Geen ijsvorming INLEIDING mr. BOSSARD In de commissarissenkamer heeft mr. J. C. Bossard op 14 december j.l. een inleiding gehouden voor het ju ridisch dispuut van de Amsterdamse studenten IUS. Het onderwerp was Avonturen van een geldlening. Meer in het bijzon der ging het over de eigendoms overdracht tot zekerheid en de voor- en nadelen die aan dit instituut kle ven ondanks de gunstige rechtspraak van de Hoge Raad. Voorzitter van dit niet alledaagse gebeuren in onze brouwerij was de heer H. Meyer, juridisch kandidaat, die als rondleider in onze kringen bekendheid heeft gekregen. Bij het onderwerp koelen" zijn moeilijk boeiende foto's te maken, maar de heer Eyck van Publiciteit maakte deze plaat, die toch een aardig beeld geeft van een belang rijk onderdeel uit de kring loop van koken tot koelen, de condensatoren. In deze apparaten wordt de gasvor mige ammoniak weer tot vloeistof. ontstaat. Het verdampen onttrekt de warmte aan de lucht die zich in de kel der bevindt en deze wordt dus kouder. Hier gebeurt dus hetzelfde als in ons voorbeeld waar het water de roodgloei ende steen koud maakte. Door bijv. openstaande deuren komt steeds warmte de kelder binnen en zo zal de ammoniak altijd blijven koken. Ge lukkig blijft de ammoniak zelfs bij vele graden onder nul vloeibaar, zodat wij ons niet ongerust behoeven te maken over ijsvorming. De verdampte ammoniak wordt wegge zogen en komt terecht in een pomp. Dit is een machine die de ammoniakgassen aanzuigt en samenperst en tevens de kracht levert om de vloeistof door de buizen te stuwen. Deze pomp is te verge lijken met een fietspomp. Daarin perst men de lucht ook enigszins samen (ver- oogt de druk) en iedereen weet dat het onderste gedeelte van een fietspomp na kort gebruik warm begint te worden. Hetzelfde gebeurt met de compressoren. De gassen worden ook heet en worden opgevangen in een groot buizensysteem, dat te vergelijken is met de radiator van een auto. Koud water loopt om deze bui zen heen en koelt de gassen met het ge volg dat ze condenseren, d.w.z. vloeibaar worden. Een eenvoudig voorbeeld van condense ren in de kamer brandt de kachel, bui ten is het koud. De lucht is vochtig in de kamer en raakt op een gegeven ogen blik het koude raam. Door de koude wordt de waterdamp, het vocht, gecon denseerd en wordt dus weer water en druppelt langs het glas naar beneden. Wanneer het gas weer vloeistof is ge worden, gaat de ammoniak weer in de buis, die naar de te koelen kelder leidt en zo zijn wij dan weer aangekomen bij het begin van ons verhaal, dat gepro beerd heeft te verklaren hoe een koken de vloeistof de lucht kan koelen. M. EYCK 8

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1962 | | pagina 10