nu verder niet over deze bierpullen hebben maar over de zg. LICHTENHAINER KANNCHEN Deze pullen worden r Milds onheuglijke tijden in Jena en omgeving gebruikt voor het schenken van het Lichten- hainer bier. Het model van deze pul is een slanke, afge knotte kegel. De duigen zijn vervaar digd uit twee hout soorten en afwisse lend gebruikt, namelijk het witte ahorn en het donkerbruine pruimehout. Negen taaie, witte, houten banden houden dit duigen lichaam bijelkaar. werk bierpullen niet het geval is en dus waarschijnlijk door de opgeloste pek ver oorzaakt wordt. Een zeer belangrijke eigenschap van deze houten pullen is de geringe warmtegelei- ding en daarmee laten ze de aardewerk pullen ver achter zich. Als tweede goede eigenschap kan men het feit noemen, dat het bier beschut wordt tegen licht en dit is weer een groot voordeel boven glazen pullen. Verder moet als voordeel zeker ook genoemd worden de lage prijs en de bijna onbeperkte duurzaamheid bij regelmatig gebruik. Enige nadelen zijn, dat ze van tijd tot tijd opnieuw gepekt moeten worden door een beslist goede vakman, want met alle pek- nadelen en bij onregelmatig gebruik zijn ze al spoedig niet meer bierdicht. BOISTOUT De deksel en het handvat worden eveneens van het witte ahorn vervaardigd. Een halve- literpul (men kent ook literpullen van de zelfde vorm) weegt 403 gram, dus zelfs lichter dan een halve-literglas (540 a 803 gram). De binnenzijde van de pul is met een lichtbruine, zeer aromatische peksoort bestreken, die geen bijsmaak in het bier achterlaat, hoewel we toch het opgeloste pek in het bier terugvinden, want iedere peksoort lost op in bier. De in deze pullen gebruikte peksoort past dus bij de smaak van het Lichtenhainer bier en trouwens bij elke biersoort, die gedronken wordt uit houten pullen. Het zal u bij het bestuderen van de houten pullen opvallen, dat men vaak betrekkelijk grote pullen gebruikt, want hoe groter na melijk de met pek beklede oppervlakte is hoe minder pek zich in verhouding ver mengt met het bier. De ervaring heeft aangetoond, dat op een liter bier in een houten pul circa twee- a driemaal zoveel pek inwerkt als op een liter bier in het lagervat; of in cijfers uitgedrukt: wanneer in het lager- en in het transportvat tesamen circa elf gram pek op het bier ingewerkt zijn, dan ondergaat het bier vanaf het ogen blik dat het in de houten literpul ge schonken is, nog de inwerking van 16-21 gram pek. Zoals ik u reeds zei, heeft de gebruikte peksoort geen invloed op de smaak en men kan zelfs zeggen, dat het de drinklust nog bevordert, maar toch is bij onderzoekingen komen vast te staan, dat men bij het drin ken van ca. anderhalve liter per avond flinke hoofdpijn krijgt, hetgeen bij aarde- Behalve deze Lichtenhainer Kannchen wa ren er oo kandere houten pullen. Reeds in 1280 wordt in de Excellente Chronike van Brabant gesproken over houten drinkbekers, zgn. boistout of drinkuit, terwijl Willem VI hertog van Gulik in 1389 onder meer meenam op een reis naar Engeland „omme holten nappe uyt te drincken" en Karei de Stoute, enorm verwend door de ver fijnde gewoonten van het Bourgondische hof, dronk niet slechts uit „silverwerck", maar ook uit „houtwerck". „OP D"N DOOIE" De boerenstand, die het langste en beste zijn oude zeden en gewoonten bewaarde, zag ook in de oudere tijden altijd kans van een maaltijd of hoogtijdag iets bijzon- 21

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1961 | | pagina 23