De man die de verste reizen doet Noem Bombay, noem Californïé, Hongkong of Curasao. Er is een man bij de Amstel Brouwerij, die daar geweest is en op nog veel meer plaatsen van de aardbolhij heeft daar gewerkt en er Amstel bier verkocht. Die man is de heer A. H. Peters, adjunct-directeur, verantwoordelijk voor de buiten landse verkoopin de Engelssprekende gebieden bekend als fack Pietersf exportmanager. En daardoor is hij de man die de verste reizen doet, reeds vele jaren. De heer Peters is veertig jaar in dienst van de Amstel Brouwerij, waar hij als achttienjarige begon op het Technisch Bureau en reeds na enkele jaren sous-chef werd op de Expeditie. H ij had inmiddels gediend bij de Ko ninklijke Marine als hulpseiner, maar zwaaide twee maanden eerder dan nor maal af als gevolg van twee rekesten: een van de brouwerij, die hem zo spoe dig mogelijk terug wilde hebben en een van hemzelf. Zijn hart trok naar de afdeling Export, in die dagen nog een klein kantoor, waar de heren G. H. Boeken en H. van Dar telen de uitvoer van ons bier behandel den en contact onderhielden met de rede rijen, enz. Toen op 1 mei 1930 de heer Boeken met pensioen ging, kwam voor de heer Peters de kans en en werd hij exportman. „Er waren toen heel wat minder forma liteiten te vervullen dan nu", zegt hij met een zucht. „Je gaf de binnengekomen or ders door aan de bottelarij, die ze ver- zendklaar maakte, je schreef vrachtpapie ren uit, regelde de scheepsruimte en voer de de correspondentie. Ook de prijzen scheelden heel wat met nu. Een voor beeld: als een kist met 48 hele flessen bier vroeger ca. 25 shilling kostte, cif Bombay, dan zou je daar nu ca. 66 shil ling voor moeten betalen. Er gaat nu geen bier die kant meer op, want sinds de drooglegging van kracht werd, is dat gesloten gebied De heer Peters heeft geen privékantoor; hij wenst het bedrijf van het exportkan toor om zich heen te weten, voeling te kunnen houden met de mensen, onmid dellijk ruggespraak te kunnen voeren met zijn medewerkers. Er staat maar één telefoon op zijn bu- even van de praatstoel opgestaan zijn met plezier, eendrachtig en met gevoel voor ieders verantwoordelijkheid in dit nieuwe jaar zijn dagelijks werk in en voor de brouwerij te verrichten." „Hieraan kan ieder meewerken", besloot de heer Egberts, „maar ieder die leiding geeft aan anderen is mede verantwoordelijk voor de goede gang van zaken, de sfeer in zijn afdeling en voor de samenwerking met andere afdelingen." Namens het personeel dankte de heer Binnekade, als lid van de Ondernemingsraad, de directie voor haar goede wensen en wenste haar tevens alle goeds voor het nieuwbegon- nen jaar. Hierna kreeg men de gelegenheid elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen, hetgeen uiteraard gebeurde onder het genot van een uitstekend getapt glas bier. 2

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1962 | | pagina 4