Jubileum P. J. Scheltes Wie aan de weg timmert, heel veel bekijks en wie in de ontvangkelder gehuldigd wordt heeft dit ook. Dat heeft onze tim merman P. J. Scheltes moeten ondervinden, toen hij met echtgenote en kinderen op dinsdag 29 maart j.l. enkele weldoortim merde herdenkingsmomenten meemaakte, die werden bijgewoond door drie leden van de directie en vele, vele collega's en vrienden. Veertig jaar is de jubilaris tim merman geweest in onze brouwerij en hoe wel overal waar gehakt wordt spaanders vallen, bleek met deze volslagen vakman alles in de haak te zijn geweest. Er zijn door de heren ir. Van Marwijk Kooy, Kuivenhoven en Beers prettige woorden gesproken en enveloppen verwis selden van eigenaar. Van het samenzijn geven beide foto's een beeld. Avenue Haute Sauvenière spoedt erlangs en daarom is de grote Amstel lichtbak boven op het pand, dat niet hoger is dan het café daar goed geplaatst. „Ik geloof dat de tijd van het echte bierhuis in België voorbij is", zegt de heer Van den Brüle, die aan het eind van de tapkast staat en links en rechts klanten groet. Dat moge wat vreemd klinken, maar een feit is, dat er in café's als deze minder bier wordt gedronken dan vroeger. Aan de wand waar zich ook de dienstingang (woonhuis van de heer Kraus) bevindt en een deur met „Allo" erop, hangt een plat kastje met vele genummerde sleuven. Het is een spaarkastje; klanten die hiervoor belang stelling hebben kunnen een gedeelte van het spaarkastje toegewezen krijgen; van tijd tot tijd doen ze geld in de gleuf. Dat spaargeld kunnen ze dan opeisen als ze het nodig hebben. Luik zou geen Belgische stad zijn als hij niet bezaaid was met café's. Een voorbeeld daarvan is de Rue du Pont d'Avroy, een drukke winkelstraat. Een oude en goede Amstelklant is daar de Taverne Greenwich, zo genoemd naar het Engelse bier dat daar vroeger veel werd geschonken. Het is er nog aan de pomp, want het heeft nog veel klanten die van dat bier met zijn hoge alcoholpercentage houden; de vaste klan ten hebben speciaal daarvoor tinnen of zil veren bekers waarin hun naam gegraveerd staat. Het echtpaar Gielen, dat nog maar kort in dit café de leiding heeft, moet wel de kracht van een span ossen hebben. Van 's morgens tot diep in de nacht zijn ze in touw, tot de laatste klant gelieft heen te gaan. Geen wonder dat een wettelijk vast- gasteld sluitingsuur ook op hun verlang lijstje staat. Nu moeten ze open blijven, want de concurrentie doet het ook. En er zijn wel veertig café's in die Rue du Pont d'Avroy. En er komt er binnenkort nog één bij, zegt de heer Gielen. Ieder die het wil kan een café beginnen... Luik - Maasstad Luik is een grote stad, die het van de industrie moet hebben. Het lijkt toch wel wat op Rotterdam, want het is een Maas stad par excellence. Heel breed en machtig is de rivier hier, overkoepeld door vele stenen en metalen bruggen; een wandeling langs de Maaskade is een genot en door zijn ligging in het dal van de Maas en tussen de hoge heuvels biedt de stad vele vergezichten. Luik ligt niet ver van onze zuidelijkste grens, maar het is al echt buitenland, door bouw en karakter, door geschiedenis ook en het is juist daarom een prettige gedach te, dat velen in die streken gewend zijn te vragen: un Amstel, s'il vous plaït. Want het is lekker bier. 18 Hl

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1960 | | pagina 20