BEER EN ALE in op de fabriek vervaardigde potten van pijpaarde, terwijl daar ook de stenen, ijzeren of houten vormen, veelal in eigen bedrijf werden gemaakt. De houten mallen maakte men van perehout, dat bij het eerste gebruik schroeide, maar na herhaalde dompeling in water hard en pikzwart werd. De oren werden later aan de pullen vastgesmolten, terwijl ik me afvraag of dit met het voetje ook niet het geval geweest zal zijn. In de Duitse produktie komen enkele soorten grote glazen pullen voor, waarvan de rechtse pul een afgietsel zou kunnen zijn. Een veel voorkomende versiering bij dit soort glazen waren de boven elkaar gelegen horizontale glasbanden of rijen van knoppen of noppen; men noemt ze meestal „Passglaser" (de drinker moest nl. telkens de hoeveelheid vocht tussen twee ringen gelegen uitdrinken) Na deze „zwelg" -gewoonten van onze voorouders tot besluit een wijs glaswoord „Een glaasje na de gratie, is de les van Bonifacie". De woorden 'beer' en 'ale' waren in de achttiende eeuw in zwang en zijn dat nu nog als soortnamen voor een mout- drank In de vijftiende eeuw, en tot in de zeventiende, werd 'ale' gebruikt als aan duiding voor de ongehopte gegiste mout- drank die lange tijd de nationale drank van de Britse eilanden is geweest. 'Beer' was de gehopte moutdrank die in de vijftiende eeuw uit de Lage Landen werd ingevoerd en dat vooral in de steden zeer populair was. Omstreeks de achttiende eeuw even wel was alle moutdrank gehopt en er ont stond een geruisloze verandering in de be tekenis van de twee namen. Een tijd lang waren deze synoniemen, maar plaatselijk gebruikelijke benamingen hielden het ver schil in werkelijke betekenis in stand'beer' was de moutdrank die voor namelijk in de steden werd gedronken, 'ale' was de naam die algemeen op het platteland werd gebruikt. Bovendien was de inhoud van een 'beer barrel' 36 gallons, die van een 'ale barrel' 32 gallons, het geen groot verschil maakte toen de be lasting per 'barrel' werd geheven. In de achttiende eeuw werd het verschil in woordbetekenis weer gebaseerd op een materieel hoewel nu weer een nieuw verschil. Het woord 'beer' werd verbonden aan de nieuwe drank in de steden, in het bijzonder het Londense 'porter' en 'stout', dat dik was en zwart en enige maanden werd gelagerdhet verschilde beduidend met de helderder, licht gekleurde 'ales' van de provincies, dranken die veel 'jonger' gedronken werden dan porter. De tegenstelling bestaat in werkelijkheid tussen 'stout' of 'porter' en 'ale', meer dan tussen 'beer en 'ale'. Uitgaande van dit verschil definieert de Oxford English Dictionary als volgt: 'ale' is de naam voor de 'lichter gekleurde soorten' van moutdrank; 'beer' is nu al gemeen, zowel 'ale' als 'porter'. (Uit: The Brewing Industry in England 17001830, door Peter Mathias, Cam bridge, At the University Press, 1959) 31

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1960 | | pagina 33