Vijfentwintig ton gerst per uur kan de zuigleiding uit een gerst schuit lossen; als zo'n lading vijfenzeventig ton bedraagt is de schuit dus in drie uur leeg. Noodzake lijk voor het goed functioneren van de pneumatische lossing is, dat de zuigbuis geheel in de gerst steekt en daarvoor zorgt in dit geval de hulpmouter A. E. Butler, die we hier bezig zien. Gelukkig is de gerstkorrel niet zo glad, dat er, zoals bijvoorbeeld bij lijnzaad, mil- letzaad en kanariezaad het geval is, gevaar bestaat, dat men erin wegzakt en ver drinkt En zo verstreek juli en kwam augustus, die ook al niet door zonneschijn uit muntte. Daar de gerst rijp was en niet eindeloos op het veld kon blijven staan, moest toch zo goed en zo kwaad als het ging geoogst worden. Was er dus eens een dag of enkele dagen, waarop wei nig of geen regen viel, dan gingen de boeren zoveel mogelijk gerst binnenhalen. Ook op dit gebied is de mechanisatie sterk doorgedrongen. Men gebruikt hier zoge naamde maaidorsers, grote rijdende machi nes, die als een auto bestuurd worden. Strook voor strook wordt tot op de grond afgemaaid. De halmen komen dan terecht in de dorsinrichting van deze machine, en een man, die op de maaidorser meerijdt, vangt de gedorste gerst op in zakken, welke op een stapel klaar liggen. De zakken gerst worden op een wagen ge plaatst, waarvan ze later door vrachtauto's worden overgenomen. Door het voortdurende natte weer bestond het gevaar, dat tussen de goede gerst ook minder goede partijen zouden terecht komen. Niet alleen hadden wij te maken met min of meer natte gerst, maar doordat de rijpe gerst op vele plaatsen was gaan legeren, kregen de aren, die vrijwel op de grond lagen, nagenoeg geen kans om te drogen. Hier en daar begonnen de korrels in de aren al weer wortel te schieten. Dit noemt men schot. Dat is een proces, dat wij wel graag in de mouterij zien ge beuren, maar niet op het land. Zoals ge zegd natte gerst kan niet worden opge slagen zonder kans op bederf. Daarom moet deze eerst gedroogd worden tot on geveer 14% vocht. Krijgt men dus gerst korrels, die al worteltjes vertonen, dan verschrompelen de worteltjes door de war me lucht in de droger en de eens gekiemde korrel kiemt nu eenmaal niet voor de tweede keer. Komen zulke dode korrels in de kiemtrommel in onze mouterij, dan gaan ze soms schimmelen en rotten. Er moest dus tegen gewaakt worden, dat dergelijke gerst ontvangen werd. Daarom gingen onze moutmeester, de heer Aalbers, en onder getekende omstreeks half augustus naar Limburg om op de diverse akkers te gaan zien hoe de gerst er bij stond en in hoe verre deze nog als brouwgerst geschikt was. Een loodgrijze lucht boven het Lim burgse landschap en afwisselende regen buien waren niet erg moedgevend. In twee dagen werd een gebied doorkruist vanaf Echt, dat ongeveer in het midden ligt tot Valkenburg in het zuiden. Daarbij ging het vaak over landwegen met diepe karre- sporen en nu en dan over reeds gemaaide akkers. De grond was zo doorweekt, dat de auto soms op de vette grond bleef ste ken, zodat we dan moesten uitstappen om hem op een steviger ondergrond te duwen. De stand van de gerst was van matig tot slecht. Er waren akkers, waar niets meer overeind stond. De halmen lagen druipnat tegen de grond en het bleek dan ook wel, dat verscheidene percelen in min of meer ernstige mate schot vertoonden. Niet alleen de gerst, maar haver en tarwe waren er eveneens slecht aan toe. Ook waren er akkers, waar door het natte weer het on kruid zijn kans gekregen had en uitgelaten bloeiend met kop en schouders boven de gerst uitstak. Een soort Keukenhof in het klein dus. Er moesten dan ook wel enige percelen wegens schot of overwoekering door onkruid worden afgekeurd. Verschei dene boeren hebben wij gesproken en bij

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1961 | | pagina 4