WAT DENKT U VAN DE VERjAARDAGSBELASTING JTr zit iets aardigs in de gewoonte om op de verjaardag te trakteren. Maar het is een aardigheid, die in vele gevallen zich zelf heeft overleefd en die geworden is tot een belasting, die de jarige het genoegen van de feestdag vergalt. En als het zover is gekomen, wordt het trakteren op kan toor of in de fabriek een dwang, waar aan iedere spontaniteit ontbreekt en die de jarige van feestvarken tot slachtoffer degradeert. Hoe is een dergelijk gebruik ontstaan en waarom wordt het gehandhaafd Och, historisch is het gemakkelijk te ver klaren. In de eerste plaats zijn we met de verjaardagstraktatie bij wijze van spreken grootgebracht. In de familiekring zijn het de taartjes, waarop de gezinsleden en gelukwensen de bezoekers worden vergast. Op school was het het trommeltje met kleverige zuurtjes of toffees plus de feestsigaar voor de meester. Bovendien, en daar ligt waarschijnlijk de grondoorzaak, bestaat in het bedrijf de trakteergewoonte ook al langer dan van daag. Die is vermoedelijk geboren op het ogenblik, dat de onderneming het karak ter van eenmanszaak verloor. Toen de baas jarig werd, fuifde hij zijn knecht op een borrel en de knecht op zijn beurt wilde ook niet achterblijven. Die goede gewoonte werd aangehouden, ook toen er vijf knechten kwamen en tien. En daarbij is het niet gebleven. Andere afdelingen, die er bij kwamen, gingen deze gewoonte overnemen en een boek houder. die naar een ander bedrijf ging, introduceerde daar de verjaardagstrakta- tic. Zo raakte de bal aan het rollen. En zij rolt nog steeds. Door de fabrieken rolt zij en vooral door de kantoren, waar de entourage en het zittende werk zich beter lenen voor het nuttigen van een gebakje. DUIZENDEN - TWINTIG - TWEE Hiermee willen we zeggendat er duizenden bekendmakingentwintig handen en twee adjunct-directeuren in het spel waren. De heren Peters en drs. Miedema zijn adjunct directeur geworden; dit moest aan duizenden relaties worden medegedeeld en die bekend makingen moesten in enveloppen worden gestoken, hetgeen gebeurde door tien dames van de typekamer, die met hun twintig rappe handen dit karweitje in korte tijd verrichtten. De foto geeft een beeld van de activitettMej. Vierdag (links vooraan) en verder van rechts naar links de dames Boelhouwer, Houthuys, Doffer, Suaving. Wesseling, Booy, Stheer, Froonhof, Rohde 4

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1962 | | pagina 6