drijf groot prestige en een goede naam,
tot ver over de grenzen.
Na de wereldoorlog werd op 1 september
1948 op grond van de antitrustwet de Dai-
Nippon in twee bedrijven gesplitst, name
lijk de Asahi brouwerij en de Nippon brou
werij
Uit de in 1872 door Copeland en Wiegand
gestichte brouwerij in Yokohama ontstond
in 1885 de Japanse Brouwerij Maatschap
pij, die bier verkocht onder de naam Kirin.
In 1907 werd de maatschappij omgezet in
de Kirin Bierbrouwerij Maatschappij, die
in de loop der jaren eveneens groeide door
samensmelting.
In 1956 werd de Takara brouwerij in Ki-
saki, zestig km van Tokio, gebouwd en in
1957 in bedrijf gesteld.
Er zijn nu dus vier (groepen) brouwerijen
in Japan, die alle zeer modern zijn, daar
zij zijn opgericht in de tijd dat de westerse
brouwerijen werden geconfronteerd met tal
van vindingen die het brouwen losmaakten
van de conservatieve techniek: reinkultuur
van gist, uitvinding van de koelmachine,
van de mikroskoop enz. De Japanse brou
werijen hebben dan ook van de aanvang af
de ondergisting toegepast.
In de eerste helft van 1958 werd in Japan
2.934.657 hl bier gebrouwen, waarvan meer
dan 95 in flessen was verpakt. Een
kleine hoeveelheid, 19.454 kokoe (dus
35.093 hl, want 1 kokoe is 1,8 hl) werd
geëxporteerd.
De Japanse brouwerijen hebben 7.900 men
sen in dienst en voor hun welzijn wordt
gewaakt door de wet, die stipuleert, dat
het verboden is een brouwerij op te rich
ten die minder dan 100.000 hl produceert;
twijfelachtig gefundeerde ondernemingen
worden door deze wet geweerd.
Hoewel Japan zelf brouwgerst en hop
kweekt beide van goede kwaliteit, het
geen niet verwonderlijk is, gezien de roep
die de Japanners hebben als tuiniers is
De Redactieraad
Onze redactieraad neemt gaarne tips en
bijdragen voor ons blad in ontvangst en als
u vergeten bent wie er zitting hebben in
deze raad, volgen hier de namen: mej.
H. A. Bosker, Sociale Afd. en de heren
A. W. Albers, Winkelverkoop, A. F. W.
Kroon, Economische afd., G. Ch. Nieuwen-
dijk, Documentatie, G. A. Poelenije, Tech
nische Dienst, A. F. H. Smelt, Poviet,
C. P. Verhaar, Bouwbedrijf, A. J. A. de
Winter en R. M. Wijdeveld, Publiciteit.
er toch niet genoeg voor de steeds toe
nemende bierproduktie, zodat er moet
worden ingevoerd.
De Japanse brouwerijen zijn doelmatig en
meestal voorbeeldig ingericht, terwijl er
bijzonder op reinheid wordt gelet. Bedrijfs
ruimten, welke dat ook zijn, mogen niet
worden betreden zonder dat de schoenen
zijn schoongemaakt en gedesinfecteerd,
dan wel het schoeisel is verwisseld.
Daar het bier bijna uitsluitend in flessen
wordt verkocht, zijn de grootste ruimten
in een Japanse brouwerij die waar gebot
teld wordt. Evenals bij ons worden de fles
sen met kroonkurken gesloten en gepasteu
riseerd.
Tenslotte zij vermeld dat het Japanse bier
uit de beste grondstoffen door zeer bekwa
me vakmensen wordt bereid en de toets
der vergelijking met buitenlandse biersoor
ten glansrijk kan doorstaan.
En wat de sociale standing van het bier
betreft: het wordt als hoogwaardige drank
ook in zeer exclusief gezelschap geserveerd
en gewaardeerd.
6 JANUARI
DRIEKONINGEN
Ontwerp van de Beierse kunstenaar Hedi
Grotemeyer, Brooklyn Museum. New York.
17