Water ontzilten:
op Curagao doen ze het héél anders
zeewaterreservoir
plastic ballon
zwarte zak
ballastring
zoetwater
opvang-ruimte
zoetwaterreservoir
Fitz-Geral, Engels edelman, die het geheim
heeft ontdekt om zeewater zoet te maken.
Het opmerkelijke is dat men er in korte
tijd een grote hoeveelheid mee kan maken,
tegen geringe kosten. Het is dan ook mo
gelijk om in vierentwintig uur drie- a vier
honderd pinten, Parijse maat, te maken met
een machine die ongeveer dertig duim in
doorsnee meet. De machine is zodanig ge
maakt, dat hij gemakkelijk aan boord van
een schip geplaatst kan worden en hij zal
dan zelfs tijdens storm goed functioneren.
Het procédé van het ontzilten gebeurt door
middel van vuur: maar toch kan de ma
chine op elk schip worden geplaatst zonder
dat er brandgevaar optreedt, of dat men last
van de rook heeft.
De noodzakelijke dingen voor het ontzilten
zijn niet duur en wat nodig is voor vier
honderd pint water, kost niet meer dan vijf
tien sous. Een schip kan dan zoveel mee
nemen voldoende voor een retourreis naar
Oost-Indië. Het college van Londense art
sen heeft proeven met dit water genomen
en bevonden dat het lichter is dan de mees
te andere watersoorten; en in plaats van
na enkele weken bedorven te zijn, zoals het
gewone water, blijft het meer dan vier
maanden fris; dat het zeer goed geschikt
is om vlees in te koken, dat de planten die
ermee zijn begoten uitstekend groeien en
dat er dierlijk leven in mogelijk is. Men
zou grote voordelen van dit geheim kun
nen hebben en men zou niet langer ver
plicht zijn tegen grote kosten vers water in
te slaan, noch een waterverversingsplaats op
zee te maken met zoveel ongemak en risico.
Toch is deze uitvinding zeer weinig toege
past.
De koning van Engeland stond hem in
1684 toe dit geheim te publiceren, na aan
de hand van enkele proeven, zich ervan te
hebben overtuigd, dat de uitgevonden ma
chine niet alleen water kon ontzilten, maar
het ook gezond en zeer goed drinkbaar kon
maken.
Dit stuk troffen wij aan in een ency-
clopaedie van 1702: Le grand dictio
naire historique ou le mélange curieux
de l'histoire sacrée et profane, par Mre
Louys Morery, prêtre, docteur en théo
logie, te Amsterdam en Den Haag.
Het is inderdaad curieuxtemeer daar
wij onlangs kennis namen van een me
thode die nu, 216 jaar later wordt ge
hruikt.
Het is een distilleerapparaat dat van zonne
warmte gebruik maakt. Het bestaat uit een
plastic ballon, waarin een zwarte zak is
geplaatst en tussen ballon en zak is een
ruimte lucht. Bovenop de ballon is een
klein reservoir waarin zeewater wordt ge
goten.
Een deel van het zeewater loopt door een
buisje naar een ballastring onderin het ap
paraat, waardoor de ballon rechtop in zee
blijft drijven. Het resterende zeewater loopt
door een klein gaatje in de bodem van het
reservoir en valt op de zwarte zak; deze
zak is zwart om zoveel mogelijk zonne
straling te kunnen absorberen. Het zee
water verdampt en de ruimte tussen zak
en ballon raakt dus verzadigd met water
damp. Op de plaats waar de plastic ballon
in aanraking is met de zee condenseert
deze waterdamp, waarna het condenswater
langs de binnenkant van de ballon naar
beneden loopt, wordt opgevangen en afge
voerd naar het zoetwaterreservoir.
Het zeewater dat uit het zeewaterreservoir
op de zwarte zak druppelt en niet ver
dampt, heeft tot taak te verhinderen dat
zich zout op de zak afzet. Het zout wordt
met dit zeewater afgevoerd naar een spons
achtige schijf onderin het apparaat.
Onder gunstige condities heeft het appa
raat een opbrengst van een tot anderhalve
liter ontzilt water per dag.
23