Max Tailleur op Mieuw-Guinea Toen het Porterbier ontstond Temidden van glunderende soldaten poseert Max Tailleur voor de camera na een zeer geslaagde bijeenkomst te Sorong, waar behalve moppen ook Amstel Bier werd getapt. 'Porter' schijnt het eerste bier geweest te zijn, dat technisch geschikt was voor massa productie naar de maatstaven van de toen malige productiecapaciteit, en was anders dan 'ale' dat voor de bereiding op grote schaal duurzaamheid verkrijgen moest door gematigde gisting. Het verschijnen van het nieuwe bier moet daarom ook gezien wor den als een gebeurtenis van de eerste orde. De feiten die aangaande de invoering bekend zijn, zijn schaars en daar ze voor namelijk van een enkele bron afkomstig zijn, niet al te betrouwbaar Het nieuwe bier werd, naar het schijnt, het eerst gebrouwen in de herfst van 1722 en wel door Ralph Harwood, een vennoot in het Bell Brewhouse te Shoreditch Het was de bedoeling dat het bier de goede eigenschappen van de toenmalige ge mengde biersoorten zou bevatten en het werd bekend onder de naam entire butt of 'intire', voordat het 'porter' gedoopt werd, naar de 'porters' of witkielen, bij welke verrichters van zware lichamelijke arbeid het, naar wordt aangenomen, zeer in trek was De naam 'porter' was aanvankelijk een gemeenzame uitdrukking. In de jaren zestig van de achttiende eeuw wordt het ook in publicaties gebruikt maar wordt door de brouwers van 'porter' nog niet algemeen zo genoemd in hun zakenbeschei- den Het was blijkbaar een zwart, dik bier, bitter van smaak, sterker en voedzamer dan de bestaande 'ales'. (Uit: The Brewing Industry in England ;7001830, door Peter Mathias, Cam bridge, At the University Press, 1959). 10

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1959 | | pagina 12