Wat doet de economische afdeling?
BEDRIJFSECONOMISCHE
AFDELING
BUITENLANDSE
BROUWERIJPROJECTEN
Op de tweede verdieping van het hoofd
kantoor zetelt de Economische Af
deling.
Aan de hand van een paar voorbeelden wil
ik een indruk geven van de werkzaam
heden van onze afdeling en ik moge dan
beginnen met de sub-afdelingen op te som
men:
a. Statistiekafdeling;
b. Bedrijfseconomische afdeling;
c. Afdeling Buitenlandse Brouwerijpro
jecten.
Om dan bij de Statistiekafdeling te begin
nen.
Stel, dat een onzer verkoopleiders wil we
ten hoe de verkopen van een agent zich in
een bepaalde periode hebben ontwikkeld.
Hij zal zich dan tot de Statistiekafdeling
wenden want deze kan hem de gewenste
inlichtingen verstrekken. Daar zijn ook ge
gevens te krijgen omtrent de afzetten van
grossiers en afzonderlijke afnemers, alsook
wat in de exportgebieden wordt verkocht.
Hoe groot is onze afzet in de laatste jaren
geweest
Wat heeft de concurrentie in diezelfde pe
riode gedaan?
Hoe komt het, dat de verkoop in de ene
sector van de markt minder vlot verloopt
dan in de andere?
Welke verwachtingen mogen er worden ge
koesterd ten aanzien van het bierverbruik in
de naaste toekomst?
Hoe groot is de bierproductie in b.v. Frank
rijk?
Allemaal vragen waarop de Statistiekafde
ling een antwoord kan geven, want zij ver
zamelt en verwerkt al het cijfermateriaal,
dat betrekking heeft op bieromzet en -ver
bruik, zowel in binnen- als in buitenland.
In de tweede plaats noemde ik de Be
drijfseconomische Afdeling. Van tijd
tot tijd moeten in ons bedrijf beleids
beslissingen worden genomen. Teneinde
hiervoor de gegevens te verzamelen, heeft
de Bedrijfseconomische Afdeling de taak
met vele afdelingen contact op te nemen.
Daarbij komt nog, dat de economische ver
houdingen in de wereld er beslist niet door
zichtiger op worden, hetgeen voor de or
ganisatie van ons bedrijf vele problemen
meebrengt. In dit vlak verleent de Bedrijfs
economische Afdeling haar medewerking
om de organisatie van de onderneming zo
goed mogelijk te helpen afstemmen op de
ontwikkelingen zowel binnen het bedrijf als
daarbuiten.
Als voorbeeld van de problemen, waarmee
deze afdeling te maken krijgt, noem ik het
huisvestingsprobleem.
Zoals bekend, is het bierverbruik in ons
land na de oorlog dank zij de gestegen wel
vaart en intensieve reclamecampagnes danig
toegenomen. De afzet van ons bier is de
laatste tijd dan ook snel gegroeid. Dit heeft
o.m. tot gevolg, dat meer personeel moest
worden aangenomen om de steeds in om
vang groeiende werkzaamheden naar beho
ren te kunnen verrichten.
Voor de nieuwkomers moet een plaatsje
worden gevonden, maar onze reeds volbe-
zette brouwerij, opgesloten als zij is tussen
de Mauritskade enerzijds en de huizen an
derzijds, geeft daar nauwelijks gelegenheid
toe Vooral kantoorruimte is zeer beperkt.
De Bedrijfseconomische Afdeling tracht nu
al metend, legpuzzelend en reorganiserend
tot een zo rationeel mogelijke herindeling
van de beschikbare ruimte te komen om zo
doende voor het nieuwe personeel plaats
te vinden.
Andere problemen van intern-organisatori
sche aard, met de bestudering waarvan deze
afdeling is belast, betreffen o.m. de op
bouw van de commerciële organisatie en
beoordeling van winstgevendheid van diver
se projecten.
Tenslotte de afdeling Buitenlandse
Brouwerij pro j ecten
U zult zich wel kunnen voorstellen,
dat, alvorens een brouwerijproject van plan
werkelijkheid is geworden, een reeks ge
gevens economische, technische en juri
dische moet zijn verzameld en grondig
bestudeerd.
Uiteraard dient allereerst onderzocht te wor
den of er een bestaansmogelijkheid is in het
land of gebied waar de brouwerij is ge
projecteerd. Hoe is het bierverbruik aldaar?
Indien er reeds brouwerijen zijn, bestaat er
in de markt dan nog ruimte voor nóg een?
Wat zou de capaciteit van die brouwerij
moeten zijn? Welke voorschriften bestaan
er t.a.v. buitenlandse investeringen? Is lo
kaal kapitaal beschikbaar? Is er een geschikt
terrein te vinden en wat kost de grond? Is
Zie blz. 4
3