Na vijf kwartier komen de flessen uit de koeltunnel en worden gecontroleerd. In de koeltunnel zijn de flessen met zwavel bespoten om ze sterker te maken. In kisten ver pakt gaan de flessen naar de brouwerij. opslagplaatsen gestort die zich boven in het gebouw bevinden. Vlak voor ons be speelt de technicus zijn knoppen en scha kelaars gelijk een organist zijn instrument terwijl links en rechts groene en rode lich ten aan- en uitflitsen. Hij haalt met driftige bewegingen zijn handles over en zegt: „Het wegen en men gen is erg belangrijk." Voortdurend naar zijn meters kijkend vervolgt hij„Dit ge beurt met behulp van een elektronisch brein." 1.520 GRADEN CELSIUS Zijn de grondstoffen eenmaal afgewogen en gemengd dan worden zij, alweer vol automatisch, in bakken gestort die ze naar de smeltovens transporteren. Wij kijken uit het raam en zien dat langs de zoldering van de hall een monorailnet loopt, waaraan de grote reservoirs hangen, die door een lokomotiefje in de richting van de ovens worden getrokken. Omdat wij het hele pro- duktieproces willen volgen, verlaten wij de controlekamer, waar lichtflitsen nog steeds de bedrijvigheid verraden, en lopen in de richting van de ovens. Door de enorme hitte die zij verspreiden, zijn ze gemakkelijk te vinden. Als wij na enig klimmen bij een van deze gevaarten staan, kunnen we ons nauwelijks voorstel len, dat bij deze temperatuur mensen kun nen werken. Deze „hittebestendige" wer kers (men zou de indruk krijgen dat zij er voor geschapen zijn) zullen het in de tropen waarschijnlijk lekker fris vinden. „1520 graden Celsius", zegt een van hen, in wiens stoffige gezicht zweetdruppeltjes kleine sporen achterlaten, zoals regendrup pels op de ruit van een rijdende trein. We mogen door een blauw glas even in de vuurzee kijken en zien hoe een trechter, die zojuist is bijgevuld, het materiaal langzaam in de vlammen schudt. Enorme steekvlam men van twee oliebranders, die aan weers zijden van de oven staan, zorgen dat de oven zijn helse temperatuur behoudt. Om dat het hier zo ondragelijk heet is, nemen we een deel van onze zomerkledij maar over de arm en lopen naar de achterkant van de oven waar een ronde bak voortdu rend in draaiende beweging is. In deze bak, ook door een oliebrander verhit, wordt via een goot het nu vloeibare glas gestort. De flessenfabricage gaat beginnen. In Delft gebruikt men voor deze werk zaamheden de Owensmachine, in 1913 nog een schrikbeeld voor iedere glasblazer, nu

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1961 | | pagina 11