- drijf ging, werd algemeen verwacht dat de capaciteit voor vele jaren voldoende zou zijn. Alras bleek, dat dit niet het geval was en sindsdien zijn de uitbreidingen niet van de lucht geweest. In 1957 kwamen de nieuwe gistkelder, legerkelder en de bottelarij uitbreiding tot stand. In 1959'60 werd de gehele bot telinstallatie vernieuwd en vergroot, ter wijl een emballagemagazijn werd ge bouwd. In 1961 kwam een installatie in bedrijf om ons overschot aan koolzuurgas, dat bij de gisting vrijkomt, onder een druk van 80 atm vloeibaar te maken. Wij zijn er een beetje trots op, dat wij de eerste zijn in de Amstelfamilie, die een derge lijke installatie bezitten. Dit vloeibare koolzuur wordt hier in stalen cilinders afgevuld en voornamelijk aan de plaatse lijke limonadefabrieken verkocht. Een ge deelte wordt ook gebruikt voor het her vullen van brandblusapparaten en gezien de vrij grote aantallen, vooral bestemd voor de bauxietmijnbedrijven (aluminum- erts) en voor het houtverwerkingsbedrijf van Bruynzeel, moet daar nog al eens iets in de fik gaan! In eigen beheer werd vorig jaar een stalen prefabricated loods opgezet van 400 m2 (hier de Belgische loods genoemd, om dat de staalconstructie uit België komt). Deze wordt voornamelijk gebruikt als fietsenberging (en bromfietsen ook niet te vergeten!), kistenreparatiewerkplaats e.d. Vorig jaar begonnen we ook met de op richting van een silogebouw met vier plaatijzeren silo's met een inhoud van 200 ton mout. Deze werden in eigen be heer gelast en gemonteerd. Ook zijn er een pneumatische mouttransportinstalla- tie, ontvangkaar en automatische weeg schaal bijgekomen, die binnenkort in ge bruik genomen zullen worden. Tot nu toe werden de zakken met mout in de schroterij opgeslagen en van daar uit rechtstreeks in de schrootmolen gestort. Deze ruimte was echter te klein en deze werkwijze ook te omslachtig. NIEUWE GISTKELDER ln oktober j.l. werd de eerste hand ge legd aan de bouw van de derde leger kelder, die belegd wordt met zestien ge- errailleerde tanks met een totaalinhoud var: 300.000 liter bier. Tevens wordt de ruimte voor gebotteld bier, waar de kis ten drie pallets hoog kunnen worden ge stapeld, met 200 m2 vergroot en een der de gistkelder gebouwd. In deze gistkelder zullen voorlopig nog geen gisttanks ko men, de kelder wordt om bouwtechnische redenen en met het oog op de toekomst reeds nu gebouwd. Omdat de centrale koelinstallatie al bijna op topcapaciteit moet werken, zal deze derde legerkelder worden uitgerust met een eigen volauto matische koelinstallatie. Installatie voor het vloeibaar maken van koolzuur en het aftappen in cilinders. De kelder in aanbouw, gezien vanaf mout- silo.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1962 | | pagina 10