drijf groot prestige en een goede naam, tot ver over de grenzen. Na de wereldoorlog werd op 1 september 1948 op grond van de antitrustwet de Dai- Nippon in twee bedrijven gesplitst, name lijk de Asahi brouwerij en de Nippon brou werij Uit de in 1872 door Copeland en Wiegand gestichte brouwerij in Yokohama ontstond in 1885 de Japanse Brouwerij Maatschap pij, die bier verkocht onder de naam Kirin. In 1907 werd de maatschappij omgezet in de Kirin Bierbrouwerij Maatschappij, die in de loop der jaren eveneens groeide door samensmelting. In 1956 werd de Takara brouwerij in Ki- saki, zestig km van Tokio, gebouwd en in 1957 in bedrijf gesteld. Er zijn nu dus vier (groepen) brouwerijen in Japan, die alle zeer modern zijn, daar zij zijn opgericht in de tijd dat de westerse brouwerijen werden geconfronteerd met tal van vindingen die het brouwen losmaakten van de conservatieve techniek: reinkultuur van gist, uitvinding van de koelmachine, van de mikroskoop enz. De Japanse brou werijen hebben dan ook van de aanvang af de ondergisting toegepast. In de eerste helft van 1958 werd in Japan 2.934.657 hl bier gebrouwen, waarvan meer dan 95 in flessen was verpakt. Een kleine hoeveelheid, 19.454 kokoe (dus 35.093 hl, want 1 kokoe is 1,8 hl) werd geëxporteerd. De Japanse brouwerijen hebben 7.900 men sen in dienst en voor hun welzijn wordt gewaakt door de wet, die stipuleert, dat het verboden is een brouwerij op te rich ten die minder dan 100.000 hl produceert; twijfelachtig gefundeerde ondernemingen worden door deze wet geweerd. Hoewel Japan zelf brouwgerst en hop kweekt beide van goede kwaliteit, het geen niet verwonderlijk is, gezien de roep die de Japanners hebben als tuiniers is De Redactieraad Onze redactieraad neemt gaarne tips en bijdragen voor ons blad in ontvangst en als u vergeten bent wie er zitting hebben in deze raad, volgen hier de namen: mej. H. A. Bosker, Sociale Afd. en de heren A. W. Albers, Winkelverkoop, A. F. W. Kroon, Economische afd., G. Ch. Nieuwen- dijk, Documentatie, G. A. Poelenije, Tech nische Dienst, A. F. H. Smelt, Poviet, C. P. Verhaar, Bouwbedrijf, A. J. A. de Winter en R. M. Wijdeveld, Publiciteit. er toch niet genoeg voor de steeds toe nemende bierproduktie, zodat er moet worden ingevoerd. De Japanse brouwerijen zijn doelmatig en meestal voorbeeldig ingericht, terwijl er bijzonder op reinheid wordt gelet. Bedrijfs ruimten, welke dat ook zijn, mogen niet worden betreden zonder dat de schoenen zijn schoongemaakt en gedesinfecteerd, dan wel het schoeisel is verwisseld. Daar het bier bijna uitsluitend in flessen wordt verkocht, zijn de grootste ruimten in een Japanse brouwerij die waar gebot teld wordt. Evenals bij ons worden de fles sen met kroonkurken gesloten en gepasteu riseerd. Tenslotte zij vermeld dat het Japanse bier uit de beste grondstoffen door zeer bekwa me vakmensen wordt bereid en de toets der vergelijking met buitenlandse biersoor ten glansrijk kan doorstaan. En wat de sociale standing van het bier betreft: het wordt als hoogwaardige drank ook in zeer exclusief gezelschap geserveerd en gewaardeerd. 6 JANUARI DRIEKONINGEN Ontwerp van de Beierse kunstenaar Hedi Grotemeyer, Brooklyn Museum. New York. 17

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1958 | | pagina 19