zijn. Hier wordt het bier doorheen gedrukt.
Om alle onzuiverheden uit deze schijven
te verwijderen, worden ze in grote ketels
heet gewassende massa valt dan uiteen
en deze wordt, na afkoeling, in hydrau
lische persen weer tot schijven gevormd.
Zodoende kan men deze filtermassa tien
tallen keren gebruiken.
De bottelarij heeft een eigen tankruimtt
voor het flessebier. Het gefiltreerde bier
wordt uit de druktankkelder hierheen ge
pompt. Hier zorgen twee man voor het
bevoorraden van de dertig meter hoger ge
legen bottelarij. De tanks zijn extra zwaai
want zij moeten een spanning tot ca. drie
atmosfeer kunnen verdragen.
Wanneer de tanks in de legerkelder zijn
leeggepompt, blijft er altijd een rest achter,
die de normale pomp niet kan opzuigen.
De restbierverwerkers gebruiken nu een
speciale pomp om de rest te vergaren, die
door een doekenfilter wordt geklaard,
waarna deze onder druk wordt gepasteuri
seerd.
Het koolzuur, dat in de gistkelder opge
vangen en gereinigd wordt, komt ook naar
de legerkelder, waar het in zware tanks
ligt opgeslagen. Bier, dat onvoldoende
voorzien is van koolzuur, wordt met deze
voorraad extra van koolzuur voorzien tij
dens het filtreren.
laatste zal ieder die de oude toestand heeft
gekend, kunnen beamen.
Bier filtreren kan op verschillende manie
ren gebeuren en de heer Van Leeuwen
zette uiteen, dat er een voorfiltratie en een
eindfiltratie is. Wil men bacterievrij dus
steriel bier hebben dan zal een normale
filtrering niet voldoende zijn. Vatbier moet
steriel zijn, het gaat na filtratie naar de
tapkelder waar het in de steriele vaten
wordt getapt. Flessebier daarentegen wordt
in de bottelarij gepasteuriseerd. Degene
die verantwoordelijk is voor de filters,
heet filterman en er zijn filters, die door
twee personen, een eerste en een tweede
filterman, bediend worden.
Vroeger klaarde men het bier niet mecha
nisch; men gebruikte spanen (Sagespane)
van beukehout, dat in de legertanks werd
gestrooid. De vaste deeltjes in het bier
hechten zich aan het zaagsel, waardoor dit
soortelijk zwaarder wordt dan bier en lang
zaam naar de bodem zakt. Deze methode
duurde niet alleen langer, maar men ver
kreeg ook nooit glashelder bier. Tegen
het eind van de vorige eeuw kwamen de
massafilters. Dit zijn apparaten waarin een
lange rij schijven cellulose (voornamelijk
katoenvezels), de filterkoeken, geplaatst
Een massafilter. Rechts de heer Boeren.
3