Geleerdeutwist over het ontstaan uit liet niets HONDERD JAAR GELEDEN PASTEUR EN POUCHET TEGENOVER ELKAAR Eind februari 1859 ontving de directeur van de afdeling wetenschappelijke studie van de normaalschool voor leraren te Parijs een brief van de directeur van het natuur historisch museum te Rouaan. Deze heette Félix-Archimède Pouchet, een bekend arts die zich verdienstelijk had gemaakt door studies over de plantenfamilie der solaneeën en over de weekdieren. „Ik heb proeven genomen die afdoend bewijzen dat het leven vanzelf kan ontstaan" schreef hij„en daar li kortgeleden de Academie mededelingen hebt gedaan over een daaraan verwant onderwerp, zou ik graag van u horen hoe u erover denkt." Louis Pasteur te begrijpen hoe groot in die tijd de om wenteling was, die Pasteur teweegbracht, toen hij beweerde, dat vele ziekten verwekt werden door een vijand buiten ons lichaam, weliswaar een kleine vijand, maar kwaad aardig, ongrijpbaar maar kwetsbaar en dat de mensheid leefde in een omgeving die bevolkt was door myriaden onzichtbare diertjes. En juist op het moment dat hij inzicht begon te krijgen in dit weidse gebied ont ving hij de brief van de man uit Rouaan. Nu moet men weten dat de man die de brief ontving Louis Pasteur was, een che micus van zesendertig jaar, die reeds over de grenzen bekend heid genoot. De ont dekking die hem be kend had gemaakt, had tezelfdertijd de wereld der biologen en geneeskundigen in beroering gebracht, terwijl bierbrouwers, azijnmakers en kaas- bereiders er voordeel van hadden getrokken. Pasteur had namelijk ontdekt, dat het pro ces van gisting en rotting bewerkt werd door kleine organis men die zonder lucht konden leven en die met de microscoop gezien konden wor den. Het waren de eerste microben die ten tonele werden ge voerd, een dierenrijk waarvan men voor heen niet had ge droomd en dat door Pasteur plotseling in het volle licht was geplaatst. De microbenwereld stelt zich voor Wij kunnen ons nu niet meer voorstellen, dat er een tijd is geweest, waarin men de rol van de bacillen niet kende en waarin men niet wist dat microben zo belangrijk zijn, niet alleen in voedsel, maar ook bij ziekte van mens en dier. „De ziekte zit in ons, is van ons en komt door ons tot stand", zei een lid van de geneeskundige Academie. Wij moeten daarom proberen

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1960 | | pagina 3