het formuleert: de voortgezette langzame (of zwakke) hoofdgisting. Deze laatste komt tot stand in de gistkelder en duurt negen dagen; de rijping of nagisting in de legerkelder duurt maanden. Het bier wordt louter geslangd. Deze uit drukking is een letterlijke vertaling van het Duitse „Iauter geschlaucht". De brou werstaai is vol Duitse woorden, verbasterde Duitse woorden of in goed Nederlands vertaalde Duitse woorden. Zo is legerkelder de vertaling van Lagerkeller. Louter geslangd bier is bier dat met weinig restextract door de slang naar de leger kelder is geleid; in groen bier bevindt zich meer restextract. Uit dit restextract ontstaat het koolzuur, waarmede het nagistende bier zich tot op een bepaalde druk verzadigt. Er zijn in de legerkelder verschillende af delingen voor exportbier, voor pilsener enz. en het is zaak, dat elk bier inderdaad naar zijn eigen tank wordt gevoerd. Altijd liggen er slangen over de vloer, want er gaat bier uit de gistkelder naar de leger- tanks, uit de legertanks naar de filterkelder, uit de filterkelder naar de bottelarij of naar de tapkelder en daarvoor zijn vele slangen nodig en voor de leek is het volslagen on duidelijk hoe men die uit elkaar houdt. De rijping van het bier komt uiteraard vanzelf tot stand, maar er moet op worden toegezien dat de koolzuur- druk in de tank niet te groot wordt. Er worden herhaaldelijk monsters genomen: het eerste monster wordt afgetapt als het bier uit de gistkelder komt; uit een klein kraantje (de zwickel) aan de tank wordt gedurende het rijpen telkens een glaasje gevuld (zwickelen genaamd) en hierdoor verkrijgt men een indruk van de kwaliteit. Die kwaliteit moet van dien aard zijn, dat wij het produkt met onze naam kunnen dekken. Om een gelijkmatige kwaliteit te krijgen zal het soms nodig zijn de inhoud van enkele tanks te vermengen of te ver snijden. Het filtreren van het bier geschiedt in de filterkelder. Maandag 30 januari was de nieuwe filterkelder voor het eerst compleet in werking. Het is een grote betegelde ruimte, waarin de kiezelgoerfilters staan te glimmen in tegenwoordigheid van de Seitz- en massafilters. De heer Van Leeuwen wilde deze ge legenheid aangrijpen om namens het per soneel van de kelder dank uit te spreken voor de modernisering van de kelder waar door het werk zeer veraangenaamd is. Dit De heer Van Hes se hij een van de niagarafilters.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1961 | | pagina 4