Max Tailleur op Mieuw-Guinea
Toen het Porterbier ontstond
Temidden van glunderende soldaten poseert Max Tailleur voor de camera na
een zeer geslaagde bijeenkomst te Sorong, waar behalve moppen ook Amstel
Bier werd getapt.
'Porter' schijnt het eerste bier geweest te
zijn, dat technisch geschikt was voor massa
productie naar de maatstaven van de toen
malige productiecapaciteit, en was anders
dan 'ale' dat voor de bereiding op grote
schaal duurzaamheid verkrijgen moest door
gematigde gisting. Het verschijnen van het
nieuwe bier moet daarom ook gezien wor
den als een gebeurtenis van de eerste orde.
De feiten die aangaande de invoering
bekend zijn, zijn schaars en daar ze voor
namelijk van een enkele bron afkomstig
zijn, niet al te betrouwbaar
Het nieuwe bier werd, naar het schijnt,
het eerst gebrouwen in de herfst van 1722
en wel door Ralph Harwood, een vennoot
in het Bell Brewhouse te Shoreditch
Het was de bedoeling dat het bier de
goede eigenschappen van de toenmalige ge
mengde biersoorten zou bevatten en het
werd bekend onder de naam entire butt
of 'intire', voordat het 'porter' gedoopt
werd, naar de 'porters' of witkielen, bij
welke verrichters van zware lichamelijke
arbeid het, naar wordt aangenomen, zeer
in trek was
De naam 'porter' was aanvankelijk
een gemeenzame uitdrukking. In de jaren
zestig van de achttiende eeuw wordt het
ook in publicaties gebruikt maar wordt
door de brouwers van 'porter' nog niet
algemeen zo genoemd in hun zakenbeschei-
den
Het was blijkbaar een zwart, dik bier,
bitter van smaak, sterker en voedzamer
dan de bestaande 'ales'.
(Uit: The Brewing Industry in England
;7001830, door Peter Mathias, Cam
bridge, At the University Press, 1959).
10