Eerste avontuur met Limburgse brouwgerst jn een vorig Spongat hebt u kunnen lezen, dat de Nederlandse brouwerijen grote l hoeveelheden binnenlandse brouwgerst verwerken. Deze gerst wordt nagenoeg geheel in het zuidwesten van ons land geteeld. Doordat ook het buitenland grote belang stelling voor deze gerst toont, tracht men tot een uitbreiding van de brouwgerstgebieden te komen en in diverse streken in het noorden, midden en zuiden van Nederland worden op vrij grote schaal proeven genomen. Limburg is één van deze gebieden en hierover willen wij u ditmaal iets vertellen. uitgezaaid. Daardoor werd de te verwach ten opbrengst zo groot, dat de oogst over enige mouterijen moest worden verdeeld. Er is geen lieflijker aanblik dan te velde staande gerst in jonge aren; een aanblik die de voorzomer biedt de lage velden in lichte strokleur, volgzaam wiegend met de wind, een beweging die versterkt wordt door de lange kafnaalden. Gerst is pastelgroen, met een zijden glans in het zonlicht, deinend met een wrijvend, strelend katte gebaar geen geluid verneemt men in een gerstveld, zo zacht is gerst die door zon en wind beroerd wordt. Uit: The Cornfield, door V. Jensen. Wellicht weet u, dat löss een grondsoort is, die veel in Limburg voorkomt. Nu on derzoekt men in de praktijk of de teelt van Balder brouwgerst (dit is de naam van de Nederlandse brouwgerst) op deze grond goede kansen heeft. Niet alleen de grondsoort speelt hier een rol, maar ook de invloed van het klimaat mag niet ver waarloosd worden. Door het heuvelachtige terrein immers waait het doorgaans in Lim burg minder dan in Zeeland, waar de zee wind over het vlakke land vrij spel heeft. Al enige jaren heeft een aantal Limburgse boeren op kleine schaal met succes brouw gerst verbouwd, met als gevolg, dat in het voorjaar van I960 belangrijk meer werd Als één van de verwerkers werd nu ook de Amstel Brouwerij aangewezen. Uiteraard waren wij geïnteresseerd in de stand van zaken. Bij een bezoek in de voorzomer konden wij zien, dat de gerst er veel belovend voorstond, zo goed zelfs, dat de oogst reeds in juli kon worden verwacht; vroeger dus dan in Zeeland, waar meestal niet eerder dan in augustus geoogst wordt. De weergoden beslisten echter anders en kort voordat de oogst zou beginnen, stuur den langdurige regenbuien de plannen grondig in de war. Tengevolge van dit „stralende" weer stond de gerst drijfnat op het veld en zakten de zware, met water beladen aren, mede onder invloed van de wind, langzamerhand naar de grond. Dit neerzakken van de gerst noemt men lege ren; en dit legeren kan veel narigheid tot gevolg hebben. Het zal duidelijk zijn, dat gerst bij voorkeur droog geoogst moet wor den, omdat het dan goed vervoerbaar is en gemakkelijk kan worden opgeslagen. Natte gerst gaat spoedig broeien en schimmelen, waardoor het als brouwgerst onbruikbaar wordt. Het wachten was dus op droog weer, waarbij wind en zon onontbeerlijk zijn. Maar helaas, de zomer van I960 was een recordbreker wat betreft regen en zon- loze dagen. Vele vacantiegangers weten hiervan mee te praten. 1

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1961 | | pagina 3