Gist een kleine paddestoel Gist is eigenlijk een eencellig paddestoeltje, maar dan bijzonder klein: ongeveer een honderdste millimeter. De vorm varieert tussen ovaal en rond. Er bestaan verschillende soorten gist. In ons bedrijf hebben wij te maken met biergist. De tegenwoordige biergist is ontstaan uit een reinkultuur. Het kweken van de rein- kultuurgist is het eerst toegepast door de Deen Hansen in de tweede helft van de negentiende eeuw, na voorbereidend werk op dit gebied door Louis Pasteur. Bij de reinkultuur gaat men uit van één gistcel en deze vermeerdert zichde moe dercel vormt een dochtercel, deze laat de moedercel los en wordt na enige tijd zelf moeder enzovoort. Voor dat vermeerderen is natuurlijk een goede voedingsbodem een eerste vereiste. De biergist is weer onder verdeeld in verschillende stammen. Wat is gisting eigenlijk? Als we deze vraag beantwoord hebben kunnen we pas vertellen waarom we gist in de brouwerij gebruiken. Er bestaan verschillende soorten vergistin gen, waarbij verschillende eindprodukten ontstaan. In de brouwerij hebben wij met alkoholi- sche vergisting te maken met als eind- produkt alkohol en koolzuur. De gist wordt in de gistkelder bij de ge hopte koude wort (aftreksel van mout) gemengd en deze gist splitst nu de mout- suiker in alkohol en koolzuur. Dit proces noemen wij biergisting. Chemisch-biologisch bezien is gisting een zeer ingewikkeld proces, want tijdens de gisting ontstaat een reeks tussenprodukten die weer grotendeels verder worden afge broken. In de brouwerij spreken wij van twee soor ten gisting: ondergisting en bovengisting. Wij passen de ondergisting toe, die plaats vindt bij lage temperatuur tussen 5 en 10 gr. C. Gisting is, evenals onze ademhaling, een verbrandingsproces. Er ontstaat dus warmte en die warmte moet worden afgevoerd ten einde de gistingstemperatuur binnen de gewenste grenzen te houden. Hiertoe zijn in de gistbakken roodkoperen buizen aan gelegd, waardoor een koelmedium loopt dat de juiste temperatuur garandeert. De gistbakken zijn evengroot als een klein In dit gedeelte van de gistkelder zijn de gistbakken gesloten. Het koolzuur kan alleen ontsnappen via filters (waarvan er een goed zichtbaar is, even rechts van het midden). 10

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1959 | | pagina 12