Ik heb het thuis geprobeerd Met deze opmerking kwam een onder nemend collega ons kantoor binnen. „Ik heb het thuis geprobeerd; het gaat wel, maar het is een hele bedoening," zei hij. „Interessant," zeiden wij, „en wat heeft u thuis geprobeerd?" „Bier brouwen, natuurlijk. Ik heb in Het Spongat gelezen hoe het gaat en ik dacht: dat moet thuis toch te doen zijn... „En?" vroegen wij, want brouwen is een kunst waarop vele bekwame mannen reeds hun tanden stukgebeten hebben. „Het is te doen, maar wat ik al zei het is een hele bedoening. Gelukkig had ik in de tuin nog wat knappe gerst in bloei staan, zodat ik met mijn sikkeltje een paar bruik bare aren kon maaien. Het hamertje hing vlak bij het sikkeltje, dus daarmee kon ik er de korrels uitkloppen. Je moet er eigen lijk een dorsvlegel voor hebben, maar wie heeft zo'n ding in huis tegenwoordig... Het water viel ook mee. Ik heb de water man opgebeld en die had ruime keushard water, zacht water, halfzacht water. En zwaar water, maar dat was verschrikkelijk prijzig." „Maar had u dan een brouwersuitrusting: weekkuip, mouttrommel, eest, beslagkuip enzovoort?" „Welnee, maar daarvoor kan je bij het CBK terecht." „Het Centraal Brouwerij Kantoor? Dat lijkt me sterk." „Nee, het Centraal Bureau voor Klein- brouwers, dat heeft de hele outillage voor slechts 2.411,35, inclusief receptenboekje. Maar dat klopte niet helemaal, want ze slaan het hele moutproces over. U knipt, staat er, van de havermout de havertjes af, dan houdt u de mout over." „Omslachtig en onsportief," zeiden wij. „Is het ook," moest hij toegeven, „ik heb dan ook gewoon mijn weekkuipje gebruikt. Weken duurt dagen, dus ik had tijd ge noeg om mijn kiemtrommel in orde te maken. Aansluiten op een natte stofzuiger vanwege de vochtige lucht die erin gebla zen moet worden en een dienstrooster op stellen voor het gezin, want ieder moest op zijn beurt draaien, dat voel je wel. Ik zeiwie niet draait zal ook niet drinken.' „Vonden ze het leuk?" wilden wij weten. „Ach, die dagdienst ging nog wel, maar er moest 's nachts worden doorgedraaid... Er was wel enig leven in de brouwerij, verklaarde hij schaterend. Wij keken hem bewonderend aan. Wel acht ten we hem een onderkruiper, maar om je huwelijksrust te durven opofferen aan een dubieus eigen brouwsel vonden we toch wel dapper. We vroegen: „Hoe is het kiemen gegaan?" „Kiema, kiema," zei hij bezorgd. „Zo nu en dan kijk je even of het al komt. In het receptenboekje staat„komt de kiem dan is het goed, maar komt de kiem niet dan hebt u onontkiembare gerst, of kiemtrage gerst (ook wel genoemd traagkiemende gerst) of binnenkiemende gerst. Wilt u in het laatste geval de kiem zieri, dan moet u de korrel splijten. Hoe dat ook zij, u hebt misgerst." Daar kon ik het mee doen. Maar gelukkig ging het goed. Ik snel mijn eestje voorverwarmd. De jongste zoon keek even na welk bier er bijna op was, want ik moest natuurlijk weten wat ik wilde. „Alles is op," riep hij. Dat vereenvoudigde de zaak aanzienlijk: ik kon doen wat ik wilde. Laat ik maar gewoon Amstel bier maken, besloot ik. Alles, hup, de eest in, de droge stofzuiger aangesloten en rooste ren maar. Toen de buren gingen klagen over een typische lucht op de trap heb ik de eest stopgezet. Het mout was precies goed. Ik heb nauwkeurige buren." Ervaren zevers „Heeft u ze uitgelegd wat u aan het doen was?" „Ja, in zoverre, ik heb gezegd, dat ik wat werk mee naar huis had gebracht. En toen borstelen. Met de moutborstel moesten alle kiemen eraf, maar de mout stoof door de hele keuken en geen worteltje los. Mijn vrouw veegde het bij elkaar en toen was alles in orde. Samen hebben we het ge zeefd. Er zijn twee soorten zeven, wist u dat? De moutzeef, daarbij blijft de kiem op de zeef liggen, en dan de kiemzeef, dan vallen de worteltjes door de gaten. 'Ervaren zevers hebben blijkbaar geen voorkeur, maar het is goed te achten, dat men ge negen is met zijn vieren te zeven', zegt het boekje. We hebben nog woorden ge had over het vee. Ik zei: nu geven we de worteltjes aan het vee, maar mijn vrouw dacht, dat ze het mout lekkerder zouden vinden. Ik heb het gewonnen, want we hadden afgesproken, dat we van dat mout bier zouden maken. Over het malen kan ik kort zijn: het duurde kort, want we had den maar weinig te malen. Toch heb ik altijd gedacht dat schroot er anders uitzag. Waar bemoeit de Kolen- en Staalgemeen schap zich anders steeds mee?" 7

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1961 | | pagina 9