Een goede kelder is het halve werk
Bier herBier her!
Oder ich fall' um, juchhe!
Soli das Bier im Keiler liegen
Und ich hier die Ohnmacht kriegen
Bier her! Bier her
Oder ich fall' um!
Hier! met het bier of ik val in zwijm!
Moet het Bier maar in de kelder
liggen en ik hier in onmacht vallen?
Ja, de dichter van dit bierlied vond het
maar een kwalijke zaak, dat het bier in de
kelder lag. Toch is dat noodzakelijk en de
kelder is zelfs de plaats waar het bier het
langste verblijft van alle afdelingen in de
brouwerij
Onze legerkelder met filterkelder is een
enorm complex. Werken in deze kelder is
geen bezigheid voor jongejuffrouwen, want
het is er koud en nat. Sterk moet men zijn
en gezond en zorgen gezond te blijven,
want rondlopen in natte kleding wordt on
middellijk gestraft met verkoudheid.
Eén groot voordeel heeft dit werken in een
temperatuur van even boven het vriespunt
men blijft er wakker bij en dat moet ook
wel, want kleine vergissingen hebben hier
grote en kostbare gevolgen. Sluit een man
in de legerkelder een slang verkeerd aan,
dan gaan daardoor honderden liters bier
verloren. Oppassen en weten wat je doet
is hier dus vereist. Andere belangrijke ge
boden zijn: reinheid en orde. Bovendien
moet men alles zo droog mogelijk houden,
want vocht roept schimmel op en dat is in
een bieromgeving gevaarlijk; infectiegevaar
is er steeds.
Doelmatig gekleed in dikke witte overalls,
op laarzen of schoenen met dikke zolen
zorgt het personeel van de legerkelder voor
een aantal belangrijke dingen:
a. het jongbier dat uit de gistkelder komt
via slangen naar de juiste tank leiden;
b. door zwickelen (dat is monsters van
het rijpende bier nemen) bepalen of
het rijpingsproces goed verloopt;
c. zorgen dat de druk in de tank vol
doende is;
d. het gerijpte bier naar de filtermachines
leiden;
e. filtreren;
f. rest bier verwerken
g. zorgen dat er voldoende bier naar tap-
kelder en bottelarij gaat;
h. koolzuur bij het bier voegen als er te
weinig in zit;
i. filtermassa wassen en filterkoeken per
sen;
j. tanks schoonmaken.
Wat in de legerkelder in hoofdzaak gebeurt
is de nagisting van het bier of, zoals de
heer Van Leeuwen, de keldermeester,