Volkstuïnder ontvangt priis Reeds acht jaar heeft de heer M. J. (voor Jaap) van den Berge, in ons bedrijf o.m. belast met het onderhoud van het brand weermateriaal, een volkstuin op het com plex Vredelust bij het Amstelstation. Al zijn vrije tijd besteedt hij aan het onder houd van huisje en tuin en hij doet dat blijkbaar zo goed, dat hij dit jaar wederom een prijs heeft ontvangen namens de Bond van Volkstuinders. Tuinieren is een tijdrovend maar dankbaar werk, vooral als men een tuin moet onder houden zoals de heer Van den Berge. Hij kweekt er hoofdzakelijk siergewassen en heesters in en besteedt zijn zorg ook aan eenpaar vruchtbomen. Tweemaal 's jaars en wel in de voor- en nazomer wordt de tuin gekeurd. Er zit in de verzorging dus een competitie element en de heer Van den Berge slaat tussen zijn tweehonderdvijftig medetuinders geen gek figuur. Dit jaar ontving hij de derde prijseen diploma en een klein be drag aan geld, dat meer een symbolische betekenis heeft. Het is de derde maal dat hij een prijs heeft gewonnenvorig jaar had hij de vierde, in 1956 weer een derde. „Hoger kan ik niet komen", zegt hij, „want mijn huisje is verre van nieuw en al onderhoud je het nog zo goed, het kan toch nooit concurreren met een nieuw". Of zijn vrouw er ook plezier in heeft? Het kan haast niet anders, want grote prestaties van de man komen niet vaak tot stand als de echtgenote er totaal geen be langstelling voor heeft. Het is een heerlijk bezit, zo'n huisje's Zomers wonen zij erin. En dan is het spitten en planten en wieden en bijhouden. Je bent nooit klaar, maar dat is het wonder van een hobby: je krijgt er nooit genoeg van... Jaap, van harte gelukgewenst. Ware collegialiteit Bokbier Bokbier heeft een Duitse keurvorstin het leven gered. Keurvorst Maximiliaan van Beieren riep op zekere dag een beroemde Engelse arts bij zijn zwaar zieke gemalin. De dokter schreef als enig redmiddel Dop- pelbier uit Buckingham voor. Maar het was zeer moeilijk vers bier uit Engeland aan te voeren. De keurvorst zond toen zijn brouwmeester in de leer naar Buckingham en op 12 oktober 1623 stond het eerste bokbier op de tafel bij het mid dagmaal van de keurvorstin. Het bekwam haar zo goed, dat zij spoedig daarop ge zond werd. Vier werknemers van de afdeling bottelarij hebben ware collegialiteit getoond door bloed af te staan voor de heer P. Wester heiden, die een operatie moest ondergaan. Mevrouw Westerheiden had een beroep gedaan op de mannen van de bottelarij en de heren H. Fleurbaay, H. de Vries, L. M. Spijkers en A. Dirksen werden gekozen uit de tientallen die wilden helpen. „Laten wij hopen, dat het zal medewerken onze vriend Westerheiden weer volledig te genezen," aldus de heer Fokke, die langs deze weg de mannen die bloed afstonden hartelijk wil danken voor hun spontane hulp, een hulp die hun zeker voldoening zal geven. 9

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1959 | | pagina 11