Water ontzilten: op Curagao doen ze het héél anders zeewaterreservoir plastic ballon zwarte zak ballastring zoetwater opvang-ruimte zoetwaterreservoir Fitz-Geral, Engels edelman, die het geheim heeft ontdekt om zeewater zoet te maken. Het opmerkelijke is dat men er in korte tijd een grote hoeveelheid mee kan maken, tegen geringe kosten. Het is dan ook mo gelijk om in vierentwintig uur drie- a vier honderd pinten, Parijse maat, te maken met een machine die ongeveer dertig duim in doorsnee meet. De machine is zodanig ge maakt, dat hij gemakkelijk aan boord van een schip geplaatst kan worden en hij zal dan zelfs tijdens storm goed functioneren. Het procédé van het ontzilten gebeurt door middel van vuur: maar toch kan de ma chine op elk schip worden geplaatst zonder dat er brandgevaar optreedt, of dat men last van de rook heeft. De noodzakelijke dingen voor het ontzilten zijn niet duur en wat nodig is voor vier honderd pint water, kost niet meer dan vijf tien sous. Een schip kan dan zoveel mee nemen voldoende voor een retourreis naar Oost-Indië. Het college van Londense art sen heeft proeven met dit water genomen en bevonden dat het lichter is dan de mees te andere watersoorten; en in plaats van na enkele weken bedorven te zijn, zoals het gewone water, blijft het meer dan vier maanden fris; dat het zeer goed geschikt is om vlees in te koken, dat de planten die ermee zijn begoten uitstekend groeien en dat er dierlijk leven in mogelijk is. Men zou grote voordelen van dit geheim kun nen hebben en men zou niet langer ver plicht zijn tegen grote kosten vers water in te slaan, noch een waterverversingsplaats op zee te maken met zoveel ongemak en risico. Toch is deze uitvinding zeer weinig toege past. De koning van Engeland stond hem in 1684 toe dit geheim te publiceren, na aan de hand van enkele proeven, zich ervan te hebben overtuigd, dat de uitgevonden ma chine niet alleen water kon ontzilten, maar het ook gezond en zeer goed drinkbaar kon maken. Dit stuk troffen wij aan in een ency- clopaedie van 1702: Le grand dictio naire historique ou le mélange curieux de l'histoire sacrée et profane, par Mre Louys Morery, prêtre, docteur en théo logie, te Amsterdam en Den Haag. Het is inderdaad curieuxtemeer daar wij onlangs kennis namen van een me thode die nu, 216 jaar later wordt ge hruikt. Het is een distilleerapparaat dat van zonne warmte gebruik maakt. Het bestaat uit een plastic ballon, waarin een zwarte zak is geplaatst en tussen ballon en zak is een ruimte lucht. Bovenop de ballon is een klein reservoir waarin zeewater wordt ge goten. Een deel van het zeewater loopt door een buisje naar een ballastring onderin het ap paraat, waardoor de ballon rechtop in zee blijft drijven. Het resterende zeewater loopt door een klein gaatje in de bodem van het reservoir en valt op de zwarte zak; deze zak is zwart om zoveel mogelijk zonne straling te kunnen absorberen. Het zee water verdampt en de ruimte tussen zak en ballon raakt dus verzadigd met water damp. Op de plaats waar de plastic ballon in aanraking is met de zee condenseert deze waterdamp, waarna het condenswater langs de binnenkant van de ballon naar beneden loopt, wordt opgevangen en afge voerd naar het zoetwaterreservoir. Het zeewater dat uit het zeewaterreservoir op de zwarte zak druppelt en niet ver dampt, heeft tot taak te verhinderen dat zich zout op de zak afzet. Het zout wordt met dit zeewater afgevoerd naar een spons achtige schijf onderin het apparaat. Onder gunstige condities heeft het appa raat een opbrengst van een tot anderhalve liter ontzilt water per dag. 23

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1960 | | pagina 25