Het doel bereikt! Oud-collega maakt kennis met V.S. (2) In San Francisco begonnen de zorgen weer na de geweldige vakantie. Voor ons was het in ieder geval een hele voorsprong dat we hier familie hebben die ons opving en voor onderdak zorgde. Het zou niet mee vallen als je moest beginnen met hotelka mers huren. Nu kost hier een tweepersoons kamer met eigen bad en toilet ca. 3 zon der maaltijden en zonder ontbijt. Je kunt ze natuurlijk ook duurder krijgen. Na de eerste drie dagen besteed te hebben aan allerlei formaliteiten ben ik begonnen een baan te zoeken. Ik moet zeggen dat dit niet zo gemakkelijk is als wel gezegd wordt in Holland. Ik bedoel dan om werk te vin den als volwaardig MTS'er. Ik ben wel vijf entwintig zaken binnengewipt om te solli citeren als mechanical draftsman of als electrical engineer. Dit is me tot nog toe niet gelukt en ik werk nu als electrical draftsman bij de Otis Elevator Co., de grootste liftenfabriek in Amerika. De liften worden er in serie gemaakt. San Francisco is maar een filiaal en het hoofdkantoor ligt in New York. Ze hebben mij aangenomen en mij een op leiding gegeven van vier weken. Ik moet nu aan de hand van de gegevens van een order het elektrisch schema maken. Van dit schema moet ik dan een opstelling voor de trafo, gelijkrichter, weerstanden, schakelaars enz. maken. Verder moet een kleurenplan voor de bedrading worden gemaakt. Het is nl. zo dat in de tijd dat de schakelkast ge reedgemaakt wordt, de draden vastgelegd worden op een bord waarin spijkers ge slagen zijn op de plaats van de schakelaars, weerstanden enz. Het is wel aardig werk en ik heb er in ieder geval een hele hoop geleerd. Ik heb nooit gedacht dat ik nog eens zo diep in de elektro zou moeten duiken. Intussen ben ik nog steeds aan het solliciteren om in mijn eigen branche te komen. Misschien gaat het makkelijker als ik mijn Amerikaanse graad heb. Ik ga hiermee volgend jaar beginnen. In de brouwerij-branche is geen toekomst voor een technicus. Ze hebben een heel an dere organisatie dan in Holland. Een tech nische dienst die een functie heeft als die van de Amstel Brouwerij, bestaat niet. Iedere afdeling, zoals de bottelarij, gistkel- der enz. heeft haar eigen onderhoudsdienst. Verder zijn er machinisten voor de centrale. Door de grote drukte werden de bezigheden van de tapkelder deze zomer gedeeltelijk op de wal verricht. Bijgaand kiekje geeft een treffend beeld van de activiteiten die uit de aard der zaak op enigszins eenvoudige, zij het vakkundige wijze tot een goed einde wer den gebracht. 20

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1959 | | pagina 22