nu verder niet over deze bierpullen hebben
maar over de zg.
LICHTENHAINER KANNCHEN
Deze pullen worden
r Milds onheuglijke
tijden in Jena en
omgeving gebruikt
voor het schenken
van het Lichten-
hainer bier. Het
model van deze pul
is een slanke, afge
knotte kegel. De
duigen zijn vervaar
digd uit twee hout
soorten en afwisse
lend gebruikt, namelijk het witte ahorn en
het donkerbruine pruimehout. Negen taaie,
witte, houten banden houden dit duigen
lichaam bijelkaar.
werk bierpullen niet het geval is en dus
waarschijnlijk door de opgeloste pek ver
oorzaakt wordt.
Een zeer belangrijke eigenschap van deze
houten pullen is de geringe warmtegelei-
ding en daarmee laten ze de aardewerk
pullen ver achter zich. Als tweede goede
eigenschap kan men het feit noemen, dat
het bier beschut wordt tegen licht en dit
is weer een groot voordeel boven glazen
pullen. Verder moet als voordeel zeker ook
genoemd worden de lage prijs en de bijna
onbeperkte duurzaamheid bij regelmatig
gebruik.
Enige nadelen zijn, dat ze van tijd tot tijd
opnieuw gepekt moeten worden door een
beslist goede vakman, want met alle pek-
nadelen en bij onregelmatig gebruik zijn
ze al spoedig niet meer bierdicht.
BOISTOUT
De deksel en het handvat worden eveneens
van het witte ahorn vervaardigd. Een halve-
literpul (men kent ook literpullen van de
zelfde vorm) weegt 403 gram, dus zelfs
lichter dan een halve-literglas (540 a 803
gram). De binnenzijde van de pul is met
een lichtbruine, zeer aromatische peksoort
bestreken, die geen bijsmaak in het bier
achterlaat, hoewel we toch het opgeloste
pek in het bier terugvinden, want iedere
peksoort lost op in bier. De in deze pullen
gebruikte peksoort past dus bij de smaak
van het Lichtenhainer bier en trouwens
bij elke biersoort, die gedronken wordt uit
houten pullen.
Het zal u bij het bestuderen van de houten
pullen opvallen, dat men vaak betrekkelijk
grote pullen gebruikt, want hoe groter na
melijk de met pek beklede oppervlakte is
hoe minder pek zich in verhouding ver
mengt met het bier. De ervaring heeft
aangetoond, dat op een liter bier in een
houten pul circa twee- a driemaal zoveel
pek inwerkt als op een liter bier in het
lagervat; of in cijfers uitgedrukt: wanneer
in het lager- en in het transportvat tesamen
circa elf gram pek op het bier ingewerkt
zijn, dan ondergaat het bier vanaf het ogen
blik dat het in de houten literpul ge
schonken is, nog de inwerking van 16-21
gram pek.
Zoals ik u reeds zei, heeft de gebruikte
peksoort geen invloed op de smaak en men
kan zelfs zeggen, dat het de drinklust nog
bevordert, maar toch is bij onderzoekingen
komen vast te staan, dat men bij het drin
ken van ca. anderhalve liter per avond
flinke hoofdpijn krijgt, hetgeen bij aarde-
Behalve deze Lichtenhainer Kannchen wa
ren er oo kandere houten pullen. Reeds in
1280 wordt in de Excellente Chronike van
Brabant gesproken over houten drinkbekers,
zgn. boistout of drinkuit, terwijl Willem
VI hertog van Gulik in 1389 onder meer
meenam op een reis naar Engeland „omme
holten nappe uyt te drincken" en Karei
de Stoute, enorm verwend door de ver
fijnde gewoonten van het Bourgondische
hof, dronk niet slechts uit „silverwerck",
maar ook uit „houtwerck".
„OP D"N DOOIE"
De boerenstand, die het langste en beste
zijn oude zeden en gewoonten bewaarde,
zag ook in de oudere tijden altijd kans
van een maaltijd of hoogtijdag iets bijzon-
21