An f AF EL ,,'t Wordt tijd dat iemand het bier uitvindt niet breken of loslaten. Een uitvinding waar men zijn hoedje voor afneemt. Het etiket is nu af, maar zit nog op een vel met zestig stuks. Grote snijmachines staan klaar en in pakken van duizend ko men de etiketten onder het mes. Snijden is een uiterst nauwkeurige bezigheid, want een kleine fout en de etiketten zijn iets te groot of iets te klein en het on herroepelijke gevolg zou weer zijn, dat onze etiketteermachines zouden weigeren en het bottelarijduiveltje zijn buikje vast zou houden van het lachen. Tot op l/lOO mm nauwkeurig klieft het enorme mes door duizend vel tegelijk en de etiketten komen in keurige pakjes te voorschijn. Snel een wikkel er omheen en de weg naar de etiketteermachines kan worden ingeslagen. CODERING Een probleem hebben wij nog over het hoofd gezien en dat is de codering. Het is noodzakelijk dat wij weten wanneer het bier gebotteld is en daarom hebben de etiketten die in een bepaalde periode ge bruikt worden een nummer. Krijgt de drukker nu een order voor tien miljoen etiketten, dan zal hij deze order moeten onderverdelen in een groot aantal klei nere genummerde kwantiteiten. Het is dus zaak dat de tellers op de persen in het oog worden gehouden, zodat de num mers precies op tijd veranderd kunnen worden. Zijn de etiketten eenmaal ge sneden dan wordt het uit elkaar houden van de verschillende codenummers erg lastig, maar gelukkig heeft de heer Ver- weij en zijn mensen wel voor hetere vu ren gestaan. Over één ding hoeft de drukker zijn hoofd niet te breken en dat is het aan brengen van de gom. Op het eerste ge zicht zou men denken, dat het vanzelf sprekend is om de gom in droge vorm op het etiket te laten aanbrengen. Maar men begrijpt dat de etiketten in de voch tige lucht van de bottelarij aan elkaar zouden gaan plakken. De gom wordt op het etiket aangebracht even voordat het op de fles wordt geplakt en over dit pro bleem behoeft de drukker zich dus geen zorgen te maken. Wanneer wij ons tenslotte afvragen, waarom wij die kleine papiertjes niet af danken en overgaan op flessen met inge brand etiket, geeft de heer Fokke ons hierop het volgende antwoord: „Wij hebben in Nederland bierflessen die voor bijna alle brouwerijen gelijk zijn. Zouden wij flessen gaan gebruiken met ingebrand etiket, dan stonden wij voor de taak alle flessen te sorteren voordat zij in de spoelmachine gaan. Ingebran de etiketten zouden wel ingevoerd kun nen worden als we flessen hadden van een uitzonderlijke vorm. En vergeet niet, dat flessen met ingebrand etiket negen cent per stuk duurder zijn." Wij blijven dus maar bij de etiketten. M. Eyck

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1962 | | pagina 5