HOE IS HET BIER?
Een ervaring die de heer Th. J. van Joolen
ons mededeelde, is zo aardig, dat wij ze
hier gaarne weergeven.
Het is al verscheidene jaren geleden, dat
ik ergens in Nederland het doet er niet
toe waar op een zondag trek in een
glas bier had en het bekende merk zag,
zodat ik het café, waar dat merk aan be
vestigd was, binnenging en de vrouw ach
ter de tapkast een glas bier vroeg. Ik zette
mij aan een tafeltje en na een minuut of
acht kwam dat glas inderdaad. Het had
geen manchet en het bier was niet helder.
Het bier is blind of dood, dacht ik, maar
de smaak is goed.
Inmiddels was de vrouw verdwenen en er
stond nu een man achter de tapkast. Ik
dachtik moet er achter zien te komen hoe
dat bier mishandeld wordt. En ja, hoor, het
glas bleek onder de kraan te staan en daar
uit liep een dun straalte bier in het glas.
Er staat geen druk op, dacht ik en vroeg
aan de man of dat zo was. Nee, antwoord
de hij, er staat wel druk op. Mag ik eens
kijken hoeveel? vroeg ik. Gaat uw gang,
zei hij.
Nu ben ik geen expert, maar ik had zo
dikwijls de portiers geholpen als ze het
druk hadden met bier tappen, dat ik er wel
enige kijk op had. De meter stond op 1
atmosfeer, dat was dus goed. Op mijn ver
zoek mocht ik een glas bier tappen. Ik
deed de kraan helemaal open tot het glas
half vol was en vulde de rest bij tot er
een manchet op was van ongeveer drie
centimeter en streek het schuim met de
spaan gelijk met de bovenkant van het glas.
Vrouw, riep de man, kom nou es kijken,
dat is een glas bier, zo helder als glas. En
tot mijMaar meneer, is dat niet een beet
je geluk? Wilt u van mij ieder een glaasje
drinken? stelde ik voor. Tweemaal herhaal
de ik de manoeuvre en met goed resultaat.
Toen zei de eigenaar: Ja, ziet u, we zitten
nog maar veertien dagen in deze zaak; ik
ben mijnwerker in Limburg en kom alleen
de weekends naar huis; we moeten eerst
eens zien hoe het loopt, dus houd ik mijn
werk aan.
Maar als u zo doorgaat met biertappen, zal
de omzet eer dalen dan stijgen, bracht ik
in het midden.
We dorsten de kraan niet wijder open te
zetten, zei de vrouw, want ik was bang dat
het bier tegen het plafond zou vliegen.
Toen heeft de man een paar glazen inge
schonken en het ging prachtig.
Maar toen ik de zaak verlaten had, was ik,
ondanks de dankbetuigingen van het echt
paar niet voldaan en de volgende dag ver
telde ik mijn ervaringen aan mijn baas. Er
werd een inspecteur naar de zaak gestuurd
om alles eens goed uit te leggen en ik
kreeg het geld van de pilsjes, die ik had
uitgedeeld, terug.
Deze herinnering van de heer Van Joolen,
die nu gepensioneerd is, is meer dan een
aardig verhaalte. Het vestigt onze aandacht
op het feit, dat wij allen goede ambassa
deurs van ons bedrijf kunnen zijn. Het kan
voorkomen, dat u in een zaak waar Amstel
bier wordt getapt, reden hebt om aan te
nemen, dat het bier niet die aandacht heeft
gekregen, die het verdient. Meld zo'n ge
val dan aan de verkoopleider, die uw op
merkingen gaarne noteert en zal doorgeven
aan een inspecteur.
„BIER MAAKT SLANK"
Dit was een van de punten die professor
dr. Felix Just behandelde tijdens een lezing,
welke hij op 11 oktober 1958 uitsprak ter
gelegenheid van het vijfenzeventigjarig be
staan van de Versuchs- und Lehranstalt für
Brauerei (proefstation en onderwijsinstel
ling voor de brouwtechniek) te Berlijn. Hij
somde verder op, dat bier vrij is van ziekte
kiemen en dat het geen vetten bevat.
De voedingsstoffen die het bier bevat, zijn
opgelost en door het mouten en brouwen
als het ware voorverteerd, zodat ons lichaam
niet meer zelf voor omzetting van de oor
spronkelijke stoffen behoeft te zorgen. De
in het bier aanwezige voedingsstoffen wor
den daardoor vrijwel volledig in het lichaam
opgenomen.
Bier kan voor wat betreft het gehalte aan
vitaminen van de B-groep (uitgezonderd
vitamine Bi) en aan fosfaten als een vol
waardig voedingsmiddel worden aange
merkt; voor een deel is zelfs een overwaar
de aan deze stoffen aanwezig.
Bier bevat nagenoeg geen zout, heeft een
urinedrijvende werking, bevrijdt het weef
sel van overtollige vloeistof en heeft een
slankmakende werking. Maar daar het de
eetlust bevordert het wekt namelijk
maagzuur op zet het soms aan tot meer
en veelvuldiger eten en dat maakt dik
niet het bier.
(Brauwelt)
18