„Ik ben wel geen deskundige maar...."
Het bier is dood of schraal
Het bier is troebel
Is alles schoon?
Musschenbroek(straat)
De meesten van onze lezers zijn niet deskundig op het gebied van het brouwen en de
bierbehandeling. Voor de buitenwereld evenwel is ieder, die bij ons de deur uitkomt
een expert. Menigeen heeft dit ondervonden wanneer hij in een café of restaurant zit, waar
men weet, dat hij van de brouwerij is. Er kan plotseling wat zijn voorgevallen met de
bierleiding, de tapinstallatie of het bier en dan vraagt men raad of bijstand bij de Am-
stelman. Het is altijd onaangenaam om in zo'n geval te moeten zeggen: ik weet er niets
van. Het kon ook gevaarlijk zijn net te doen alsof men verstand van zaken heeft en
daarom wijzen wij hier in de richting naar een tussenweg: het opnemen van mogelijke
oorzaken. Er zijn namelijk kleine storingen, die de mensen zelf kunnen opheffen.
Wild en moeilijk te tappen bier
De oorzaak kan zijn, dat de koeling niet in
orde is; bij een elektrische koeling moet
de thermostaat op een lagere temperatuur
worden afgesteld. Het wilde bier kan ook
ontstaan doordat het fust na het transport
nog niet tot rust is gekomen. Ook kan er
te hoge koolzuurdruk op het bier staan.
In de kelder moet dan het reduceerventiel
gecontroleerd worden door de afsluiters on
deraan dat reduceerventiel dicht te draaien.
De meter mag dan maar weinig oplopen.
Loopt hij te veel op, dan moet deze ver
vangen worden.
Dit wordt veroorzaakt door te lage druk of
lekkage in de leiding. Is de koolzuurcilin-
der soms leeg?
Zo niet, dan moet de slang bij het aan-
steekhuis worden losgedraaid en moet er
gecontroleerd worden of er voldoende gas
uitstroomt. Is dit in orde, dan moet het
ventiel in het aansteekhuis gecontroleerd
worden. Zonodig voorzichtig doorprikken.
Ook kan de leiding lekken, lekkage op
sporen met zeepoplossing.
Is de kraan inwendig vet?
Is het glaswerk schoon en nat?
Wordt te sterk gekoeld, dan treedt koude
troebeling op, dus de koeling iets hoger
afstellen.
De leiding kan vuil zijn. Om deze te rei
nigen wordt een sponsje in de taptuit ge
drukt en een slang op de kraan geschoven,
die wordt aangesloten op de waterkraan.
Het verbindingsbuisje boven de stijgbuis
losdraaien, een emmer eronder houden en
de waterkraan openen, waardoor het spons
je in de emmer terechtkomt, na zijn rei
nigende taak te hebben volbracht. Tenslot
te goed met water naspoelen.
De oorzaak kan ook zijn: tin pest (geen
biersteen). Waarschijnlijk moeten er dan
nieuwe leidingen komen, maar het is aan
te bevelen eerst de sponsmethode toe te
passen.
Het is van belang, dat niet alleen de gla
zen bierschoon zijn, maar ook dat alle on
derdelen van de biertapinstallatie, de spoel
bak en de glazenwasser (in de spoelbak)
schoon zijn.
Bij het tappen dient het glas schuin tegen
de taptuit gehouden te worden, waarop de
kraan spontaan geopend en gesloten moet
worden; dus niet knijpen.
Bij het schenken uit een flesje moet ca.
50 cm3 bier (ca. tot op de helft van het
glas) krachtig in het glas vallen, waarna
de rest rustig langs de binnenkant van het
glas wordt bijgeschonken.
U bent nu natuurlijk nog geen deskundige,
maar u behoeft in elk geval niet meer te
zeggen dat u er helemaal niets van weet.
Vlak bij de brouwerij loopt de Musschenbroekstraat, die uitkomt op de Wibautstraat
tegenover het Belastinggebouie. Pieter van Musschenbroek was een Nederlands natuur
kundige, die op 14 maart 1692 in Leiden werd geboren; daar stierf hij ook, 19 septem
ber 1761, deze maand dus tweehonderd jaar geleden. In Leiden was hij hoogleraar in
de wiskunde en wijsbegeerte en hij deed vele belangrijke ontdekkingen, b.v. in samen
werking met Cunaeus vond hij de Leidse fles uit. De geograaf uit de negentiende eeuw,
S. C. Wvan Musschenbroek, die behalve dat hij een grondig kenner van het Javaans
was, ook de natuurkunde beoefende, was een rechtstreekse afstammeling van de voorgaan
de en stierf in 1889 eveneens te Leiden.
6