„Ik ben wel geen deskundige maar...." Het bier is dood of schraal Het bier is troebel Is alles schoon? Musschenbroek(straat) De meesten van onze lezers zijn niet deskundig op het gebied van het brouwen en de bierbehandeling. Voor de buitenwereld evenwel is ieder, die bij ons de deur uitkomt een expert. Menigeen heeft dit ondervonden wanneer hij in een café of restaurant zit, waar men weet, dat hij van de brouwerij is. Er kan plotseling wat zijn voorgevallen met de bierleiding, de tapinstallatie of het bier en dan vraagt men raad of bijstand bij de Am- stelman. Het is altijd onaangenaam om in zo'n geval te moeten zeggen: ik weet er niets van. Het kon ook gevaarlijk zijn net te doen alsof men verstand van zaken heeft en daarom wijzen wij hier in de richting naar een tussenweg: het opnemen van mogelijke oorzaken. Er zijn namelijk kleine storingen, die de mensen zelf kunnen opheffen. Wild en moeilijk te tappen bier De oorzaak kan zijn, dat de koeling niet in orde is; bij een elektrische koeling moet de thermostaat op een lagere temperatuur worden afgesteld. Het wilde bier kan ook ontstaan doordat het fust na het transport nog niet tot rust is gekomen. Ook kan er te hoge koolzuurdruk op het bier staan. In de kelder moet dan het reduceerventiel gecontroleerd worden door de afsluiters on deraan dat reduceerventiel dicht te draaien. De meter mag dan maar weinig oplopen. Loopt hij te veel op, dan moet deze ver vangen worden. Dit wordt veroorzaakt door te lage druk of lekkage in de leiding. Is de koolzuurcilin- der soms leeg? Zo niet, dan moet de slang bij het aan- steekhuis worden losgedraaid en moet er gecontroleerd worden of er voldoende gas uitstroomt. Is dit in orde, dan moet het ventiel in het aansteekhuis gecontroleerd worden. Zonodig voorzichtig doorprikken. Ook kan de leiding lekken, lekkage op sporen met zeepoplossing. Is de kraan inwendig vet? Is het glaswerk schoon en nat? Wordt te sterk gekoeld, dan treedt koude troebeling op, dus de koeling iets hoger afstellen. De leiding kan vuil zijn. Om deze te rei nigen wordt een sponsje in de taptuit ge drukt en een slang op de kraan geschoven, die wordt aangesloten op de waterkraan. Het verbindingsbuisje boven de stijgbuis losdraaien, een emmer eronder houden en de waterkraan openen, waardoor het spons je in de emmer terechtkomt, na zijn rei nigende taak te hebben volbracht. Tenslot te goed met water naspoelen. De oorzaak kan ook zijn: tin pest (geen biersteen). Waarschijnlijk moeten er dan nieuwe leidingen komen, maar het is aan te bevelen eerst de sponsmethode toe te passen. Het is van belang, dat niet alleen de gla zen bierschoon zijn, maar ook dat alle on derdelen van de biertapinstallatie, de spoel bak en de glazenwasser (in de spoelbak) schoon zijn. Bij het tappen dient het glas schuin tegen de taptuit gehouden te worden, waarop de kraan spontaan geopend en gesloten moet worden; dus niet knijpen. Bij het schenken uit een flesje moet ca. 50 cm3 bier (ca. tot op de helft van het glas) krachtig in het glas vallen, waarna de rest rustig langs de binnenkant van het glas wordt bijgeschonken. U bent nu natuurlijk nog geen deskundige, maar u behoeft in elk geval niet meer te zeggen dat u er helemaal niets van weet. Vlak bij de brouwerij loopt de Musschenbroekstraat, die uitkomt op de Wibautstraat tegenover het Belastinggebouie. Pieter van Musschenbroek was een Nederlands natuur kundige, die op 14 maart 1692 in Leiden werd geboren; daar stierf hij ook, 19 septem ber 1761, deze maand dus tweehonderd jaar geleden. In Leiden was hij hoogleraar in de wiskunde en wijsbegeerte en hij deed vele belangrijke ontdekkingen, b.v. in samen werking met Cunaeus vond hij de Leidse fles uit. De geograaf uit de negentiende eeuw, S. C. Wvan Musschenbroek, die behalve dat hij een grondig kenner van het Javaans was, ook de natuurkunde beoefende, was een rechtstreekse afstammeling van de voorgaan de en stierf in 1889 eveneens te Leiden. 6

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1961 | | pagina 8