vertrouwen te hebben in de toekomst van
haar produkt. Dit geloof is niet beschaamd
geworden. Psychologisch inzicht heeft
daarbij een grote rol gespeeld, men is niet
uitgegaan van de gedachte om alleen maar
te verkopen.
Men heeft zich gerealiseerd, en dit mag
als voorbeeld worden gesteld, dat een ar
tikel pas werkelijk verkocht is wanneer de
consument in elk opzicht tevreden is
geweest.
Bier vraagt liefde
Het mag een buitenstaander misschien wat
overdreven in de oren klinken, maar bier
vraagt liefde. Bier is een levende materie,
die met zorg en toewijding behandeld
moet worden wil men er ten volle van
kunnen genieten. Daarom wordt in de
brouwerij zoveel zorg aan het bier-in-
wording besteed, daarom wordt de uiterste
hygiëne betracht, daarom neemt men de
tijd om het bier maandenlang in de koele
Iegkelders te bewaren tot de tijd gekomen
is dat men er zeker van kan zijn dat het
een volmaakt produkt is.
En dan Dan is het ogenblik gekomen
dat de zorg, de liefde moet worden over
gedragen op de tussenhandel, op de café
houder. Want alleen hij kan er voor zor
gen dat de consument niet wordt teleur
gesteld in zijn verwachtingen, alleen hij is
de man die door zijn vakmanschap de
zekerheid kan geven dat een glas bier
werkelijk verkocht is. Dat betekent mis
schien extra werk en moeite voor de
horeca-ondernemer. Zeker, maar dan voe
gen wij er onmiddellijk aan toe, moeite
en zorg die zal worden beloond. En die
zich niet alleen zal manifesteren in een
grotere bieromzet, maar die bovendien in
ander opzicht waardevol voor zo n bedrijf
is, omdat men er reputatie door verwerft.
Ieder weet uit eigen ervaring dat er zaken
bestaan waarvan een roep uitgaat. Niet in
het bijzonder om de fraaie ligging, om het
smaakvolle interieur, of zelfs om de vlotte
bediening. Nee, al zijn deze factoren ook
nog zo waardevol, de roep, de glorie die
het bedrijf bezit ligt besloten in de sim
pele woorden: „omdat men er zo'n voor
treffelijk glas bier drinkt". En dan mag
het in veel gevallen een „gewone" zaak
zijn, misschien wel wat sober ingericht,
maar men zal er graag komen.
Met bier staat u sterk!
Zo kan bier een „trekker" zijn voor elk
horecabedrijf, waar men het ernstig meent
met de goede bierverzorging, waar men
zich ervan bewust is dat alleen een koel,
sprankelend glas bier met een vaste, witte
manchet méér omzet en reputatie kan
brengen.
De mensen uit de Nederlandse horeca
bedrijven zijn over het algemeen vak
mensen, zeker wat hun belangstelling voor
de bierverzorging betreft. Wanneer men
ziet hoe het in het buitenland hiermee
gesteld is, dan kunnen zij van hun Neder
landse collega's nog wel het een en ander
leren. Dat willen wij op deze plaats graag
vaststellen.
Daarom geloven wij dat de dreiging van
verminderd cafébezoek van nieuwe cul
tuurvormen, van de habitus van de jonge
generatie, door onze horeca-vakgenoten
met gezond verstand kan worden gekeerd.
Zij hebben daartoe een machtig middel in
handen, dat goed gehanteerd, hen ook over
deze moeilijkheden heen zal helpen.
Dat middel is de oudste drank ter wereld,
die een bewogen geschiedenis achter de
rug heeft. Zij verhaalt ons van dagen van
voorspoed en tegenslag als in ieder men
senleven. Maar het bier, bijkans zesduizend
jaar oud, heeft bewezen een eigen plaats
in onze volksgemeenschap te hebben. Bier
hoort bij gezelligheid en een blijde lach
en zonder deze uitingen zal ook de jonge
generatie het niet kunnen stellen. Vroeger
niet en nu niet. Wat er ook moge ver
anderen, laat er immer een goede wil zijn
om uw vakmanschap te tonen, om uw zaak
tot een centrum van gezelligheid te maken,
tot een plaats waar ieder vindt wat hij et
zoekt. Dan behoeven wij de toekomst niet
somber in te zien voor onze horeca
bedrijven ook nu niet!"
15