I w at de bouw betreft wil ik gaarne in één adem de namen van de architect de heer Fresco en zijn assistent de heer Roo- vers noemen, samen met die van de aan nemers de heren Tassan Sr. en Jr., want door hun grote bouwkundige bekwaamheid werd de brouwerij datgene, wat iedere be woner van de Antillen met ware trots ver vult. HMBM gen, zoals deze bij de directie, commissa rissen en het personeel van de Antilliaanse Brouwerij leven, sinds de dag, waarop u zich bereid hebt verklaard dit nieuwe be drijf te openen, want hierdoor heeft deze feestelijke dag wel een zeer bijzonder ka rakter gekregen. Iedereen in het Koninkrijk en ontelbaren daarbuiten weten met welke grote voort varendheid en bijzondere kennis van zaken u zich steeds weer hebt willen inzetten voor de handels- en industriebelangen van het Koninkrijk en het is daarom, dat wij zo bijzonder verheugd zijn u als onze ere gast te mogen begroeten. Speciaal de Ame- rika's en het Caraïbisch gebied hebben steeds uw bijzondere aandacht gehad en ik ben ervan overtuigd, dat uw reizen en de daaruit voortvloeiende contacten voor menig Nederlands bedrijf de basis zijn ge weest voor een succesvolle nieuwe onder neming of een waardevolle opdracht. D e inleiding van mijn technisch betoog, zou ik willen beginnen met het aanhalen van een bekend gezegde van een indertijd zeer beroemd man op Curasao n.l. de heer Cohen Henriquez of, zoals hij meestal werd genoemd, Sjon Haim. In zijn functie van voorzitter van de Kamer van Koop handel moet hij vele malen de gevleugelde woorden hebben gesproken: „Van het wa ter, ja van het water moeten wij het heb ben". Dit was toen uiteraard in een ander verband bedoeld, maar ook dit bedrijf is in hoge mate van het water afhankelijk, want alhoewel de chemie ons in staat stelt practisch overal ter wereld de kwaliteit van het water te evenaren zoals dit in Pilsen in Tjechoslowakije voor het eerste Pilsener- bier werd gebruikt, toch moet het oor spronkelijke water aan bepaalde minimum eisen voldoen en het is daarom, dat wij met de vestiging van deze brouwerij heb ben gewacht totdat de nieuwe waterfabriek in productie was en ons water van constant goede samenstelling kon worden gegaran deerd. In vergelijking met menig ander land ter wereld, is van het huidige water op Curasao vrij gemakkelijk zéér goed brouwwater te maken, alhoewel helaas door de kostbare distillatie de prijs nog hoog is. V andaag, precies één jaar geleden, brak voor de beide initiatiefnemers, de firma J. A. J. Sprock met zijn energieke direc teur enerzijds en de Amstel Brouwerij an derzijds, het zo grote moment aan, dat na een uitgebreid economisch en technisch vooronderzoek de eerste spade hier in de grond ging en het gehele gebouw werd gefundeerd op het oorspronkelijke dia baas*) van het oude Scadta Eiland. Niet alleen werd de brouwerij in een recordtijd gebouwd, want negen maanden later kon reeds het eerste brouwsel worden gemaakt, maar bovendien is hier op de Rijkseenheid- boulevard een bouwwerk verrezen, dat es- tetisch en constructief aan de hoogste eisen voldoet. De inrichting van dit bedrijf is een afspiegeling van het sterk internatio naal georiënteerde karakter van de Neder landse Antillen zelfzo is de machine kamer hoofdzakelijk uit Nederland afkom stig, werd het brouwhuis grotendeels in Duitsland en Zweden vervaardigd, terwijl de bottelarij is ingericht met Amerikaanse, Deense, Duitse en Engelse machines. De bereidingswijze en de benodigde grond stoffen zijn geheel gelijk aan die, welke door de Amstel Brouwerij voor haar exportbier worden gebruikt en ik zou deze technische inleiding willen besluiten met het noemen van één cijfer, n.l. dat de jaarcapaciteit van dit bedrijf tien millioen flessen bedraagt, terwijl er reeds bij het ontwerp mee rekening is gehouden, dat de productie op vrij korte termijn zou kunnen worden verdubbeld. Het is voor mij on doenlijk om al diegenen te memoreren, die aan de totstandkoming van dit bedrijf heb ben medegewerkt, maar toch zou ik gaarne vanaf deze plaats de Landsregering en de leden van het Eilandbestuur onze bijzon dere dank willen betuigen voor de grote medewerking, welke zij aan dit project heb ben willen verlenen. Niet alleen op het financiëel-economisch terrein, maar ook op technisch gebied hebben wij steeds op hun volle steun mogen rekenen, waarbij ik de heer De Kruyff, directeur van de water voorziening en de heer De Kiewit, direc teur van Openbare Werken mijn speciale dank betuig. De technische opzet van het bedrijf en de volledige montage geschiedde onder super visie van de buitenlandse afdeling van de Tëchnische Dienst van de Amstel Brou werij en het spijt mij bijzonder, dat de heer Verspoor, die hiervan de leiding heeft, door ziekte niet aanwezig kan zijn. Steensoort.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1960 | | pagina 6