Een goede kelder is het halve werk Bier herBier her! Oder ich fall' um, juchhe! Soli das Bier im Keiler liegen Und ich hier die Ohnmacht kriegen Bier her! Bier her Oder ich fall' um! Hier! met het bier of ik val in zwijm! Moet het Bier maar in de kelder liggen en ik hier in onmacht vallen? Ja, de dichter van dit bierlied vond het maar een kwalijke zaak, dat het bier in de kelder lag. Toch is dat noodzakelijk en de kelder is zelfs de plaats waar het bier het langste verblijft van alle afdelingen in de brouwerij Onze legerkelder met filterkelder is een enorm complex. Werken in deze kelder is geen bezigheid voor jongejuffrouwen, want het is er koud en nat. Sterk moet men zijn en gezond en zorgen gezond te blijven, want rondlopen in natte kleding wordt on middellijk gestraft met verkoudheid. Eén groot voordeel heeft dit werken in een temperatuur van even boven het vriespunt men blijft er wakker bij en dat moet ook wel, want kleine vergissingen hebben hier grote en kostbare gevolgen. Sluit een man in de legerkelder een slang verkeerd aan, dan gaan daardoor honderden liters bier verloren. Oppassen en weten wat je doet is hier dus vereist. Andere belangrijke ge boden zijn: reinheid en orde. Bovendien moet men alles zo droog mogelijk houden, want vocht roept schimmel op en dat is in een bieromgeving gevaarlijk; infectiegevaar is er steeds. Doelmatig gekleed in dikke witte overalls, op laarzen of schoenen met dikke zolen zorgt het personeel van de legerkelder voor een aantal belangrijke dingen: a. het jongbier dat uit de gistkelder komt via slangen naar de juiste tank leiden; b. door zwickelen (dat is monsters van het rijpende bier nemen) bepalen of het rijpingsproces goed verloopt; c. zorgen dat de druk in de tank vol doende is; d. het gerijpte bier naar de filtermachines leiden; e. filtreren; f. rest bier verwerken g. zorgen dat er voldoende bier naar tap- kelder en bottelarij gaat; h. koolzuur bij het bier voegen als er te weinig in zit; i. filtermassa wassen en filterkoeken per sen; j. tanks schoonmaken. Wat in de legerkelder in hoofdzaak gebeurt is de nagisting van het bier of, zoals de heer Van Leeuwen, de keldermeester,

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1961 | | pagina 3