An f AF EL
,,'t Wordt tijd dat iemand het bier uitvindt
niet breken of loslaten. Een uitvinding
waar men zijn hoedje voor afneemt.
Het etiket is nu af, maar zit nog op een
vel met zestig stuks. Grote snijmachines
staan klaar en in pakken van duizend ko
men de etiketten onder het mes. Snijden
is een uiterst nauwkeurige bezigheid,
want een kleine fout en de etiketten zijn
iets te groot of iets te klein en het on
herroepelijke gevolg zou weer zijn, dat
onze etiketteermachines zouden weigeren
en het bottelarijduiveltje zijn buikje vast
zou houden van het lachen. Tot op l/lOO
mm nauwkeurig klieft het enorme mes
door duizend vel tegelijk en de etiketten
komen in keurige pakjes te voorschijn.
Snel een wikkel er omheen en de weg
naar de etiketteermachines kan worden
ingeslagen.
CODERING
Een probleem hebben wij nog over het
hoofd gezien en dat is de codering. Het
is noodzakelijk dat wij weten wanneer het
bier gebotteld is en daarom hebben de
etiketten die in een bepaalde periode ge
bruikt worden een nummer. Krijgt de
drukker nu een order voor tien miljoen
etiketten, dan zal hij deze order moeten
onderverdelen in een groot aantal klei
nere genummerde kwantiteiten. Het is
dus zaak dat de tellers op de persen in
het oog worden gehouden, zodat de num
mers precies op tijd veranderd kunnen
worden. Zijn de etiketten eenmaal ge
sneden dan wordt het uit elkaar houden
van de verschillende codenummers erg
lastig, maar gelukkig heeft de heer Ver-
weij en zijn mensen wel voor hetere vu
ren gestaan.
Over één ding hoeft de drukker zijn
hoofd niet te breken en dat is het aan
brengen van de gom. Op het eerste ge
zicht zou men denken, dat het vanzelf
sprekend is om de gom in droge vorm
op het etiket te laten aanbrengen. Maar
men begrijpt dat de etiketten in de voch
tige lucht van de bottelarij aan elkaar
zouden gaan plakken. De gom wordt op
het etiket aangebracht even voordat het
op de fles wordt geplakt en over dit pro
bleem behoeft de drukker zich dus geen
zorgen te maken.
Wanneer wij ons tenslotte afvragen,
waarom wij die kleine papiertjes niet af
danken en overgaan op flessen met inge
brand etiket, geeft de heer Fokke ons
hierop het volgende antwoord:
„Wij hebben in Nederland bierflessen die
voor bijna alle brouwerijen gelijk zijn.
Zouden wij flessen gaan gebruiken met
ingebrand etiket, dan stonden wij voor
de taak alle flessen te sorteren voordat
zij in de spoelmachine gaan. Ingebran
de etiketten zouden wel ingevoerd kun
nen worden als we flessen hadden van
een uitzonderlijke vorm. En vergeet niet,
dat flessen met ingebrand etiket negen
cent per stuk duurder zijn."
Wij blijven dus maar bij de etiketten.
M. Eyck