HOE IS HET BIER? Een ervaring die de heer Th. J. van Joolen ons mededeelde, is zo aardig, dat wij ze hier gaarne weergeven. Het is al verscheidene jaren geleden, dat ik ergens in Nederland het doet er niet toe waar op een zondag trek in een glas bier had en het bekende merk zag, zodat ik het café, waar dat merk aan be vestigd was, binnenging en de vrouw ach ter de tapkast een glas bier vroeg. Ik zette mij aan een tafeltje en na een minuut of acht kwam dat glas inderdaad. Het had geen manchet en het bier was niet helder. Het bier is blind of dood, dacht ik, maar de smaak is goed. Inmiddels was de vrouw verdwenen en er stond nu een man achter de tapkast. Ik dachtik moet er achter zien te komen hoe dat bier mishandeld wordt. En ja, hoor, het glas bleek onder de kraan te staan en daar uit liep een dun straalte bier in het glas. Er staat geen druk op, dacht ik en vroeg aan de man of dat zo was. Nee, antwoord de hij, er staat wel druk op. Mag ik eens kijken hoeveel? vroeg ik. Gaat uw gang, zei hij. Nu ben ik geen expert, maar ik had zo dikwijls de portiers geholpen als ze het druk hadden met bier tappen, dat ik er wel enige kijk op had. De meter stond op 1 atmosfeer, dat was dus goed. Op mijn ver zoek mocht ik een glas bier tappen. Ik deed de kraan helemaal open tot het glas half vol was en vulde de rest bij tot er een manchet op was van ongeveer drie centimeter en streek het schuim met de spaan gelijk met de bovenkant van het glas. Vrouw, riep de man, kom nou es kijken, dat is een glas bier, zo helder als glas. En tot mijMaar meneer, is dat niet een beet je geluk? Wilt u van mij ieder een glaasje drinken? stelde ik voor. Tweemaal herhaal de ik de manoeuvre en met goed resultaat. Toen zei de eigenaar: Ja, ziet u, we zitten nog maar veertien dagen in deze zaak; ik ben mijnwerker in Limburg en kom alleen de weekends naar huis; we moeten eerst eens zien hoe het loopt, dus houd ik mijn werk aan. Maar als u zo doorgaat met biertappen, zal de omzet eer dalen dan stijgen, bracht ik in het midden. We dorsten de kraan niet wijder open te zetten, zei de vrouw, want ik was bang dat het bier tegen het plafond zou vliegen. Toen heeft de man een paar glazen inge schonken en het ging prachtig. Maar toen ik de zaak verlaten had, was ik, ondanks de dankbetuigingen van het echt paar niet voldaan en de volgende dag ver telde ik mijn ervaringen aan mijn baas. Er werd een inspecteur naar de zaak gestuurd om alles eens goed uit te leggen en ik kreeg het geld van de pilsjes, die ik had uitgedeeld, terug. Deze herinnering van de heer Van Joolen, die nu gepensioneerd is, is meer dan een aardig verhaalte. Het vestigt onze aandacht op het feit, dat wij allen goede ambassa deurs van ons bedrijf kunnen zijn. Het kan voorkomen, dat u in een zaak waar Amstel bier wordt getapt, reden hebt om aan te nemen, dat het bier niet die aandacht heeft gekregen, die het verdient. Meld zo'n ge val dan aan de verkoopleider, die uw op merkingen gaarne noteert en zal doorgeven aan een inspecteur. „BIER MAAKT SLANK" Dit was een van de punten die professor dr. Felix Just behandelde tijdens een lezing, welke hij op 11 oktober 1958 uitsprak ter gelegenheid van het vijfenzeventigjarig be staan van de Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei (proefstation en onderwijsinstel ling voor de brouwtechniek) te Berlijn. Hij somde verder op, dat bier vrij is van ziekte kiemen en dat het geen vetten bevat. De voedingsstoffen die het bier bevat, zijn opgelost en door het mouten en brouwen als het ware voorverteerd, zodat ons lichaam niet meer zelf voor omzetting van de oor spronkelijke stoffen behoeft te zorgen. De in het bier aanwezige voedingsstoffen wor den daardoor vrijwel volledig in het lichaam opgenomen. Bier kan voor wat betreft het gehalte aan vitaminen van de B-groep (uitgezonderd vitamine Bi) en aan fosfaten als een vol waardig voedingsmiddel worden aange merkt; voor een deel is zelfs een overwaar de aan deze stoffen aanwezig. Bier bevat nagenoeg geen zout, heeft een urinedrijvende werking, bevrijdt het weef sel van overtollige vloeistof en heeft een slankmakende werking. Maar daar het de eetlust bevordert het wekt namelijk maagzuur op zet het soms aan tot meer en veelvuldiger eten en dat maakt dik niet het bier. (Brauwelt) 18

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1959 | | pagina 20