Bier en brood aan de Eufraat Een der interessantste onderwerpen van de kuituurgeschiedenis is de geschiedenis van de bereiding van alkoholische dranken uit graan. Ontdekkingsreizigers hebben verklaard, dat heden ten dage alle primitieve volkeren, zelfs natuurvolkeren op de laagste trap van kuituur, bier of op bier gelijkende dranken vervaardigen. De bierbereiding uit graan is dermate met de graankultuur verstrengeld, dat zij met elkaar de geschiedenis binnenkomen en eveneens samen van volk tot volk gaan, aldus dr. K. E. Krack in Der Biergross- handel. De vraag hoe de primitieve mens ertoe kwam graan in mout te veranderen, zal net zo min beantwoord kunnen worden als de vraag waarom de mens koren heeft gemalen, bevochtigd en laten gisten om het daarna tot brood te bakken. De oergeschiedenis van een volk kan niet achterhaald worden. Spelt en Gerst. Tegenwoordig neemt men aan, dat de graankultuur in een land is „uitgevonden" en daar vandaan aan andere volken is mede-* gedeeld. Babylonië, het laagland tussen Eufraat en Tigris wordt gehouden voor de bakermat van de ploegkultuur en daarmee voor de wieg der menselijke kuituur. Gerst en spelt, de oudste met de ploeg verbouwde graansoorten, bereikten van Babylonië uit alle volkeren der aarde. Ook de tarwekultuur is hier ontstaan. In de paradijsachtige vruchtbare vlakte tussen Eufraat en Tigris was het begin van de graankultuur en daar begon ook de berei ding en het gebruik van graanprodukten brood, meel, gort en bier. Babylonië is dus het vaderland van brood en bier. Bij opgravingen op de ruïnevelden werden o.m. archieven van boedelbeheer blootge legd en de daarin verzamelde stukken als kostbare schatten geïnventariseerd. Wij kunnen hieruit opmaken welke hoeveel heden van de onderscheidene graansoorten uit de magazijnen aan de directie van het „brouwhuis" geleverd werden ter bereiding van de diverse biersoorten. Deze verant- woordingsstaten der Oudbabylonische brouwmeesters zijn met recht de oudste bierrecepten der mensheid te noemen. Zeventien soorten. De Oudbabylonische bierkaart was veel omvattend. Daarop kwamen voor gerst- en speltbier. Gerst en spelt zijn immers de twee oudste graansoorten der mensheid. De spelt is een soort tarwe, die evenals de gerst het kafje niet afwerpt. De soorten speltbier die in het oude Babylonië ge brouwen werden, waren het „gewone spelt bier", en wel in twee variaties: „speltbier, beter donker bier" en „speltbier, beter licht bier". Zuiver gerstebier was het „courante bier", het „betere bier", „het zwarte bier" en het „eerste-klas zwarte bier". Behalve deze biersoorten maakten de Oud-Babylo nische brouwmeesters biersoorten volgens een gemengd recept. Deze waren van gerst en spelt in verschillende mengverhoudingen gebrouwen en kwamen ongeveer overeen met ons bok- en zwaar bokbier. Men kent tenminste zes gemengde-biersoorten. In totaal waren er ongeveer zeventien brouw sels, die op de Oudbabylonische briefkaart voorkwamen. Voor het brouwen werd het graan eerst van het kaf ontdaan. Dit gebeurde met stampers in vijzels. Daarna werd het graan geweekt en tot kiemen gebracht. Van de gekiemde zaden werden bierbroden gebakken en uit de kiemende gerst het gerstemout gewonnen. Van speltmout wordt nooit gesproken. Het beslag werd niet onmiddellijk uit het kiemende graan, maar uit bierbroden en mout bereid. Deze bierbroden waren naar Oudbabylonisch begrip de basis van de bierbereiding. Nog heden vinden wij deze manier van brouwen bij enige volksstam men in de Kaukasus. Nog iets aparts: in het oude Babylonië heetten de brouwers niet naar het bier maar naar het bierbrood. Zij werden genoemd „de mannen die het bierbrood maken". Deze broden werden of „licht-bierbroden" dan wel „eestbroden" genoemd. Deze laatste werden slechts aan de buitenkant iets gebakken en gebruikt voor de bereiding van de donkere bier soorten. Bierdrinken met rietje. Deze bierbroden werden in de gistkuip stukgestoten. De klaring van het kooksel geschiedde door een zeef van wilgen tenen. Daardoor kon natuurlijk niet ver hinderd worden, dat gerstekorrels en bier- brooddelen in het gerede bier terecht- (Lees verder op pag. 26 25

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1960 | | pagina 27