R8H
Bezoek uit Nieuw-Guinea
ETEN en DRINKEN in het Engeland van Elizabeth I
(16de eeuw)
Maar eten was bij de onderdanen van
Elizabeth geen primitieve gulzige hande
ling. Het was een kunst gewordenmet
zijn eigen formele regels en disciplineen
zoals de meeste kunst uit die tijd had het
een sterke hang naar het fantastische. In
de hogere regionen der maatschappij, waar
het natuurlijk zijn rijkste en meest ver
fijnde manifestatie bereikte, bezat het zelfs
een zweem van ritueel en een tikje van de
beheersing, welke kenmerkend is voor de
grootste kunstuitingen
Rond de tafel bewogen zich op een
ingewikkelde doch ordelijke manier de
•dienaren, die zilveren schalen de gast
heer was baron, bisschop of nog hoger
presenteerden aan elke gast, terwijl de
volgorde werd bepaald door ieders rang
en stand, kiel grovere voedsel kwam eerst,
daarna het fijnere, zodat men de smaak
van de gast kon vaststellen. Zijn voorkeur
viel bijna altijd op de meer zeldzame en
exotische schotels van elke categorie. In
de tussentijd liep een andere groep diena
ren heen en weer en verdeelde het vloei
bare deel van de maaltijd uit kan en pot
in kroes en kelk.
Indien iemand wijn wenste, dan was er
rode en witte, zoete en zware de zwaar
te was een maatstaf van zijn fijnheid. Vele
van de zesenvijftig soorten Franse wijn
waren er, evenals enkeke van de dertig
Italiaanse, Spaanse, Griekse of Canarische
en mogelijk zelfs een of twee soorten van
de verdwijnende vaderlandse wijn. Wenste
iemand bier, dan was er het fijne huis
brouwsel, dat men slechts aantrof in de
huizen van de adel, waar het werd bereid
en bewaard gedurende een jaar of in zeld
zame gevallen zelfs twee jaar
In de middelklasse was er bijna geen
veelsoortigheid meer, vooral niet aan inge
voerde lekkernijen, ofschoon er wel over
vloed bleef. Sober en krap was het voedsel
der armen Zij lesten hun dorst, behalve
met 't gebruikelijke bier 'ieder wilde het
zo oud hebben als mogelijk was, mits niet
zuur' (bier gebrouwen in maart van in de
winter gemoute gerst werd oud geacht en
daarom goed) uit plaatselijke dranken
zoals de cider van appels en de peredrank
in Kent, Sussex en Worcester...
Uit: Elizabeth and Leicester
door Milton Waldman.
Drie heren, die veel met Amstel Bier in Nederlands-Nieuu-Guinea te maken hehhen,
brachten kort geleden een bezoek aan de brouwerij. In de kelder werd deze foto gemaakt,
waarop v.l.n.r. staan afgebeeld de heren H. van Gelder, directeur van de firma A. van der
Valk, importeur van ons bier, Oei Teng Siong, distributeur in Hollandia, Houtzager,
afdeling Export, Go Nie Tjioe, distributeur te Merauke en Peters, afdeling Export.