Borrelstraf Differentiatie van het binnenkomende bier en het uit gaande lege goed administratie worden bijgehouden. Er is in de loop van de jaren een netwerk van connecties en relaties ont staan, die soms ook benaderd werden door het inmiddels opgerichte verkoopkantoor in Brussel. Deze doublering kon aanvan kelijk niet worden voorkomen, maar er is thans een nieuwe regeling, met een werk schema, waardoor de zaken in België nu beter zijn georganiseerd en gecoödineerd. Het bezoeek aan de heer Van den Brüle was voor ons een ongezochte gelegenheid de aandacht eens te bepalen bij de bier situatie in België. Allereerst valt de grote concentratie op, die ook hier heeft plaats gegrepen: van de drieduizend brouwerijen die onze zuidelijke buurstaat (en wat dat betreft kan men evengoed van bierstaat spreken) voor de oorlog telde, zijn er nu nog maar vijf- a zeshonderd over. Het zo ogenschijnlijk opgewekte caféleven in Bel gië verhult een strijd om de verkoop van sterke drank, een breideling van de onbe perkte vestigngsvrijheid en de onbeperkte openingsduur. In België is het bierverbruik honderd vijftien liter per hoofd per jaar het hoogste ter wereld, een hoeveelheid die kunstmatig hoog wordt gehouden door het verbod om sterke drank te verkopen. Er mag in café's dus geen borrel geschonken worden, maar de slijters zijn gehouden per man minstens twee liter per keer te verkopen. Natuurlijk worden deze geboden over treden, dat is in België vanzelfsprekend, want welicht nergens heeft men zoveel ple zier in het ontduiken van wetten als in België en wellicht nergens heeft men er zoveel energie voor over om middelen daartoe te bedenken. Toch is de controle op de naleving niet misin burger geklede ambtenaren rijden in een snelle wagen on verhoeds een straat binen, springen eruit en verspreidden zich op weg naar de di verse café's. En wee degene die wordt be trapt op het drinken van een klein glaasje, hij kan rekenen op een boete van Bfr. 500. terwijl de caféhouder die het hem heeft geschonken met een veelvoud van dit be drag beboet wordt. Het gevolg is, dat het drinken van een borrel in een Belgisch café een zenuw slopende aangelegenheid is: geheimzinnig bestellen, snel achteroverslaan en het glas teruggeven. Natuurlijk is deze wijze van consumeren niet geschikt om de juiste stemming te creëren, want de juiste stem ming wordt dan overgeslagen. Voor het bier is deze situatie bijzonder gunstiger is dan ook in België een grote differentiatie ontstaan, vele biersoorten zijn er te krijgen, uit vele landen geïmporteerd; noemen wij slechts Luxemburg en Neder land, Duitsland en Engeland. Een goed voorbeeld van een echt bierhuis is café Aux Arcades, waarvan de heer Van den Brüle eigenaar is. Achter zijn fraaie wel tien meter lange tapkast troont de forse gestalte van de goedmoedige en rustige Oscar Kraus, die ervoor zorgdraagt, dat de zaken naar wens gaan en de diensters, keu rig in zwart en wit, lopen af en aan tussen het buffet en de klanten. Het etablissement is op een hoek gelegen en ziet uit op de koninklijke schouwburg en op het stand beeld van Grétry. Het verkeer van de IN DE TAVERNE GREENWICH De heer Van den Brüle (links) met het echtpaar Gielen. 17

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1960 | | pagina 19