O, die heerlijke drukte! Door de grote en langdurige warmte die weken aanhield, hebben wij goed kunnen merken, dat wï] in een bedrijf werken, dat een dorstlessend produkt vervaardigt. In bijzonder grote hoeveelheden is ons bier op weg gegaan naar de duizenden kelen van hen die uit ervaring weten, dat een van de beste dorstlessers nog altijd bier is. Men heeft weieens de gedachte dat de taak van de nachtportier voor een groot deel uit sluimeren bestond, maar het ver haal van de heer Moes heeft ons anders geleerd. De drukte komt niet voor iedereen op het zelfde ogenblik. Zo gaat voor de heer Spaan, chef van het magazijn, de drukte pas goed beginnen als de afdeling Winkel- verkoop of Publiciteit een grote actie be ginnen. „De drukte die ik nu heb komt voort uit een gebrek aan personeel; de man die ik het laatst erbij heb gekregen is enkele dagen geleden een boodschap gaan doen en ik heb hem niet meer terug gezien..." Nadat we uitgelachen zijn toont de heer Spaan ons zijn volle magazijn. „Door de beperkte ruimte wordt ook de drukte verhoogd, want we kunnen haast niet uit de voeten. Gelukkig krijgen we er binnenkort wat ruimte bij". Het is bijna vanzelfsprekend dat deze af delingen het extra druk hebben en daarom willen wij niet over hun werkzaamheden spreken, maar enkele andere functionaris sen aan het woord laten om hen te laten zeggen wat zij van de drukte denken en wat zij ervan ondervinden. Maar dat bracht dan ook een drukte mee, die in verschillende delen van ons bedrijf, zoals de bottelarij en de expeditie niet binnen de normale uren verwerkt kon worden. Overwerken was dan ook de con sequentie. „Voor ons bracht dat ook veel extra werk mee", vertelt de fabrieksportier J. Moes, die met zes collega's bij toerbeurt de toe gang tot ons bedrijf bewaakt. „Om vijf uur komt de eerste stroom die naar huis gaat en om acht uur begint de tweede. Die duurt dan wel tot half negen, want er zijn er velen bij die eerst een bad nemen. Wij zijn om vier uur al met zijn drieëntwee staan er buiten en een zit binnen". Met binnen bedoelt hij de grote portiersloge met zijn vele ramen. „Voor ons is de drukte dan nog lang niet af gelopen, want nu belt er een caféhouder die een bierbestelling doorgeeft, dan komt er een wagen van een agent met leeg goed; die moet gelost en vervolgens ge laden worden. Daar zijn geen mensen voor, dat moeten wij doen. Maar wij moeten ook onze ronde lopen met de prikklok. Het is echt erg druk 's nachts. Trouwens, dat ziet men wel uit de lijsten die we de volgende ochtend inleveren." Portier Moes

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1959 | | pagina 4