Honderd jaar Bier in «Japan.
Als er in Japan over brouwen wordt ge
sproken, denkt men in de eerste plaats aan
het brouwen van sake en dan pas aan
bierbrouwen. Sake is namelijk de oudste
alkoholische drank van Japan, waarvan het
ontstaan in de nevelen van het tijdperk der
Japanse mytologie ligt.
Met het bier is het in Japan evenwel heel
anders gesteld, zo lezen wij in Brauwelt.
Van het jaar 1633 af, toen Japan zijn ha
vens sloot voor alle vreemdelingen, met
uitzondering van de Hollanders en de Chi
nezen, tot 250 jaar later, schijnt men in
Japan geen bier gebrouwen te hebben. Van
bierbrouwen horen we namelijk pas wat in
de tweede helft der negentiende eeuw.
Toen kwam het was 1853 het Ame
rikaanse vlaggeschip Susquehanna, onder
commodore Mathew Calbraith Perry de
Oeraga baai opvaren, vlak bij het huidige
Tokio, het vroegere Edo, zetel der toenma
lige regering. Commodore Perry kwam om
handelsbetrekkingen tussen Amerika en Ja
pan aan te knopen. Hij moest uiteraard met
een regeringstolk onderhandelen en deze,
Kawamoto geheten, was chemicus en arts
van beroep. In zijn hoedanigheid van tolk
bezocht Kawamoto dikwijls commodore
Perry op zijn schip, waar hij gastvrij op
bier werd onthaald. Over deze drank was
de tolk zeer geestdriftig en wel zodanig,
dat hij besloot zelf bier te gaan brouwen.
Dus doende werd Kawamoto de eerste bier
brouwer van Japan. Niemand weet meer
hoe zijn bier heeft gesmaakt, want hij en
zijn vrienden hebben er geen woord over
nagelaten.
Na Kawamoto hebben vele Japanners ge
tracht om op eigen manier bier naar de
westerse smaak te maken, maar van belang
is het jaar 1872 toen de Amerikanen Cope-
land en Wiegand in Yokohama een brou
werij stichtten, het bier aan in Japan woon
achtige vreemdelingen leverden en een ex
port naar China opbouwden. In dit be
drijf leerden nu ook enige Japanners de
westerse brouwkunst uit de eerste hand.
En een ondernemende koopman uit Osaka,
Sjiboetani, die de waarde van het bier
kende, maar ook de moeilijkheden van het
brouwen, wist bij het ministerie van bui
tenlandse zaken te bewerkstelligen dat er
een Amerikaanse brouwdeskundige werd
uitgenodigd om advies te geven. Met zijn
hulp richtte Sjiboetani in Osaka een brou
werij op en bracht bier onder zijn naam op
de markt.
Kort nadat in 1872 de Amerikanen Cope-
land en Wiegand in Yokohama hun brou
werij hadden opgericht, werd de Sapporo
brouwerij, gebouwd volgens Duitse opzet,
in Sapporo op Hokkaido in 1876 als staats
bedrijf gesticht. Maar in december 1887
werd dit staatsbedrijf particulier bezit. En
kele maanden tevoren was de Nippon Bier
brouwerij in het leven geroepen.
Langzamerhand breidden de bedrijven zich
uit en tussen de drie brouwerijen ontstond
een scherpe concurrentie. In 1906 sloten
de drie zich aaneen tot de Dai-Nippon-
bierbrouwerij en hierdoor werd een uithol
ling van hun krachten voorkomen. De ca
paciteit bedroeg 270.000 hl per jaar.
Door samensmelting met andere brouwe
rijen bestond de Dai-Nippon groep tenslot
te uit tien brouwerijen, die tesamen drie
kwart van het bier in Japan brouwden; de
groep was de grootste bierproducent ter
wereld geworden. Door een intelligente en
bekwame bedrijfsleiding verkreeg het be-
DENK VOORUIT
Dit toepasselijk woord
hebben wij voor eind de
cember bewaard.
Het is een goede raad
op zodanige wijze gege
ven, dat ieder onmiddel
lijk kan zien wat de ge
volgen zijn als hij niet
J wordt opgevolgd.
PLAN AHEA
16