zijn. Hier wordt het bier doorheen gedrukt. Om alle onzuiverheden uit deze schijven te verwijderen, worden ze in grote ketels heet gewassende massa valt dan uiteen en deze wordt, na afkoeling, in hydrau lische persen weer tot schijven gevormd. Zodoende kan men deze filtermassa tien tallen keren gebruiken. De bottelarij heeft een eigen tankruimtt voor het flessebier. Het gefiltreerde bier wordt uit de druktankkelder hierheen ge pompt. Hier zorgen twee man voor het bevoorraden van de dertig meter hoger ge legen bottelarij. De tanks zijn extra zwaai want zij moeten een spanning tot ca. drie atmosfeer kunnen verdragen. Wanneer de tanks in de legerkelder zijn leeggepompt, blijft er altijd een rest achter, die de normale pomp niet kan opzuigen. De restbierverwerkers gebruiken nu een speciale pomp om de rest te vergaren, die door een doekenfilter wordt geklaard, waarna deze onder druk wordt gepasteuri seerd. Het koolzuur, dat in de gistkelder opge vangen en gereinigd wordt, komt ook naar de legerkelder, waar het in zware tanks ligt opgeslagen. Bier, dat onvoldoende voorzien is van koolzuur, wordt met deze voorraad extra van koolzuur voorzien tij dens het filtreren. laatste zal ieder die de oude toestand heeft gekend, kunnen beamen. Bier filtreren kan op verschillende manie ren gebeuren en de heer Van Leeuwen zette uiteen, dat er een voorfiltratie en een eindfiltratie is. Wil men bacterievrij dus steriel bier hebben dan zal een normale filtrering niet voldoende zijn. Vatbier moet steriel zijn, het gaat na filtratie naar de tapkelder waar het in de steriele vaten wordt getapt. Flessebier daarentegen wordt in de bottelarij gepasteuriseerd. Degene die verantwoordelijk is voor de filters, heet filterman en er zijn filters, die door twee personen, een eerste en een tweede filterman, bediend worden. Vroeger klaarde men het bier niet mecha nisch; men gebruikte spanen (Sagespane) van beukehout, dat in de legertanks werd gestrooid. De vaste deeltjes in het bier hechten zich aan het zaagsel, waardoor dit soortelijk zwaarder wordt dan bier en lang zaam naar de bodem zakt. Deze methode duurde niet alleen langer, maar men ver kreeg ook nooit glashelder bier. Tegen het eind van de vorige eeuw kwamen de massafilters. Dit zijn apparaten waarin een lange rij schijven cellulose (voornamelijk katoenvezels), de filterkoeken, geplaatst Een massafilter. Rechts de heer Boeren. 3

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1961 | | pagina 5